Wanneer je over de game Bully (of Canis Canem Edit, zoals de game nu heet) begint te lezen, heb je in je hoofd een bepaald dogma zitten over wat de game inhoudt. Want geef maar toe, ook jij denkt dat je in het spel als pestkop zoveel mogelijk lieve kindertjes onder je greep moet zien te krijgen door ze op originele manieren te pesten. Waarom noemen ze de game anders Bully? Nu is het spookverhaal wat al een tijdje door de media gonst (en ook de politiek bereikt heeft, god hebbe de ziel van Rockstar) volledig onjuist en wordt het absoluut niet ondersteund door verhalen van mensen die de game wél gespeeld hebben. Onlangs waren wij de gelukkige om in Londen eens te ondervinden waar Rockstar’s volgende game nu echt over gaat.

In Canis Canem Edit neem je de rol aan van het 15-jarige knulletje genaamd Jimmy Hopkins. De game begint met een introfilmpje, waarin we Jimmy door zijn moeder en stiefvader afgezet zien worden voor de ergste school die je maar kunt bedenken: Bullworth Academy. Moedertjelief gaat met de gloednieuwe papa een jaar op huwelijksreis en dumpen Jimmy voor een jaar op de school. De auto rijdt weg en de grote poort van Bullworth Academy lacht Jimmy geniepig toe: dit kan wel eens een rot jaar worden.

Bullworth Academy is niet zomaar een school, het is een school voor rijke kinderen en is het best te vergelijken met een soort kostschool. Ofwel, leraren en ‘prefects’ (leerlingen uit hogere klassen die toezicht houden) lopen door de gangen om alles in de gaten te houden en iedereen loopt in een keurig in het outfit dat past bij het subhuis waarin hij of zij is ingedeeld.

Prikkeldraad

Jimmy maakt bij zijn eerste bezoek aan Bullworth direct kennis met de liefde die in de school te vinden is. Omdat hij nog in z’n normale kloffie loopt, stormen een aantal pestkoppen hem tegemoet en dagen ze hem uit voor een partijtje stoeien. Jimmy blijkt echter goed van zich af te kunnen bijten en deelt een paar rake klappen uit. Het vechtsysteem van de game is beperkt gebleven bij één enkele knop. Door verschillende combinaties uit je hoge hoed te toveren (twee keer kort, lang kort lang en noem het maar op) kun je afwisselen tussen klappen en schoppen. Met de L1-knop kun je tegenstanders vastzetten en zo een stuk directer vechten. Terwijl je aan het vechten bent, kun je de andere persoon nog wat uitdagen door lachwekkende zinnetjes uit te kramen.

Het allerleukste is echter het laatste moment van het gevecht, wanneer de tegenstander nog maar een peutertje aan leven over heeft. Op ware middelbare school wijze kun je de persoon vernederen door met een druk op cirkeltje bijvoorbeeld z’n arm met prikkeldraad te verdraaien (je vel als soort uitdruipende theedoek twee verschillende kanten opdraaien) of hem met z’n eigen vuisten tegen z’n gezicht te laten staan. Een hoog ‘nananana’-gehalte en op typische Rockstar-wijze ook weer onwijs grappig.

Slaap Jimmy, slaap

Waar in de Grand Theft Auto serie je huis het middelpunt van de game is, is dit in Canis Canem Edit de slaapkamer van Jimmy. Je kunt er je spel opslaan, verschillende outfits aantrekken en ook heel belangrijk: slapen. Jimmy heeft net als ieder ander mens slaap nodig en wanneer je niet slaapt, kun je á la The Sims gewoon ergens knock-out gaan. Nu is dit nog niet zo heel erg, maar wordt je voortgang van de dag en de attributen die je die dag verzameld hebt, niet opgeslagen als je ergens dood van de slaap neervalt. Het is dus aan te raden de klok (die rechtsboven in beeld wordt afgebeeld) in de gaten te houden en tijdig je bed op te zoeken. Voordat je knock-out gaat, krijg je gelukkig nog wel allerlei waarschuwingen, zoals het beeld dat een kleurtje krijgt en wat vager wordt.

Het verhaal van Canis Canem Edit is net als in alle voorgaande Rockstar games de drijvende kracht. Je maakt op school kennis met ene Gary (naar mijn inzicht gebaseerd is op een personage uit de film Dead Poet Society, met Robin Williams in de hoofdrol), een jongen die uit is heerschappij over de school. Gary speelt een grote rol in het verhaal, maar om de spanning er een beetje in te houden willen we je hier niet heel veel over vertellen.

