Preview

Call of Duty: Black Ops 3 (multiplayer hands-on)

Cynisme verdwenen

Geschreven door Ron Vorstermans op
Call of Duty: Black Ops 3 wordt weer een e-sports-game. Logisch, natuurlijk, Call of Duty is met name onder jongeren mateloos populair en voor een segment van hen een aantrekkelijke gateway naar competitief gamen. Maar hoe logisch is het dat het voornaamste platform van die community zal verschuiven, enkel door een grote zak geld van Sony?

Want niet Microsofts Xbox One, maar de PlayStation 4 is waarop je Call of Duty competitief wilt spelen. Althans, dat is zoals ontwikkelaar Treyarch het stelt. Van de ene op de andere dag wordt die voorheen zo prominente Call of Duty-community op de Xbox One aan de kant geschoven. Een nieuw contract met Sony (en een aflopend contract met Microsoft) maakt het verschil.

Het is zelfs binnen de rumoerige game-industrie bizar dat de verhoudingen zo snel verschuiven. Als wij van Gamer.nl traditiegetrouw uitgenodigd worden in Londen om de game te komen reviewen, zal niet langer de Xbox One, maar de PlayStation 4 centraal staan op het event. De pro-teams en bekende spelers zullen vanuit de uitgever en ontwikkelaar worden aangemoedigd om Call of Duty voortaan op de PlayStation 4 te spelen, in plaats van op hun Xbox-console. 

Het lijkt waarschijnlijk dat ook het ‘Call of Duty WK’, zoals dat ieder jaar door Activision in Los Angeles wordt georganiseerd, op PlayStation 4-consoles gespeeld wordt. Dat zou voor het eerst zijn. Bovendien komt de dlc van Black Ops 3 eerst naar de PlayStation-consoles, en pas daarna naar de hardware van Microsoft. De rollen zijn compleet omgedraaid en dat kan de community enkel accepteren.

Spelsnelheid

Te beginnen met de multiplayer. Call of Duty: Black Ops 3 is sinds de laatste keer dat we de game spelen een iets andere game geworden. De pacing lijkt trager. Ja, je kunt in Black Ops 3 doublejumpen, triplejumpen, wallrunnen en die drie zelfs combineren, maar het is evenzeer mogelijk gas terug te nemen en toch effectief te zijn aan de frontlinie. Dat iedereen en alles iets trager gaat, betekent dat de game wat afstand heeft genomen van de bijna Quake-iaanse momenten zoals we die maanden geleden ervoeren.

Die afstand is overigens relatief, want wie geen ervaring heeft met het al heel hectische Advanced Warfare, zal moeten wennen aan de hoeveelheid stunts die je in Black Ops 3 aan elkaar kunt rijgen. Zo wallrunnen we in de map Hunted op een gegeven moment tegen een muur van een binnenplein, doublejumpen we door een raam een huis binnen, lopen we binnen verder tegen een andere muur, om vervolgens een verdieping lager, al dashend door de voordeur, de woning te verlaten. En dat alles duurde amper twee seconden.

Daar staat tegenover dat we ietsjes later met een triviaal sluipschuttersgeweer de ene na de andere kill maken – en ook de wallrunnende ninja’s waren geen partij voor ons. Overigens valt nog iets anders op: Black Ops 3 is echt enorm bloederig. Lichamen spatten uit elkaar na een welgemikt frag-granaat en headshots kosten je voor het eerst je gehele hoofd. En zo zijn er wel meer animaties die een morbide indruk achterlaten.

Skills

Enkelen daarvan hebben te doen met de speciale skills van de nieuwe personages waarmee je speelt. Het pick 10-systeem, dat je je eigen set-up laat samenstellen, keert terug, maar ditmaal kies je ook een van de twee skills die ieder personage heeft. Is het metertje rechts onderin het scherm volgelopen, dan kun je los. Zo laat een skill je granaten afschieten met minutieuze drones, die getriggerd worden wanneer iemand langsloopt. Het slachtoffer wordt letterlijk uit elkaar gereten.

