In 2006 deed het spel Bully flink wat stof opwaaien. Verschillende landen hekelde het spel, dat zich zou richten op pesten. Ook in Nederland maakte men zich zorgen over de aard van Bully. Uiteindelijk kwam het spel, na een naamsverandering in Europa, als Cannis Canem Edit uit voor de Playsation 2. Het spel werd goed onthaald en alle ophef bleek storm in een glas water, want Bully bleek behoorlijk onschuldig. In maart van dit jaar zal er ook een Wii- en Xbox 360-versie komen. Wij speelden de Xbox 360-versie alvast, die wel weer gewoon Bully heet. Bully: Scholarship Edition wel te verstaan.

Bully: Scholarship Edition is een 'remake' van Canis Canem Edit voor de Xbox 360 en Wii. Er zijn de nodige extra's en vernieuwingen te verwachten, maar aan de opzet van het verhaal is niet veel veranderd: je speelt als Jimmy Hopkins, een vijftienjarige jongen wiens leven niet altijd even makkelijk is, zo blijkt al uit de beginscène. Zijn snobistische moeder en nieuwe stiefvader dumpen Jimmy op de Bullworth Acadamy, waar hij zich een jaar zal moeten redden, terwijl zij op huwelijksreis gaan.

Op Bullworth Acadamy zul je alle stereotype schoolgroepjes tegenkomen: de nerds met jampotglazen en de broek tot boven de navel. De sporters, de domme krachten, die meer tijd aan hun fysieke voorkomen besteden dan aan school. De pestkoppen, die de schoolperiode voor velen een levende hel maken, inclusief wedgies. Dan zijn er nog de rijkeluiskinderen, die minachtend neerkijken op de anderen en alles betaald krijgen van pa en ma. En de greasers, een groepje met vetkuiven en leren jacks. Heel erg over-the-top dus, maar daardoor juist zo leuk.

Als nieuweling hoor je aanvankelijk nog nergens bij, maar al snel raak je bevriend met Gary, die je de gang van zaken op Bullworth laat zien. En naarmate je vordert in het spel zul je door opdrachten en missies steeds meer respect krijgen van verschillende groepen. Voor het zover is, is het verstandig om te kijken hoe je op verschillende personen reageert. Dit werkt via een soort van 'sociaal systeem': in bepaalde gesprekken kun je met de linker trigger en A een aardig, lief of onderdanig antwoord geven, terwijl je met linker trigger en B een grote mond opzet en voor je zelf opkomt. Al snel moet Jimmy een stuk chocolade dat afgepakt is, terugkrijgen voor een meisje. Degene die dit gedaan heeft is maar een kleine opdonder. Hier kun je makkelijk linker trigger en B gebruiken en het stuk chocola weggrissen, terwijl je bij een brede, sterke ouderejaars, die je lunchgeld wil, het beter kunt geven in plaats van opgesloten te worden in een kluisje.

 Uiteindelijk kun je leider van een groep worden. Dit doe je door de eigenlijke leider, ten aanzien van een grote groep leerlingen, volledig te vernederen, bijvoorbeeld door hem in een gevecht te verslaan. Want Jimmy zal zijn mannetje moeten staan op Bullworth en dus in gevechten terecht komen. Dit zijn geen gevechten met dodelijke geweren, maar gewoon met de blote vuisten (of katapult). Met de X-knop kun je Jimmy klappen laten uitdelen. Heb je iemand vaak genoeg geslagen, dan kun je het gevecht afmaken met een vernederende 'aanval'. Het gaf een bevredigend gevoel om een grote pestkop met zijn eigen hand te slaan of eerst op je hand te spugen en deze vervolgens in het gezicht van je tegenstander te planten.

Nieuw aan Bully: Scholarship Edition zijn acht extra missies (vier normale en vier seizoensgebonden), waarin je ook nieuwe personages leert kennen. Een daarvan is Rudy, een bezopen kerstman die wegens onder andere concurrentie zijn vak niet helemaal goed kan uitoefenen. Aan Jimmy de taak hem daarbij te helpen.