Naar de les

Afijn, wat doe je nou zoal in Canis Canem Edit? Wel, je leeft het leven van een gemiddelde scholier. Dit betekent dat je lessen volgt, je vrienden helpt en een beetje op school ronddoolt. Het volgen van lessen heeft ook daadwerkelijk zin, want in de lessen (bestaande uit kleine mini-games) leer je nieuwe vaardigheden, die je later weer kunt gebruiken om verder te komen. Zo leer je bij Scheikunde hoe je bepaalde stinkbommen moet maken. Altijd handig.

Ga je niet naar de klas, dan wordt de schoolleiding boos en doen ze er alles aan om je te vinden en je te straffen. Rockstar heeft express voor dit systeem gekozen om de gamer wel een vrije keuze te geven, maar tegelijkertijd de nadruk op ‘het goede’ te leggen, namelijk naar de les gaan. De straf die in de game verwerkt zit als je iets stouts doet, is dat je in de zomerperiode het grasveld moet maaien en in de winter sneeuw moet scheppen. Dit is ook daadwerkelijk in de game opgenomen en moet dus iedere keer als je gesnapt wordt, gedaan worden.

Wanneer je een beetje op de school rondhangt, kun je jezelf ook prima vermaken. Zo is het mogelijk om respect te verdienen door bepaalde bullebakken in elkaar te rammen, maar kun je ook achter de meisjes aangaan. De echte viespeuken kunnen zelfs achter meisjes aan gaan, ze in hun kont knijpen en het vervolgens op een rennen zetten. Want de rondlopende leraren en prefects zijn uiteraard niet blij met dit soort geintjes. De school is echter niet de enige omgeving waar de game zich afspeelt. Rockstar vertelde ons dat de school ongeveer een kwart van de omgeving omslaat. Later in het spel kun je namelijk ook naar de stad die nabij is afreizen. In de stad bevinden zich allerlei winkels en kun bijvoorbeeld dure kleding kopen om vervolgens toegang te krijgen tot een afdelingshuis van de rijkere kinderen.

Van skateboard tot bus

De reis naar de stad hoef je niet te voet af te leggen. Canis Canem Edit bevat een aantal interessante vervoersmogelijkheden, waarbij het skateboard voor de korte afstanden het handigste is. Door tegelijkertijd op de L2- en R2-knop te drukken, tover je het skateboard tevoorschijn en kun je in een razend tempo over de schoolcampus sjezen. De reis naar de stad is echter het beste af te leggen met de fiets. Jimmy krijgt op een gegeven moment de beschikking over een erg gave BMX, welke te besturen is door heel snel op de X-knop te drukken. Ten slotte is er ook nog de schoolbus, welke je kunt gebruiken als je in een missie onder tijdsdruk heel snel wat in de stad moet doen.

Audiovisueel presteert Canis Canem Edit heel wat voor Playstation 2 begrippen. Het eerste wat ik dacht toen de game startte was: wow, dit ziet er mooi uit. De sfeer op Bullworth Academy is geweldig, met rondlopende scholieren, leraren die je het leven zuur maken en allerlei complexe sociale stelsels waar je later in de game pas echt achter komt. De drang om de game te gaan ontdekken en ieder mooi plekje van de school te vinden, is absoluut aanwezig. De sfeer wordt niet alleen door de graphics opgebouwd, ook de muziek heeft een heel apart smaakje. Het klinkt een beetje als een neurotische versie van de soundtrack van de Harry Potter films.

Voorlopige conclusie

Na twee dikke A4’tjes vol informatie over Canis Canem Edit, kan ik nog een uur door gaan ratelen over de inhoud van het spel. Het spel is ongelooflijk groot, bevat zoals het er nu naar uitziet genoeg afwisseling en heeft de typische Rockstar-verhaallijn en –personages aan boord die het vleugje extra brengen. Als wat we nu gezien hebben representatief is voor het eindproduct, dan heeft Rockstar weer een winnaar in handen. Wij zijn in ieder geval erg benieuwd naar het eindproduct en kunnen niet wachten om met het prototype rotjoch de middelbare school tijd te herhalen. Zet de term ‘Canis Canem Edit’ maar met dikgedrukte blokletters op 27 oktober in je agenda.