Het begint direct goed. Ons wordt verteld dat City Life de eerste city builder is waarbij je je niet hoeft te houden aan het plaatsen van gebouwen op vooraf bepaalde locaties. De 3D real-time engine zorgt ervoor dat je wegen kunt plaatsen daar waar jij dat wilt. Je kunt ze laten kruisen maar ook kun je fijne haarspeldbochten maken tegen een berg op. De vorm van je stad kun je zelf bepalen. Ben jij meer het langsgestrekte steden type of prefereer je meer de steden met kleine straatjes. Leef je uit.

City Life bevat vijf omgevingen waaruit je kunt kiezen, met elk hun topografische en meteorologische kenmerken. Per omgeving zijn er weer verschillende gebieden te kiezen waardoor je in totaal uitkomt op zo'n 23 speelbare maps. Elke kaart heeft een bepaalde moeilijkheidsgraad. Zo zul je in een tropisch gebied veel aandacht moeten besteden aan toerisme, terwijl je in de bergen weer op veiligheid zult moeten letten. De speler zal ook de mogelijkheid hebben om te wisselen tussen dag en nacht. Dit heeft absoluut geen invloed op de game, maar ach..een mens heeft af en toe behoefte aan afwisseling. In City Life staat vrijheid van keuze en bewegingsvrijheid voorop en dit is een groot pluspunt.

De titel is redelijk klassiek in haar gameplay. De interface werkt prima, maar is niet origineel. Gelukkig is een originele interface ook geen vereiste in dit soort games. Op je scherm is onder andere je budget te zien, een meter waarmee je de tevredenheid van je bewoners in de gaten kunt houden, de gezondheid van de inwoners en nog meer statistiekjes die belangrijk zijn. City Life bevat een beginners- en gevorderdenmodus. Voor de n00bs is er rechtsonder een soort newsflash te zien (en te horen) die je vertelt hoe het er in je stad voorstaat. Door de tips en hints op te volgen zul je snel doorkrijgen welke acties je moet uitvoeren, waar alle knoppen voor zijn en hoe je deze dient te gebruiken.

Bekenden met het genre zullen snel vooruitgang boeken in de game en voor hen staan er wat moeilijkere en meer uitdagende missies op het programma. Er zullen lastige omgevingen beschikbaar zijn, dus een betere tactiek is vereist. Gemiddeld ben je zo'n acht tot tien uur bezig met het bouwen van een stad, daarna kun je nog uren zoet zijn met het onderhouden van je metropool.

In een stad zijn de bewoners van belang. Monte Cristo heeft bijzonder veel aandacht besteedt aan het goed uitbalanceren van de verschillende bewoners die je stad zullen bewonen. Zo zijn er zes verschillende sociale groeperingen die elk hun eigen focus hebben. De elites van de stad staan op luxe. Je zult in hun buurt dus veel recreatiemogelijkheden moeten bouwen om ze tevreden te stellen. De 'blue collars' hebben juist weer veel werkgelegenheid nodig. Let erop dat niet alle bevolkingsgroepen vreedzaam naast elkaar kunnen leven. Gooi je de bevolkingsgroepen wel lukraak door elkaar, dan ontstaan er rellen. Je kunt deze ruzies oplossen door ervoor te zorgen dat er voldoende te doen is voor beide sociale klassen, maar je moet er met je neus bovenop blijven zitten om geschillen te voorkomen of op te lossen. Om je bewoners in de gaten te houden kun je in de interface de optie selecteren waarbij elke sociale klasse een bepaalde kleur krijgt. In een oogopslag is te zien van welke groep er (te) veel zijn en waar ze in de stad wonen. Dit vergemakkelijkt je handelen en is erg prettig. In tegenstelling tot Sims-games draait het in City Life niet om de personen maar om de bevolkingsgroepen. Handig en leuk!

Uiteraard kun je je creatie bekijken en door de stad cruisen om te zien hoe het met de bewoners gaat en hoe de bakker op de hoek eruit ziet. Je kunt ook een poppetje aanklikken en zijn vooruitgang in de gaten houden. Zo lang je ervoor zorgt dat er voldoende zorg, scholing, werk, vrijetijdsbestedingen, veiligheid en een goed milieu zijn, moet alles goed gaan. Uiteraard heeft de stad en haar bewoners ook een eigen willetje en zul je vaak te maken hebben met brandjes, rellen en misschien zelfs wel meer.

Ik was verbaasd door de mooie graphics van de game, echte eye-candy! De omgevingen zijn goed gemaakt en de gebouwen in de stad zijn, voor zover mogelijk in een sim-game, erg gedetailleerd. Voeg daar nog eens een simpele en fijne interface aan toe, waarbij gebruik wordt gemaakt van iconen die zelfs de mensen met een IQ van 80 snappen, en je hebt een toegankelijke game die voor beginners evenals gevorderden leuk is.

Als je een liefhebber bent van simulatie games dan is City Life een zeer geschikte game voor je. Je bent er uren mee zoet en je zal je prima vermaken met het bouwen van een stad zoals jij die wil. In ieder van ons schuilt wel een beetje een god, dus dit is je kans om jouw kunsten te vertonen. Heb je nog nooit eerder een simgame gespeeld dan zal City Life je niet teleurstellen en vormt het een goede introductie in het genre.