Electronic Arts merkte door Battlefield Heroes dat er ook geld te verdienen is met gratis games. Mensen willen hun personage altijd verbeteren en zoiets gaat een stuk gemakkelijker en sneller wanneer je in-game aankopen doet. Deze kleine uitgaven vermenigvuldigen zich naarmate de game populairder wordt en voordat je het weet is een spel winstgevend. EA probeert dit trucje weer te herhalen met de nieuwe gratis shooter.

LEGO-versie

Battlefield Play4Free is ontwikkeld door het team dat ook Battlefield Heroes op zijn naam heeft staan. De game draait op de hevig aangepaste engine van Battlefield 2. Dit betekent dat de game in de browser kan draaien, net zoals Battlefield Heroes. De game stotterde tijdens onze spelsessie een paar keer – dit kan ook aan de internetverbinding liggen -, maar speelt eigenlijk best lekker. Zowel rennen, schieten als besturen gaan best vloeiend. De maps zijn kleiner gemaakt en de in-game texturen zijn wat vervaagd, waardoor het lijkt of je een soort van LEGO-versie van Battlefield 2 speelt. Het is sober doch degelijk. Nergens voelt Battlefield Play4Free realistisch of intens aan, maar het doel van de game is in ieder geval duidelijk: zoveel mogelijk stoppen in een game die je computer minimaal belast.

Het is mogelijk om met 32 man tegelijkertijd tegen elkaar te strijden, inclusief zestien verschillende Battlefield 2-voertuigen. De meeste servers zijn nog niet erg druk, maar dit stijgt gestaag naarmate Battlefield Play4Free de bètaversie verder ontwikkelt. Je kunt in ieder geval wel op je school- of werkcomputer met een F35 VTOL gevechtsvliegtuig het luchtruim kiezen of met een sniper de map Strike at Karkand verkennen. En dit is meteen de grootste aantrekkingskracht van de game.

Zelfs de grote map Dalian Plant speelt soepel weg voor een gratis game. Het is nog steeds gemakkelijk – en vooral leuk - om van een US Carrier naar het vasteland te vliegen of varen. In feite lijkt Battlefield Play4Free op een uitgeklede versie van Battlefield 2 met klassen en wapens die vooral zijn gebaseerd op Battlefield Bad Company 2. In de game kun je kiezen tussen assault, recon, medic en engineer en het is mogelijk om je personage aan te passen. Dit gebeurt via de browser, wat best vervelend is omdat je nooit in-game iets kunt veranderen. Battlefield Heroes werd toentertijd ook al bekritiseerd om dit systeem, maar EA blijft het hanteren. Hoewel het misschien een beetje onhandig werkt, wordt de computer hierdoor minder belast. En daar draait het voornamelijk om bij Battlefield Play4Free.

Naarmate je rondes wint en flink wat vijanden afknalt, ontvang je ervaringspunten die je uiteindelijk een de volgende rank bezorgen. Dit gaat in het begin vrij gemakkelijk: na een zesvoudige killstreak is het mogelijk een vaardigheid vrij te spelen. Je kunt dan bijvoorbeeld als medic 'genezen' en als soldier 'granaat gooien' vrijspelen. Klinkt logisch, hè? In het begin slaan de vaardigheden eigenlijk nergens op. Gelukkig kun je later wel interessante vaardigheden vrijspelen, waaronder het besturen van een helikopter en vliegtuig. Naast de ervaringspunten kun je ook nog speciale credits verdienen waarmee je items kunt kopen voor een bepaalde tijd. Wil je deze voorwerpen ook echt voor altijd houden? Dat moet je de portemonnee opentrekken.

Geen eigen identiteit

In tegenstelling tot Battlefield Heroes pretendeert EA dat de game dus voor de 'serieuzere gamer' is gemaakt. Deze bewering is gewaagd, omdat de cartooneske graphics en het grappige karakter juist de redenen zijn waarom Battlefield Heroes succesvol is. Je kunt in die third-person shooter rondlopen met een houten been en een papegaai op je schouder, terwijl je brandende kogels schiet uit een mitrailleur: het maakt de game tot wat het is.

Battlefield Play4Free mist daarentegen op het eerste oog een eigen identiteit. EA kleedt een geweldige first-persoon shooter uit en probeert hiermee de 'serieuzere gamer' aan te spreken, terwijl deze groep misschien júist 'serieuzere games' speelt en waarschijnlijk met smacht wacht op Battlefield 3. Tot nu toe blijft Battlefield Play4Free een game waar de doelgroep nog niet helemaal bekend van is.