Inmiddels is de controverse goed en wel overgewaaid en hoewel Counter-Strike tot op de dag van vandaag nog fanatiek wordt gespeeld, maakt de game allang niet meer de impact die het vroeger maakte. Er was ditmaal dan ook beduidend minder controverse toen Valve afgelopen augustus weer een nieuw deel in de serie aankondigde. Met Counter-Strike: Global Offensive wil de ontwikkelaar niet alleen een nieuwe generatie gamers aanspreken, maar tevens zichzelf weer in de schijnwerpers zetten als belangrijke titel voor het e-sportscircuit.

Counter-Strike voor dummies

Wanneer je tot die nieuwe generatie behoort, zullen we eerst maar even uitleggen wat Counter-Strike nu precies inhoudt. Het spel draait om een anti-terreurteam dat het tegen een team van terroristen opneemt op verschillende maps. Doel van de terroristen is in het ene speltype het opblazen van een van de twee bomlocaties, terwijl ze in de andere spelmodus moeten voorkomen dat het anti-terreurteam een aantal computergestuurde gijzelaars bevrijden. Het andere team heeft uiteraard exact de omgekeerde missie. Een andere manier om een potje te winnen is het volledig elimineren van het vijandelijke team of het laten verstrijken van de tijd.

Waar de game zich onderscheidt van hedendaagse first-person shooters is de grote nadruk op tactiek. In tegenstelling tot bijna elk spel dat tegenwoordig verschijnt, maakt Counter-Strike geen gebruik van regenererende gezondheid of respawns. Eén of twee goedgeplaatste kogels en je bent dood, einde ronde. Wanneer je nog amper in leven bent, hoef je ook niet te rekenen op de hulp van een medic, die zijn er niet. Het heeft dus weinig zin om als een dolle door het level te rennen, want voordat je ook maar een kogel hebt afgevuurd, ben je in de meeste gevallen al uitgeschakeld door de tegenpartij.

Verliezen komt in het spel letterlijk met een prijs, want geld is een belangrijke factor. Wapens, uitrusting en ammunitie kosten allemaal geld en je verdient meer geld wanneer je team de ronde wint. Hierdoor ga je al gauw voorzichtiger spelen, want wanneer je net drie rondes hebt gespaard voor dat dure sluipschuttersgeweer, dan wil je die niet binnen een minuut weer kwijt zijn door je eigen onvoorzichtigheid. Je kunt ook voor de economisch voordelige optie gaan met een goedkoop machinegeweer en hopen dat je de dure wapens van gevallen teamgenoten of vijanden op kunt pakken. Wanneer je team goed functioneert, zul je merken dat je nooit geldproblemen hebt.

Niet zo casual

Het klinkt misschien vrij ‘hardcore’ tegenover vergevende shooters als Call of Duty en Battlefield, maar dat is uiteindelijk ook de charme waardoor miljoenen spelers van over de hele wereld jaren verslaafd aan deze game zijn geraakt. Met CS: GO wordt er wel enigszins rekening gehouden met nieuwkomers. Om te voorkomen dat die groep door de ervarener spelers wordt weggespeeld, is er naast een competitieve modus ook een meer casual modus. Verwar ‘casual’ echter niet met ‘minder moeilijk’, want de kern van het spel is exact hetzelfde. De enige verschillen zijn meer startgeld -waardoor je altijd je favoriete wapens kunt kopen, en een gratis kogelvrije uitrusting.

De competitieve spelers kunnen hun borst natmaken voor pittige potjes waarbij ze door het nieuwe matchmaking systeem aan gamers met dezelfde vaardigheden worden gekoppeld. De rondes zijn korter, friendly fire staat aan en je moet je wapens zelf verdienen. Matchmaking blijft overigens niet beperkt tot spelers op hetzelfde platform als jijzelf. Iedereen die een versie van het spel voor de PC, Mac of PlayStation 3 heeft kan onderling tegen elkaar spelen. Omdat Xbox Live een gesloten platform is, valt deze groep spelers buiten de boot. Hiermee zet de XBLA-versie zichzelf waarschijnlijk vooraf al buitenspel. Iedereen die naast een Xbox 360 een van de andere platformen heeft, weet dat het daar een grotere gemeenschap aantreft door de combinatie van de drie.

Nieuws onder de zon

Op het gebied van maps is het in veel gevallen een hernieuwde kennismaking met een oude bekende. Zover is bekendgemaakt bevat het spel zeven klassieke maps en worden daar acht nieuwe levels aan toegevoegd. De oude maps hebben voornamelijk een grafische update gekregen, maar zijn daarnaast ook op kleine punten aangepakt. De grootste verandering in een oud level is wellicht de ondergrondse doorgang in Dust, die nu is voorzien van een trap aan de zijkant van de tunnel om het grote voordeel dat het anti-tereurteam daar had, beter in balans te brengen. Verder zijn in een aantal levels de hoeveelheid en hoogte van bepaalde dekking veranderd. Klein nerdweetje: de kippen in Italy zijn van de partij!

Maar er wordt niet alleen gesleuteld aan bestaande onderdelen. Sommige elementen van het spel zijn volledig nieuw. Zoals de molotovcocktail en decoy-granaten. Hierbij lijkt vooral de molotovcocktail een tactisch interessante toevoeging aan het arsenaal te worden. Deze geïmproviseerde granaat legt een paar seconde durend tapijt van vuur op de plek van inslag. Hiermee kun je de tegenpartij op afstand houden en in geval van nood misschien zelfs die paar levensreddende secondes winnen om uit een benarde situatie te komen.

In de handen van de spelers

De wapens blijven niet achter en zijn ook aangepakt. Zo is bijvoorbeeld de USP vervangen door de P2000 en is de MP9 de vervanger van de MP5. Niet alleen zijn sommige geweren in een nieuw jasje gestoken, de schade die ze aanrichten is ook aangepast. Zo zijn pistolen nu minder sterk gemaakt en de machinegeweren juist een tikje krachtiger. Daarnaast is de terugslag en het schotpatroon gewijzigd ten opzichte van eerdere delen. Alles is nog wel onder voorbehoud, want als er ergens kritiek op komt vanuit de gemeenschap, dan wordt dat waarschijnlijk weer aangepast.

Om te kijken hoe deze nieuwe versie van Counter-Strike bij de trouwe achterban aanslaat, zijn er al geruime tijd bètatesten. In eerste instantie heeft Valve zelfs een groep professionele spelers naar het kantoor over laten vliegen om hen feedback te laten geven. Aan de hand van de kritieken die dit heeft opgeleverd en de opmerkingen vanuit de huidige bèta, blijft de ontwikkelaar continu sleutelen aan het spel. De game wordt zelfs pas uitgebracht wanneer de gemeenschap het groene licht ervoor geeft. Een betere manier om naar je fans te luisteren lijkt ons niet mogelijk.