Een paar weken geleden waren we in Keulen te gast voor een heus Command & Conquer 3-event. Dit event, een grote LAN-party waar vooral veel dikke Duitsers te vinden waren, was hét moment om de PC-versie van Electronic Arts’s laatste RTS-titel aan het grote publiek te tonen, alsmede het presenteren van de Xbox 360-versie. De eerste kennen jullie al, de console-uitvoering is bij de meesten echter minder bekend. Eens kijken hoe het daar mee zit dus.

Na enkele uitstapjes op eerdere consoles (denk bijvoorbeeld aan Command & Conquer 1 op de Nintendo 64 of Red Alert op de Playstation 1) leek het onmogelijk te zijn: een RTS op een spelcomputer is onspeelbaar. Toch was EA zelf die afgelopen jaar het onmogelijke leek te presteren, het toegankelijk maken van The Lord of the Rings: Battle for Middle Earth II op een console en wel op de Xbox 360. Door ons beloond met een acht, was het door deze game al gauw duidelijk dat er best wel een potentie in zit, zo’n strategiespel spelen in je luie stoel of bank in plaats van klikkerdeklik met de muis achter je peecee’tje. 

Een PC-speler probeert de 360-versie uit. Zie het verschil in interface

Het is dan ook niet verwondelijk dat hetzelfde team van de geslaagde console-versie ook weer aan de 360-variant van Command & Conquer 3: Tiberium Wars werken. Op het eerste gezicht lijkt het zelfs beter te zijn dan hun eerdere poging; het overzicht is nóg beter gehandhaafd, de interface is goed aangepast voor op de console en de besturing die je in LOTR:BFME II had, krijg je hier weer terug, echter wel met een paar aanpassingen en verbeteringen.

Duitse NOD-posters, altijd leuk

Onder andere het selecteren van groepen en het maken van hotkeys (om tijdens het heetst van de strijd bepaalde legers op te roepen) heeft men stukken makkelijker gemaakt. Ook waren de eerste indrukken van PC-gamers alvast positief te noemen. Want was namelijk het geval? De ontwikkelaar had even iemand uit het publiek gevraagd, een publiek wat eigenlijk alleen maar uit PC-spelers bestond. De geselecteerde had totaal geen ervaring met strategiespellen op de console, of überhaupt consoles, en was dus het perfecte proefpersoon.

Je zou misschien denken dat deze knakker finaal van de map gespeeld zou worden, maar niets is minder waar. Hoewel het even wennen was voor de jonge speler, kreeg hij na een tijdje de bediening in de vingers en raaste hij uiteindelijk met gemak over het slagveld heen, net als op de computer. Experiment geslaagd: de ontwikkelaar liet trots weten dat iedereen, ook degenen zonder ervaring, zó aan de slag kunnen met de 360-versie van Command & Conquer 3. Een mooi vooruitzicht dus.

Voor diegenen die helaas een verouderde computer hebben en dus niet voluit kunnen gaan met Command & Conquer 3, is het misschien leuk om te weten dat de Xbox 360-versie een high-end versie zal zijn van het spel. Dit betekent dus een game met alle toeters en bellen aan, inclusief een stabiele dertig beeldjes per seconden. Er is hier en daar wel een sporadisch moment waarin de framerate een tikkeltje lager wordt, maar dit gebeurt zelden en als het gebeurt is het een kwestie van één tot twee frames, niets om je zorgen over te maken in ieder geval!

Eén van de pluspunten van de Xbox 360 is natuurlijk Xbox Live en de makers zijn dik tevreden over deze service. Niet alleen kunnen ze zo eens in de zoveel tijd nieuwe mappen aanleveren, door middel van de Xbox Live Vision Camera kun je via picture-to-picture met vier man tegelijkertijd cammen. Het is hilarisch om elkaars gezichten te zien wanneer je deze eens heerlijk overrompelt met een gigantische Mammoth Tank-rush. De bittere teleurstelling, of soms juist de frustratie, zul je dus nu extra snel merken via de Vision Camera. Echt cruciaal voor de gameplay is dit niet, maar zoals je wel kunt geloven is deze optie hartstikke leuk te noemen.

Links: de producer legt de 360-versie uit

Rechts: Duitse gamers druk aan het gamen

Al met al was de conclusie al snel gemaakt: was LOTR: BFME II al aardig op weg, met deze game lijkt EA écht te laten zien dat een real time strategy op de console zeer goed mogelijk is. Ben je dus niet in het bezit van een killerpc, maar wil je wel graag genieten van al het moois van Command & Conquer 3, dan heb je aan deze versie een uitstekend alternatief. Nu alleen nog maar wachten tot 11 mei, de dag dat Command & Conquer 3: Tiberium Wars op de Xbox 360 zal verschijnen.