Jimmy heeft echter niet de hele dag om opdrachten te doen en te lanterfanten. Aangezien je op school zit, moeten er ook lessen gevolgd worden. Dankzij deze dagindeling staat er altijd een klok in beeld, die aangeeft wanneer een les begint, wanneer het bedtijd is, enzovoorts. Elk vak bestaat uit vijf lessen van verschillende moeilijkheidsgraden. Door bepaalde minigames te doen, kun je elke les halen en daarmee nieuwe vaardigheden krijgen. Zo kun je met je Scheikundevaardigheden stinkbommetjes gaan maken. In Bully: Scholarship Edition zijn er vier nieuwe vakken te volgen, te weten Aardrijkskunde, Biologie, Wiskunde en Muziek.

Tijdens Aardrijkskunde is het de bedoeling om Europese en Zuid-Amerikaanse landen, Canadese provincies en Amerikaanse staten op de goede plek aan te wijzen. Bij Biologie zul je dieren moeten ontleden op een Trauma Centre-achtige wijze: eerst moet je de scalpel selecteren en het dier open snijden. Vervolgens met het pincet de huid openklappen en vastzetten met pinnetjes. Voor wat precisiewerk gebruik je een vergrootglas om vervolgens een orgaan uit het lichaam te snijden. Het voelt even simpel als intuïtief, maar door de tijdsdruk blijft het toch heel uitdagend. Een hele leuke manier om lessen te volgen én ook nog wat te leren. Verder zijn de lessen ook met z'n tweeën in een offline multiplayer te spelen, wat altijd goed voor de competitiviteit is.

Je kunt er ook voor kiezen om niet naar de lessen te gaan. Afgezien van het feit dat je dan niks leert, mag je dan ook niet op de gangen gezien worden door de prefects, oudere leerlingen die de boel in de gaten houden op school. Mocht je gezien worden, dan is het duiken in een prullenbak of kluisje een goede manier om je te verstoppen. Ook 's avonds na elf uur moet je zorgen dat je niet meer gezien wordt, aangezien je in bed hoort te liggen. Lig je echter om twee uur nog niet te slapen, dan val je van moeheid ter plekke in slaap. Het spel speelt zich ook af in de aangrenzende stad buiten de school. Ook hier moet je oppassen dat je niet in de problemen komt, anders pakt de politie je en voor je het weet ben je al je spullen kwijt en sta je bij de directeur in het kantoor. Het gebied van de school en de stad is aardig omvangrijk en gelukkig hoef je er niet alleen maar doorheen te rennen. Je krijgt een skateboard en een aantal fietsen tot je beschikking om sneller van A naar B te komen. Er zijn genoeg dingen te beleven in, rondom en buiten de school, zodat je je geen moment hoeft te vervelen.

Voor de Xbox 360 versie van Bully: Scholarship Edition zijn er natuurlijk ook achievements te verdienen. De gamers die graag alles bij elkaar willen hebben, kunnen in Bully van alles gaan verzamelen. Verder zijn er nieuwe voorwerpen die Jimmy kan gebruiken en nieuwe kleren, zoals een elfenkostuum, te krijgen. Ook de graphics zijn aangepast aan de mogelijkheden van de Xbox 360. De personages, omgevingen, lichtinval, alles ziet er beter uit.

Op de Playstation 2 was Canis Canem Edit al een goed spel en ik twijfel er niet over dat Bully: Scholarship Edition voor de Xbox 360 ook hoge ogen gaat gooien. Het spel kent die typische Rockstar sfeer en humor en heeft een origineel verhaal en afwisselende gameplay. Daarbij komen nog eens een flink aantal extra's, zoals lessen, missies en voorwerpen en ziet het er allemaal een stuk beter uit. Het voelt als een welkome afwisseling om eens niet met een macho-achtig type door een stad te rijden en te schieten op alles wat los en vast zit. In plaats daarvan skateboard je met een mollige tiener en gebruik je stinkbommen en een katapult, duw je leerlingen in prullenbakken en word je in elkaar geslagen. Je ervaart hoe hard het schoolleven kan zijn, voor jou maar ook zeker voor anderen. Op 7 maart lijkt de Xbox 360 weer een topper rijker te worden.