Preview
Beat Saber

Beat Saber

Eindelijk een jedi

Geschreven door Bastiaan Vroegop op
Beat Saber bewijst dat virtual reality het ideale platform voor muziekgames is. En dat lightsabers eigenlijk alles gaaf maken.

Het is makkelijk om je in een muziekgame onnozel te voelen. Professionele dansers kunnen met Just Dance wellicht een prachtig gechoreografeerde routine uitvoeren, maar de gemiddelde gamer ziet er bij dergelijke spellen alsnog uit als een tros bungelende bananen tijdens een tropische storm.

Hetzelfde geldt voor games zoals Dance Dance Revolution, waarbij het snelle voetenwerk zowel indrukwekkend als knullig is. Hoewel het geweldig voelt om een superlastig nummer meester te worden, ziet iedere speelsessie er voor de buitenwereld uit als een abstracte interpretatie van Riverdance.

We hebben geen illusies: hetzelfde zal vast gelden bij Beat Saber. In deze nieuwe muziekgame heb je in iedere hand een lightsaber vast, waarmee je op de maat van de muziek langsvliegende blokken doormidden moet snijden. Bij het spelen van deze game voelden we ons echter op geen enkel moment onnozel. In Beat Saber heb je vooral het gevoel dat je een jedi bent.

Beat Saber

Twee zwaarden

Blauwe blokken raak je met het zwaard in je rechterhand, terwijl je linkerzwaard voor de rode blokken bedoeld is. De game is op het moment beschikbaar voor Oculus Rift en HTC Vive, waarvan Beat Saber optimaal gebruikmaakt van de bewegingscontrollers. Het voelt alsof je echt twee lightsabers vasthoudt, waarvan de bewegingen zonder vertraging worden bijgehouden.

Je zult ieder blok op het optimale moment kapot moeten snijden om een hoge score te halen. De game moedigt je daarbij ook aan om een flinke zwiep met je controller te geven om genoeg punten te halen. Lafjes je controller op en neer bewegen zoals in Wii Sports is daarom geen optie.

Dat maakt Beat Saber een verdraaid vermoeiende game. Een halfuur spelen op de Hard-moeilijkheidsgraad is genoeg om te baden in je eigen zweet. Blijf je drie uur achter elkaar spelen? Reken er dan maar op dat je de komende dagen flink wat spierpijn hebt.

ver dat de game een gigantische adrenalinekick geeft. Voorop staat dat dit misschien wel één van de weinige games is die het idee geeft dat je écht lightsabers in je handen hebt. In vr-actiegames is zwaardvechten vaak nog lastig uit te beelden, omdat je niet de impact van twee zwaarden op elkaar kunt nabootsen. In Beat Saber is dat geen probleem, omdat je tegen de muzieknoten speelt.

Virtual reality zorgt er bovendien voor dat je volledig in een nummer wordt gezogen. De omgeving verandert van kleur als je bepaalde punten van de muziek bereikt, terwijl de koptelefoon je oren bedekt. Er is niks van de buitenwereld dat je kan afleiden van de muziek, waardoor je al snel in een soort trance terechtkomt.

Beat Saver

Op het moment bevat de game tien nummers, die op vier moeilijkheidsgraden gespeeld kunnen worden. De volledige soundtrack is op het moment via Spotify te beluisteren (Beat Saber (Original Game Soundtrack) by Jaroslav Beck on Spotify). Hoewel de hoeveelheid nummers wat karig is, zijn ze wel buitengewoon goed in de game uitgevoerd. De soms willekeurig lijkende noten vormen vaak een zwaardendans die ontzettend gaaf is om uit te voeren, met bewegingen die op termijn natuurlijk aanvoelen. Daarnaast groeit het assortiment wellicht nog - op het moment bevindt Beat Saber zich in early access.

De makers gaan de mogelijkheid toevoegen om zelfgemaakte nummers aan de game toe te voegen - maar fanatieke spelers zijn er al in geslaagd om dit met behulp van mods te doen. Op het moment staan er op de site Beat Saver honderden nummers, die met een simpele handeling door iedereen gespeeld kunnen worden.

We zijn tot nu toe nog geen enkel modnummer tegengekomen dat zo leuk is om te spelen als de originele tien, maar het is hoopgevend dat er nu al zo'n actieve community rond de game bestaat. Dit is een game die in de komende jaren alleen maar groter zal worden - en daarom steeds leuker wordt om te spelen.

Beat Saber is op het moment in early access voor Oculus Rift en HTC Vive.

Dit artikel delen:

Lees meer

Just Cause 4 gelekt via Steam Motion controls kunnen niet worden uitgezet in Pokémon: Let's Go
7

Reacties op: Beat Saber

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • pfipf0

  • 8 juni 2018 13:14
  Dit is wel een van de beste games van dit jaar imho.

  Edit: waarom is dit een preview eigenlijk en geen review?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 8 juni 2018 13:39
  @pfipf0

  Waarschijnlijk omdat het early access is. En dus eigenlijk nog niet officieel uit. Denk ik.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 8 juni 2018 18:42
  @watashi wa maurice desu.

  Klopt, Beat Saber is nog in Early Access.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  RidgeRazor

  • 8 juni 2018 13:59
  Er is iets enorm satisfying aan de manier hoe de game ritmisch werkt. Ik heb de Rift sinds november en denk dat VR echt de toekomst is, maar veel games zijn niet meer dan vermakelijk of gimmicky op dit moment. Beat Saber is de eerste game in mijn bezit die ik zeker 5 x per week opstart om de leaderboards op te jagen. Het is een Early Acces game en ze hebben al meer dan 100k kopieën verkocht. Daarnaast is het ook nog eens de best beoordeelde game op Steam (geweest), wat te relativeren valt vanwege het recent uitbrengen. Het zegt echter wel een hoop.. Iedereen met een VR bril kan ik dit van harte aanraden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Shinjite

  • 8 juni 2018 15:29
  Lijkt mij ook een leuke game om te spelen en wat extra arm en schrouder training mee te pakken. Ik ga echter niet in een brill kopen voor 1 titel

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TripleDad

  • 9 juni 2018 07:54
  @Shinjite
  Er zijn meer dan duizend VR titels. Veel daarvan kunnen je een uitstekende work-out bezorgen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TripleDad

  • 9 juni 2018 07:55
  Aanvulling, Beat Sabre is door de devs ook aangekondigd voor PSVR. Heeft alleen nog geen release date, omdat de game nog in early access is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.