"I see a red door and i want to paint it black", als je deze fantastische song van de Stones zo'n 14 jaar geleden in een Nederlandse huiskamer hoorde was de kans groot dat men Tour of Duty aan het kijken was. Een televisie serie over het wel en wee van een aantal Amerikaanse soldaten die in de Vietnamoorlog vochten. Er ging niks boven sergeant Anderson die vanuit een Huey helicopter "Lock and load" riep en Ruiz die met zijn M60 de Vietnamese jungle van een ware loodregen voorzag. Nu hoor ik sommigen al zeggen dat ik iemand anders met mijn jeugdverhalen moet gaan lastigvallen, maar een hoop dingen uit Tour of Duty herkende ik in Battlefield: Vietnam, de nieuwe shooter van DICE en EA.

Na de slagvelden van de Tweede Wereldoorlog besloot men om de jungles van Vietnam op te zoeken. Iets wat eigenlijk maar weinig games gedaan hebben. Op Vietcong en Line of Sight: Vietnam na is het redelijk stil gebleven in de FPS jungle van Zuid-Oost Azie. Battlefield Vietnam brengt hier echter verandering in. Het spel kent een singleplayer en multiplayer gedeelte, maar iedereen die BF:1942 heeft gespeeld weet dat de singleplayer niet al te best was. Vooral het niveau van de bots was om te huilen. Wat we tot zover gezien hebben, we kregen een beta versie om te testen, was nog niet om over naar huis te schrijven.

Voor de mensen die geen Internet hebben bevat Battlefield: Vietnam drie modes, te weten "Tour of Duty", Instant Battle en Challenge. In Tour of Duty speel je in chronlogische volgorde een aantal gevechten uit de Vietnamoorlog. De instant battle optie spreekt voor zich en ook de challenge feature hoeft eigenlijk geen uitleg. Er wordt, net als in het origineel, weer met tickets gewerkt. De eerste partij die geen tickets meer heeft is de verliezer. Maar genoeg over de singleplayer, op naar de multiplayer. Het succes van Battlefield bestaat namelijk dankzij het Internet. Net als in BF:1942 heb je twee partijen, dit keer zijn het echter de Amerikanen en de Vietcong/Noord Vietnamees leger. Elke map is voorzien van een aantal spawnpoints die de andere partij moet veroveren of verdedigen.

Hoe speelt het, hoe ziet het eruit en hoe klinkt het?

Het eerste dat je opvalt als je Battlefield: Vietnam start is de sfeer die men in het spel heeft gestopt. Het hoofdmenu en de laadschermen zijn van echte jaren 60 en 70 klassiekers voorzien, waardoor de Vietnam setting nog realistischer wordt. Is het level eenmaal geleden dan word je getrakteerd op een omgeving die inderdaad veel op die van Vietnam lijkt. Open vlaktes, wat stukjes jungle en veel groen sieren het landschap. De jungle is niet zo dicht en groot als die van een Vietcong, maar past zeker bij de gameplay van Battlefield: Vietnam. Een gameplay die onveranderd is ten opzichte van BF:1942. Er zijn wel wat kleine aanpassingen verricht, zo zie je een metertje lopen als je bij een vlag van de vijand staat, maar de kern van het spel is het precies hetzelfde. Ook de aanwezige klasses komen erg bekend voor. Het zijn dan ook vooral de wapens en voertuigen die anders zijn. Deze zijn allemaal autentiek en zullen iedereen die wel eens een Vietnam film heeft gezien bekend voorkomen. Van M16 tot M79 grenade launchers, het hele arsenaal is compleet. Qua voertuigen zijn er tanks, straaljagers, helicopters, jeeps en een zeer coole Vespa brommer. De dominantie van bijvoorbeeld tanks is door de jungle en de vele bergjes een stuk minder dan in BF:1942. Toch kunnen deze stalen monsters nog steeds vernietigend uithalen.

Onze beta versie kende 15 redelijk diverse levels, die elk een stukje uit de Vietnamoorlog belichten. Zo begeef je je op het Ho Chi Minh pad en behoort ook een trip naar de grens van Cambodja tot de mogelijkheden.

Ik kan en mag over deze versie geen oordeel vellen, aangezien deze nog niet af is. Toch was ik zeer onder de indruk van de muziek. Hierdoor krijg je meteen zin om te spelen en raak je echt in de stemming. Het is dan ook een briljante keuze geweest om voor bestaande nummers te kiezen, iets dat we eerder al bij Grand Theft Auto: Vice City zagen. De rest van het spel zag er ook zeer degelijk uit, net als het geval met Battlefield was. Battlefield fans die in de Vietnamoorlog geinteresseerd zijn, zijn dan ook verplicht om 26 maart in hun agenda te zetten.