Preview
crossfirex

CrossfireX oogt minder generiek dan het klinkt

Call of Duty met een Remedy-touch

Geschreven door Lars Cornelis op
CrossfireX was één van de games die werd getoond tijdens de Xbox Games Showcase. De niet bijzonder originele naam en ietwat standaard militaire look hebben ertoe geleid dat je misschien niet met volle aandacht naar die onthulling keek. Wie even knipperde met zijn ogen, miste bovendien het belangrijkste detail, namelijk dat de game ontwikkeld wordt door Remedy Entertainment.

Het lijkt een game te worden die totaal niet past bij de studio achter games als Max Payne, Alan Wake en recent nog Control. Crossfire is van origine een multiplayershooter, die vooral populair is in Azië. De game is sinds 2007 uit en dit jaar passeerde de game de grens van meer dan een miljard (!) geregistreerde gebruikers. In het najaar maakt de serie de overstap naar Xbox One en Series X met CrossfireX, waar voor het eerst ook een singleplayergedeelte voor wordt ontwikkeld. Dat gedeelte maakt Remedy dus.

crossfirex

Alles moet stuk

Terwijl we de Finse ontwikkelaar juist kennen van hun originele verhalende games, zien we in de trailer standaard stoere mannen met baarden, petjes en oortelefoontjes die dramatisch uit helikopters staren. Vlak na de Showcase zitten we – digitaal, het is immers 2020 – om de tafel met de makers om te kijken hoe ‘Remedy’ deze game is. Al snel wordt duidelijk dat de studio een grote mate van vrijheid heeft en het singleplayergedeelte van CrossfireX zelfs draait op Remedy’s eigen engine.

Hoewel de singleplayer wel duidelijk hetzelfde DNA heeft als zijn multiplayerwederhelft, oogt de missie die Remedy ons laat zien toch heel anders. Terwijl de multiplayer ons westerlingen vooral doet denken aan Counter-Strike, komt bij het zien van de singleplayer een andere shooter in gedachten: Call of Duty. Crossfire heeft diezelfde kenmerkende actie, die soms ineens in alle hevigheid uitbarst en weer net zo snel uitdooft.

Terwijl de multiplayer ons westerlingen vooral doet denken aan Counter-Strike, komt bij het zien van de singleplayer een andere shooter in gedachten: Call of Duty.

In het gameplaysegment zien we eerst het personage Luis Torres nog geboeid in een gevangenentransport zitten. Na een explosie rent hij schietend door een verlaten ziekenhuis, dat even later door een VTOL straaljager compleet naar de gallemiezen wordt geschoten. na één keer knipperen met je ogen scheurt Torres zittend achter in een ambulance al schietend door de straten van een fictieve Zuid-Amerikaanse stad. Zelfs Call of Duty is niet altijd zó erg, ehh… Call of Duty.

crossfirex

Bullet Time

Toch omvat het spel meer. We hebben immers te maken met Remedy: de uitvinders van Bullet Time. Het mag dit keer dan ‘Combat Breaker’ heten, het resultaat is hetzelfde: door de tijd te vertragen kun je nog spectaculairder je wapen leegschieten op onfortuinlijke sujetten die zich aan het uiteinde van je loop bevinden.

Wie dat zijn, verschilt per Operation. De singleplayer bestaat uit meerdere Operations, waarin steeds wordt gewisseld tussen het perspectief van Black List en Global Risk, de twee militaire organisaties uit de multiplayermodus. Het verhaal is daardoor volgens Remedy geen traditioneel verhaal over goed of kwaad. Beide militaire organisaties zijn meer een soort grijstint, in plaats van uitgesproken zwart of wit.

crossfirex

Op eigen benen

Het verhaal moet passen binnen de reeds bestaande lore van Crossfire, al kadert dat vooralsnog weinig af: over de jaren heen zijn er naast traditionele Team Deathmatch- en Search & Destroy-achtige modi ook asymmetrische speltypen en zelfs zombies en een soort superhelden aan de multiplayermodus toegevoegd. We zijn wat dat betreft benieuwd waar Remedy precies heengaat met het verhaal.

Als de ontwikkelaar erin slaagt een originele twist te geven aan het verder reeds platgetrapte subgenre van militaire shooters, kan CrossfireX zomaar een aangename verrassing worden. De lat ligt door het verdienmodel van CrossfireX alvast wat hoger voor Remedy dan voor de singleplayer van bijvoorbeeld Call of Duty, om Activisions hitreeks maar weer eens aan te halen. Hoewel de multiplayer van CrossfireX free-to-play wordt, moet je voor de singleplayer de ‘premium battle pass’ aanschaffen tegen een nog onbekende prijs. Tijdens de Showcase werd bovendien benadrukt dat de singleplayer géén onderdeel is van Xbox Game Pass. Of Remedy’s gedeelte van CrossfireX goed genoeg is om écht op eigen benen te staan, zien we later dit jaar.

CrossfireX komt eind dit jaar uit voor Xbox Series X en Xbox One.

Dit artikel delen:

Lees meer

Microsoft Flight Simulator 2020 krijgt vr-ondersteuning Tweede zomerupdate Animal Crossing: New Horizons nu beschikbaar
2

Reacties op: CrossfireX oogt minder generiek dan het klinkt

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  darkmanwls

  • 30 juli 2020 18:48
  Ongetwijfeld leuk voor de shooter fanaten onder ons. Maar mij lijkt t helemaal niks.
  Militaire shooter nr 45534

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheDeeGee

  • 3 augustus 2020 09:40
  Geen SLI dus.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.