Samen met Duke Nukem Forever is Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth misschien wel het spel dat het langst in ontwikkeling is. Het spel van de Engelse ontwikkelaar Headfirst, dat in het verleden bekendheid verwierf met Simon the Sorcerer, werd eind 1999 voor het eerst aangekondigd. Toen al kon men enkele screenshots van het spel laten zien, wat betekende dat het spel al enige tijd in productie was. Het spel is dus al meer dan zes jaar in ontwikkeling, maar het einde is nu eindelijk in zicht.

Het bereiken van dit einde heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Met Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth heeft Headfirst er namelijk aardig wat uitgevers doorheen gejaagd. Aanvankelijk vond men onderdak bij het Duitse Fishtank, dat met spellen als Arx Fatalis, Aquanox, S.W.I.N.E. en Archangel, toch aardig aan de weg leek te timmeren. Helaas kon Fishtank het hoofd niet boven water houden en al snel volgde een overname door JoWooD. Call of Cthulhu ging echter niet mee.

Er lijkt haast een vloek op Headfirst te rusten: de release van hun vorige spel Simon 3D (zie boven) kende veel problemen en onlangs werd Headfirst's horror-westerngame Deadlands afgevoerd.

Na een aantal jaren zonder uitgever te hebben gezeten, werd Call of Cthulhu in juli 2003 ondergebracht bij Bethesda Softworks. De ontwikkelaar en uitgever van spellen als Morrowind, nam de heldhaftige taak op zich om het spel aan de man te brengen en te produceren. Nu zijn Bethesda en Headfirst niet bepaald een gelukkige combinatie als het op het uitstellen van games aankomt, want beiden hebben ze nogal een reputatie op dit gebied. Toen de deal met Bethesda werd gesloten, stond de release nog voor het eerste kwartaal van 2004 – inmiddels is het het derde kwartaal van 2005 en van het spel hebben we nog niets gezien. Wel heeft Bethesda zelf een andere uitgever in de arm genomen, Take 2 Interactive's uitgeeflabel 2k Games, om het spel wereldwijd in de winkels te bezorgen.

Alle bedrijven die inmiddels wat met het Call of Cthluhu epos van doen hebben gehad.

Al het uitstellen van Call of Cthulhu kent nog meer gevolgen. Headfirst werkt namelijk ook al een hele tijd aan een opvolger, of anders gezegd, een tweede spel in het Cthulhu-universum. Tijdens al het uitstellen van Dark Corners of the Earth is dit spel gewoon doorontwikkeld en het spel nadert eveneens zijn voltooiing. Onder uitgever Hip Games zal dit spel, dat de subtitel Destiny's End draagt, in het eerste kwartaal van 2006 al op de markt komen. De opvolger verschijnt dus een paar maandjes na zijn voorloper. Verderop lees je meer over Destiny's End, eerst gaan we van dichtbij bekijken of Dark Corners of the Earth na al het uitstellen, nog steeds interessant is.