Een stuk minder bloederig, maar wel indrukwekkend, is de mogelijkheid om te teleporteren naar een plek waar je zojuist bent geweest. Hoewel het ‘warpen’ ons nog niet zo vloeiend afging als in Blizzards Overwatch, wisten we enkele (toegegeven, vrij naïeve) tegenstanders op bijna kinderlijke wijze te verschalken. Bijvoorbeeld door tijdens een wallrun opeens achter diegene te spawnen die in onze rug schiet.

Indrukwekkend én bloederig is de kruisboog, die in alle gevallen garantstaat voor zeker één kill per raak geschoten pijl. Of meerdere kills, want de pijlen ontploffen na impact, en laten getroffen lichamen transformeren in een rode stofwolk. Wat we daarentegen een beetje stom vonden, was de mogelijkheid van één van de personages om na het doodgaan direct weer tot leven te komen. Het lijkt ons logisch dat zulke skills niet terugkeren in de competitieve Ranked-modus van de game, maar goed, dat geldt waarschijnlijk voor veel meer skills in Black Ops 3.

Onverwacht

De twee maps die wij spelen, het hele kleine Hunted en het middelgrote Combine, doen ons denken aan de beste maps uit Black Ops 2. Hetzelfde gaat op voor de balans, die nog zeker niet perfect is, maar nu al ietsjes uitdagender én beter aanvoelde dan tijdens de begindagen van Advanced Warfare. Het lijkt erop dat Treyarch voor een verfrissendere Call of Duty-ervaring garant wil staan, maar tegelijkertijd niet is vergeten dat een te complexe multiplayer een warrige, te drukke multiplayer maakt.

En dat hadden we niet verwacht, eerlijk gezegd. De gameplay die ons tot dusver getoond werd was spectaculair, maar ook herkenbaar, wat ons een beetje cynisch stemde. Maar tijdens het spelen van Black Ops 3 voelde de game juist nieuw aan, zonder die belangrijke Call of Duty-feel te hebben verloochend. Black Ops 3 is vanzelfsprekend een deel dat de grote schare Call of Duty-fans zal waarderen, maar veel belangrijker: dit kan het deel zijn dat de afhakers en sceptici weer met frisse zin aan het spelen krijgt.

Call of Duty: Black Ops 3 verschijnt op 6 november op Xbox One, Xbox 360, PlayStation 4, PlayStation 3 en pc.

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuws van de week: Draagbare Steam Machine verschijnt eind 2016 Guillermo del Toro wil geen games meer maken
17

Reacties op: Call of Duty: Black Ops 3 (multiplayer hands-on)

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Bertus B.

  • 15 augustus 2015 10:52
  Zozo, triple walljumpen zelfs. Nee, ik pas ook voor deze… Geef mij maar een "normale" COD…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • sollitdude

  • 15 augustus 2015 23:53
  je hebt gelijk. het spijt me

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • JointCh1L

  • 15 augustus 2015 11:16
  Kom maar op!, ziet er goed uit.
  Kan niet wachten tot 6 November!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • gebakkenei

  • 15 augustus 2015 17:47
  Laat maar.. Waarom proberen ze Korea niet eens al thema?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • jason28

  • 15 augustus 2015 19:49
  ligt het aan mij of ben ik niet de enige jaarlijkse cod koper die voor het eerst behoorlijk sceptisch is over een Treyarch productie? Het Warpen klinkt als frustratie, triple jumpen klinkt als driedubbele frustratie. Ik vind Advanced warfare best leuk maar verlang toch wel weer terug naar normaal bewegen. Jammer dat ze niet voor een World at War 2 hebben gekozen, de markt schreeuwt om een comeback van WW2 games.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • sollitdude

  • 15 augustus 2015 23:56
  ik vond die laatste cod al erg genoeg met al die mensen die de lucht in springen en dan als acrobaten vliegen en springen. bunny hoppers staan nooit hoog op mijn lijst van game features. ook 1 van de redenen dat ik meer battlefield tdm doe dan dit. en die heeft teminste grotere mappen. in plaats van een gebouw in een stad, mag je het in die hele stad uitvechten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Flipski

  • 16 augustus 2015 10:21
  Als ik filmpjes zie van hoe iemand met een shotgun iemand kan doodschieten van een veel te grote afstand haak ik al af..

