“Goede First Person Shooters voor console, dat kan toch helemaal niet?”, hoor ik mensen wel eens zeggen. Op een paar uitzonderingen na (GoldenEye, Halo, Timesplitters) geef ik deze personen dan ook met pijn in mijn hart gelijk. Vaak werkt de besturing niet goed mee, waardoor je de hele game alleen aan het auto-aimen bent, en schieten de consoles ook technisch nog wel eens te kort. Ontwikkelaar Swordfish probeert hier met Cold Winter verandering in te brengen, door een shooter te maken voor de PlayStation 2 die zich kan meten met de top van de PC shooters en ook nog eens goed speelbaar is.

In Cold Winter kruip je in de huid van de door de Chinezen gevangen genomen en gemartelde, Britse MI-6 agent Andrew Sterling. Verlaten door zijn regering lijkt Sterlings lot bezegeld. Totdat een oude vriend opduikt en hem helpt te ontsnappen uit de handen van de Chinezen. Eenmaal in veiligheid gaat Sterling samen met zijn vrouwelijke metgezel Kim op terroristenjacht. Sterling reist hiervoor de hele wereld over en moet van Cairo tot Siberië terroristen over de kling jagen.

Deze terroristen behoren echter niet tot het domme volk en zullen je, door middel van een zeer geavanceerde A.I., behoorlijk dwars gaan zitten. Dit doen ze alleen of in goed georganiseerde groepjes. Het geestelijk gestel van de terroristen blijft niet bij simpel wegduiken voor granaten en dekking zoeken, ze nemen namelijk intelligente beslissingen tijdens een vuurgevecht. Elke terrorist reageert anders op jouw acties.

Als je nu denkt dat je helemaal niks tegen die terroristen in te brengen hebt, dan heb je het goed mis. Als Sterling beschik je over een klein dertigtal real-life wapens, variërend van Ak-47 tot granaatwerpers. De wapens kun je uitbreiden door bepaalde voorwerpen, die je op je weg vindt, samen te voegen tot een nieuw wapen. Zo kun je bijvoorbeeld zelf molotovcocktails brouwen, door in de levels te zoeken naar een lege fles, een oude doek en een brandstof jerrycan, en deze inzetten tegen de terroristen.

Wanneer je al je wapens vervolgens in gaat zetten tegen de terroristen, zul je tot de ontdekking komen dat het nog wel het een en ander uitmaakt waar je de vriendelijke vrienden raakt. De terroristen beschikken namelijk over een aantal hitzones, 14 in totaal. Hier komt, om het allemaal nog eens wat sappiger te maken, ook het nodige bloed bij vrij. Het bloed spat letterlijk tegen de muren op bij een shootout tussen Sterling en een groepje terroristen.