In Block N Load nemen spelers het in twee teams van vijf tegen elkaar op, waarbij er in ieder team gekozen wordt uit zes verschillende personages/classes. Het doel is om de basis van de tegenstander te veroveren. Dit doe je op de eerste plaatst door vijandelijke generatoren die als schild dienen te vernietigen, om vervolgens in het hart van de vijandelijke basis de kern, de zogenaamde ‘cube core’, kapot te maken. Andersom zorg je ervoor dat jouw eigen basis beschermd wordt en het langste stand houdt.

Aan het begin van ieder potje vindt er een bouwfase plaatst van vijf minuten. Samen met je team moet je je basis beschermen door met een groot scala aan blokken je basis van een verdediging te voorzien. Zo worden er muren gebouwd, geulen gegraven en vallen en afweergeschut geplaatst. Voorafgaand bij het kiezen van een personage selecteer je ook de verschillende soorten blokken waarvan je gebruikt wilt gaan maken. Hierbij is de keuze ruim: van blokken die je gigantische sprongen laten maken en blokken met ammunitie tot laser schietende torens en ontploffende nucleaire blokken.

Samenwerking

Het plaatsen van blokken kost punten, waardoor je verstandige keuzes moet maken bij de opbouw van je verdediging. Tijdens het spelen zijn deze punten te verdienen door het vinden van kisten, het vernietigen van vijanden en het kapotmaken van de blokken waaruit het speelveld is opgebouwd. Samenwerking en balans is belangrijk in het spel, zodat je samen met je team van alles de juiste hoeveelheid hebt. Aan de andere kant zorgt dit er ook voor dat er een gigantische hoeveelheid van manieren is om de tegenstander te slim af te zijn.

Dat heeft ook te maken met de classes waaruit een team is opgebouwd, daar een team met vijf verschillende personages een uitstekende balans biedt. De personages bestaan uit twee aanvallende, twee ondersteunende en twee ‘stealth’-personages, waarbij elk beschikt over twee verschillende wapens en ieder zijn eigen voor- en nadelen kent. Tijdens onze speelsessie bleek al dat het winnende team vaak uit een gezonde mengelmoes van deze classes bestaat.

Zo werden er in het speelveld diepe tunnels gegraven, maar tegelijkertijd vlogen er andere spelers over de verdediging van de tegenstanders heen. Een andere verborgen tunnel werd vervolgens gebruikt om ver in vijandelijk gebied een respawn-punt te bouwen, wat een groot voordeel opleverde. Belangrijk hierbij was wederom het gebruik van de verschillende personages, waarbij het missen van een ‘engineer’ bijvoorbeeld de eigen basis zonder afweergeschut achterlaat, en een ‘ninja’ de hoogste punten op het speelveld weet te bereiken dankzij zijn mogelijkheid om tegen muren op te rennen. Eén van deze classes missen in je team kan dus grote gevolgen hebben voor de balans en uiteindelijk het resultaat.

Eén van de grootste problemen bij Ace of Spades was het ontbreken van balans tussen het gebruik van blokken en de schietactie. Je kon wel lekker in de weer zijn met blokken, maar uiteindelijk was de persoon die alleen maar bezig was met iedereen neerknallen aan de winnende hand. In de tijd dat we aan de slag zijn gegaan met Block N Loads lijkt deze balans al een stuk verbeterd.Simpel schietwerk levert te weinig op om als valiede strategie te gelden. Dit komt onder andere doordat er gekozen is voor een kleinere opzet: kortere potjes, minder spelers en minder modi. Het spel moet het voornamelijk hebben van de vrolijke chaos die het plaatsen en gebruiken van de blokken oplevert. De kleurrijke graphics sluiten daar prima bij aan.

Block N Load verschijnt op pc en gaat 15 euro kosten. Voor de feestdagen verschijnt er een bèta van het spel.