  Sowieso.. Ik kan niks met futuristische troep met veel te veel toeters en bellen. Geef mij type black opps 1. Simpele wapens.. Fijne overzichtelijke levels en gaan met die banaan. Waarom zou ik het in de vrede leuk vinden om tegen muren aan te springen…..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • The soy sauce

  • 16 augustus 2015 12:46
  Wat een stelletje zeikerds zijn jullie zeg. Die tweede wereld oorlog meuk is nu wel voorbij, kom eens onder die steen vandaan geez.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • jason28

  • 16 augustus 2015 14:13
  Die driedubbele salto's en Schroeven zijn ook wel voorbij sinds de laatste Unreal Tournament. Het begint meer op SSX of Tony Hawk te lijken dan een shooter. Bij de volgende COD krijg je waarschijnlijk XP door jump kunstjes uit te halen. Het lijkt verdorie wel een Turn Simulator. Begrijp me niet verkeerd, als de beta goed uit pakt haal ik hem vast wel weer zoals alle voorgaande COD's, maar blij ben ik allerminst met deze nieuwe opties.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Massiv

  • 16 augustus 2015 15:13
  Lol!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • JointCh1L

  • 18 augustus 2015 11:47
  gelijk heb je!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Vogeltje

  • 16 augustus 2015 21:45
  CoD een esport durven nomen :')

  Killstreaks, attachment, controllers(waardoor aim-assist noodzakelijk is), 4v4 ipv 5v5. Spelen ze trouwens wel S&D; of is dat ook naar CTF veranderd?

  Meer van hetzelfde. Het zal vast en zeker weer vermakelijk zijn voor wat het is. Gewoon een FPS game waar iedereen in kan stappen en een potje kan knallen. Meer dan dat is het niet en zal het ook niet worden. Dat is niet erg, maar laten we niet doen alsof het weer een speciale nieuwe game is…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Aldodilly

  • 17 augustus 2015 11:56
  Call of Duty is een van de de grootste e-sports-games in de consolewereld, al jaren. Niet jouw of mijn e-sports-game, maar wel dé e-sports-game.

  Maar je kunt ook gewoon iets roepen zonder jezelf te verdiepen natuurlijk. Dat is ook leuk!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Vogeltje

  • 17 augustus 2015 14:01
  Lees e-sports waardig.
  Verdiepen? Heb ik gedaan met mijn onderbouwing, behalve dan de vraag over S&D; en CTF.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • maartencartman

  • 18 augustus 2015 18:41
  Blijkbaar wel waardig, anders zal het niet de grootste E-Sports game ter wereld zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Vogeltje

  • 20 augustus 2015 10:47
  Mocht je de CoD beta nog willen spelen op PS4, dan kan dat gewoon, maar je moet er wel een kleine moeite voor doen.

  Je moet de game pre-orderen op PSN, daarna kan je gewoon de beta downloaden en spelen. Als dat eenmaal gebeurt is, cancel je je pre-order, tenzij je hem echt (digitaal) wilt hebben dan, en is alles klaar.

  Op PSN betaal je namelijk pas op de dag van de release en die staat op 4 november. Genoeg tijd om de beta te proberen, zonder dat het je iets kost of dat je een code moet hebben.

  Ik zat dit te lezen op NeoGaf en heb het zelf maar geprobeerd en het werkt gewoon.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • JointCh1L

  • 22 augustus 2015 07:55
  Beta langere tijd gespeeld.
  Wat een heerlijk spel.
  de thrustjump is helemaal niet zo erg als ik dacht en het wallwalken gebeurd ook zelden.

  Nu al beter als CoD AW.

  Persoonlijk vind ik hem meer weghebben van Ghosts kwa besturing op een of andere manier.
  uiteraard veel kleurrijker en futuristischer

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.