Door de jaren heen hebben we al heel wat games voorbij zien komen die verschillende genres met elkaar wisten te mixen. Van al deze mixjes is Chaos League ronduit de vreemdste die we hebben mogen aanschouwen. Bij Cyanide Studios heeft men namelijk American Football, Real-Time Strategy en een Fantasy-setting in één grote pot gegooid. Maar wat kunnen we nu verwachten van het eindresultaat?

De besturing van Chaos League is grotendeels vergelijkbaar met die van een standaard RTS spel. Je kunt eenheden met de linker muisknop selecteren en ze met de rechter muisknop naar de juiste plaats dirigeren. Door een kadertje te trekken kun je meerdere eenheden tegelijk selecteren en eenheden in groepen indelen geschiedt ook zoals we dat gewend zijn, met de CTRL toets.

Het speelveld waarover je je eenheden dirigeert is echter anders dan je gewend bent. Slechts een kleine arena van zo'n 50 bij 100 meter staat tot je beschikking. Jij en je tegenstander hebben aanvankelijk negen eenheden tot je beschikking en je krijgt eerst een minuut te tijd om deze naar wens op het veld op te stellen. Verschillende basisopstellingen, zoals aanvallend en verdedigend, zitten reeds in het spel verwerkt waardoor dit onderdeel aardig snel verloopt. Vervolgens klinkt het fluitsignaal: de strijd om leven en dood kan beginnen.

Midden in de arena ligt een lichtgevende gele bal, het object waar het allemaal om draait. Deze bal kun je door je eenheden laten oppakken. De bedoeling is om de bal aan de overkant van het veld, aan de kant van de tegenstander, over de achterlijn te laten vallen. De tegenstander en zijn team dienen dit echter te voorkomen. Wanneer een van de eenheden de bal in zijn bezit heeft, kun je ervoor kiezen om direct naar de achterlijn te hollen, maar doorgaans haalt dit niet veel uit. De tegenstander heeft namelijk aardig wat smerige trucjes in huis om je 'Run, Forest, Run' actie te onderbreken. Wanneer het gevaar nabij is, kun je de bal naar een van je andere eenheden overgooien. Of deze bal ook aankomt, is een andere kwestie.

Om de tegenstander de bal afhandig te maken, staan er behoorlijk wat mogelijkheden tot je beschikking. Grof geweld is de meest gebruikte manier. Schoppen, slaan met knuppels, verzin het maar. Na een aantal rake klappen ligt je tegenstander bewusteloos op de grond en is zijn team weer een beetje uitgedund. Bedenk echter wel dat het andersom net zo goed kan gebeuren.

Chaos League heeft een typische fantasy-setting, dus wanneer grof geweld niet effectief genoeg blijkt, zijn er ook nog een aantal spells die je een handje helpen. Bliksemschichten, rookwolken, bevriezingen, in totaal zullen meer dan 170 spells en vaardigheden het strijdtoneel levendig houden. Een deel van de skills en spells zal ook de vaardigheden van je eigen teamleden verbeteren. Zo zal de sprint-skill vaak goed van pas komen.

De setting van Chaos League is sowieso erg bijzonder te noemen. De wezens op het speelveld zouden zo uit Warcraft weg gelopen kunnen zijn. Orcs, Undead, Barbarians en Humans zijn een aantal van de tien rassen waarmee je de arena kunt betreden. Deze fantasyrassen zijn elk behoorlijk op de hoogte van de gang van zaken in het voetbal/football in onze wereld, want het omkopen van de scheidsrechter, het aanmoedigen van publiek, het gebruik van doping, hooliganisme en botergeile cheerleaders zijn de normaalste zaak van de wereld.

Chaos League kent een verzorgde grafische stijl. De eenheden bewegen leuk over het speelveld en bezitten behoorlijk dat detail. Ook de effecten van de spells zijn spectaculair uitgewerkt. Vanaf grote hoogte zijn de eenheden gelukkig goed uit elkaar te houden. Dat mag ook wel, want het Chaos in de titel van het spel, staat er niet voor niets. Gelukkig kun je, in singleplayer, het spel te allen tijde pauzeren om je eenheden orders te geven. Het spel kent een uitgebreide carrièremode, de mogelijkheid een enkele wedstrijd naar eigen hand in te stellen en uitgebreide multiplayer mogelijkheden, die door de opzet van het spel erg kort, maar daarom niet minder tactisch zouden moeten zijn. Chaos League ligt binnenkort in de winkels, verwacht tegen die tijd een review van het spel.