Schafers games kenmerken zich door zeer sterke humor en originaliteit. Nog nooit heeft hij een slechte game gemaakt, en met Brütal Legend flikt hij het weer. Brütal Legend is uniek. Zijn inspiratie haalt Schafer uit de meest gestoorde heavy metal-covers en dat zie je aan alles. Niet zozeer in prachtige textures, maar wel in een geweldige stijl. Direct nadat we op de startknop ramden stonden we in een geweldige wereld. De creatieve geest van Schafer zie je overal in terug. Met één of ander maf wezen op hoge poten loop je bijvoorbeeld al van een berg schedels naar beneden naar wereld die metal ademt.

Gitaar en bijl

Metal is ook wat de klok slaat in de gameplay. Het is grof en bloederig. Met de voortdurend grappige opmerkingen spuiende Eddie Riggs hak je je vijanden in stukken. Koppen, armen en rompen glijden met een vloeiende klap van je bijl van de hellebeesten af. Maar aan een bijl alleen heeft de roadie Riggs niet genoeg. Zijn elektrische gitaar is minstens zo belangrijk. Hiermee kun je vijanden onder hoogspanning zetten of ze met een enorme klap wegschieten. Combineer je bijl en gitaar om met een enorme schokgolf alle vijanden in je omgeving weg te knallen.

Eddie is per ongeluk in de metalwereld terechtgekomen, allemaal de schuld van zijn riemgesp from hell. Maar Eddie heeft een taak in deze onbekende wereld; hij ronselt metalliefhebbers om het demonische tuig terug te sturen naar Satan. Hoe je je eigen leger kunt leiden, hebben we niet mogen proberen, maar vrij snel in de game kwamen we wel een groupie tegen die je kan helpen. Het meisje dat ongetwijfeld regelmatig de kleedkamers van Motörhead en Black Sabbath heeft opgevrolijkt, kan door Riggs opgepakt en weer weggesmeten worden. Een welgemikte worp richting een vijand betekent een krachtige aanval.

Highway to hell

Met het meisje hak en speel je je een weg door de demonen heen. Je deelt bloederige klappen uit, afgewisseld en gecombineerd met rake aanslagen op je elektrische gitaar. Hoewel de acties die we tot onze beschikking hadden nog vrij beperkt waren, wist de game geen moment te vervelen. Dat komt ook door de voortdurende afwisseling in gameplay en omgevingen. Al snel vonden we een prachtige hotrod, ook weer zo'n machtig wapen. Op een highway to hell ragden we ons een weg door het hellegespuis. Tot we een probleem tegenkwamen. Eén of andere smerige worm, maar wel één van tientallen meters hoog met enorme tanden. Deze eerste eindbaas is een eenvoudige. Rijd rondjes om hem heen, gebruik de turboboost om zijn klappen te ontwijken en de handrem voor een draai van 180 graden, en rij vervolgens de drie tongen kapot waarmee hij aan de grond blijft plakken.

Na dit gevecht krijgen we eindelijk een glimp van de open wereld van Brütal Legend. Een heuvelachtig gebied waar demonen en metalvrienden rondlopen. Hier zou je je leger moeten ronselen, maar de demo hield voor ons helaas op. Wij willen meer Brütal Legend spelen, maar het liefste wel thuis. Een beurs als de E3 is namelijk veel te lawaaierig om een game als Brütal Legend volledig te kunnen waarderen. We stonden met onze neus tegen het enorme scherm aan om de heerlijke grappen van Jack Black te kunnen horen. De tongloze worm wordt bijvoorbeeld door Riggs gepest met het feit dat hij niet meer kan tongzoenen. Grappen die Black als geen ander kan brengen.

Jack & Eddie

Jack Black is dan ook veel meer dan een stemacteur. Hij is Eddie Riggs en Eddie Riggs is Jack Black. Een komisch talent die zelf gek is op metal en zijn sporen als gitarist ook zeker heeft verdiend. Het nummer Fuck her gently van Blacks band Tenacious D zou zelfs niet misstaan in Brütal Legend. Maar voor goede muziek heeft Schafer wel gezorgd en veel toptalent verzorgd zelfs een rol in de game. Ozzy Osbourne, Judas Priests Rob Halford en Lenny Killmister van Motörhead vervullen belangrijke rollen in de game. Metal, metal en nog eens metal, daar is Brütal Legend mee doorspekt. En toch hoef je, net als met Guitar Hero, helemaal niets met metal te hebben, om deze game te waarderen.

Brütal Legend wordt grafisch niet de beste game van dit jaar. De gameplay is sterk, maar hebben we ook wel eens beter gezien. Maar daar komt de ongelooflijke aantrekkingskracht niet vandaan. Het totaalpakket van sfeer, geweldige stijl, een uit een verschrikkelijk creatief brein ontsproten wereld en de typische Schafer-humor, maakt dit voor ons in ieder geval één van de leukste games van dit najaar.