Preview
Battlfield V

Battlefield 5 vertelt een verhaal dat je nog nooit hebt gehoord (hands-on)

Eindelijk wat anders dan Omaha

Geschreven door Wilbert Meetsma op
Berg de toortsen en hooivorken maar weer op, want Battlefield 5 blijft (voor een game) behoorlijk trouw aan de geschiedenis. Tijdens onze speelsessie van de singleplayer valt vooral op hoe Dice kiest voor de geschiedenis die niet eerder is verteld.

Vraag een Battlefield 1-speler eens wat het beste moment van de singleplayercampagne is. Als je gesprekspartner niet ongelovig vraagt of dat een strikvraag is, heb je een goede kans dat hij of zij de proloog noemt.

In de introductie van Battlefield 1 vecht je als eenvoudige infantrist tot de laatste snik te midden van de smeulende ruïnes. Elke keer dat je gezicht in de modder valt, krijg je een naam en sterfdatum te zien en duik je in het lichaam van de volgende arme stakker. Een net zo zinloze bezigheid als de Eerste Wereldoorlog zelf en een krachtige afrekening met de romantische sfeer die vaak rond oorlogsgames hangt. Een paar uur later is er niets van die boodschap over. Dan ren je door de bergen in een stalen pantser, terwijl je tientallen soldaten over de kling jaagt met wapens die het slagveld nooit hebben gezien. Dat schreeuwt niet bepaald ‘oorlog is een hel’.

Battlfield V
Battlfield V
Battlfield V

Geschiedenisles

Met Battlefield 5 zegt Dice zijn lesje geleerd te hebben. De opzet blijft hetzelfde: meerdere korte campagnes in uiteenlopende omgevingen en afwisselende hoofdpersonages. Deze keer moet de ervaring echter consistenter aanvoelen. In kwaliteit, maar ook in toon. De Zweedse studio wil daarbij verhalen uitlichten over situaties waar de gemiddelde speler nooit van heeft gehoord. De invasie van Normandië is inmiddels al genoeg uitgelicht, maar dat het door Duitsland bezette Noorwegen een actieve verzetsbeweging kende is bijvoorbeeld minder bekend.

Het is in Noorwegen waar we de meeste tijd van onze speelsessie doorbrengen. Spelend als de jonge verzetsstrijdster Solveig besluipen we Duitse soldaten in de besneeuwde bossen. Ze hoopt haar net zo rebelse moeder te bevrijden uit Duitse handen, maar naarmate het verhaal vordert leert ze dat ze die liefde misschien moet opofferen voor iets groters.

Meer dan eens moeten we denken aan Far Cry door de wijze waarop we Duitse wachtposten aanpakken. Soms klaren we de klus zonder dat Klaus en Jürgen ook maar iets wijzer zijn. En als ze iets doorhadden, had het alarm toch niet meer gewerkt. Andere keren schieten we op elk explosief vat dat we zien, grijpen we elke MP40, Kar98K of exotischer wapentuig dat we kunnen vinden en blazen we een aansnellende truck met versterkingen op met een Panzerfaust die heel fijn klaarligt op een goed verlichte plek. In dit soort situaties voelt de game aan als een singleplayerbenadering van de fantastische chaos die je verwacht van de multiplayer.

Battlfield V

Klein, maar fijn

Toch is het stuk dat het verhaal klein houdt ons het meest bijgebleven. Solveig strompelt koud en alleen langs een bevroren rivier, uitgerust met niet veel meer dan een klimbijl en een mapje belangrijke documenten. Onderkoeling dreigt en ze moet van kampvuur naar kampvuur sluipen om niet te bevriezen. Het slechte nieuws is dat de Duitsers die warmte niet willen delen. Het goede nieuws is dat de verhalen over een monster in de bossen hen niet in de koude kleren is gaan zitten. Als een jonge Noorse met een dolle blik in de ogen op hen af rent, is hun eerste reactie verschrikt achterover struikelen. Tegen de tijd dat de soldaten hun wapens hebben gevonden, hebben ze al een bijl in het gezicht gevangen.

Battlefield 5 bevat bij de lancering vier van zulke War Stories, waarvan één vooral dient als een tutorial en dwarsdoorsnede van de game. Naast Solveig kruip je ook in de huid van een heethoofdige rekruut van de Britse Special Boat Service en een koloniale soldaat uit Senegal, die ondervindt hoe zijn heldendaden hem geen Fransman maken in de ogen van Frankrijk. In december voegt Dice aan deze bonte verzameling het verhaal toe over een Duitse tankcommandant, die begint te twijfelen aan zijn redenen om te vechten. Uiteraard stuur je nog steeds vrachtladingen aan manschappen naar de eeuwige jachtvelden, maar wat we gespeeld hebben is al een stuk geloofwaardiger dan Terminator in de Alpen.

De War Stories van Battlefield 5 komen een stuk authentieker over dan je zou verwachten door de even controversiële als explosieve onthullingstrailer. De Churchill-tanks die met zestig kilometer per uur gebouwen rammen en het neerhalen van vliegtuigen door een toevallige granaat te beschieten uit die trailer verwijst meer naar de ‘zag je dat?’-momenten van de multiplayer. Het is afwachten of Dice met alle verhalen het evenwicht weet te bewaren, maar we kunnen in ieder geval waarderen hoe de studio er voor kiest om niet de platgetreden paden te bewandelen.

Battlefield 5 verschijnt op 20 november voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Meer previews:

Dit artikel delen:

Lees meer

Bethesda verwacht 'spectaculaire problemen' in Fallout 76-bèta Horrorgames komen naar Xbox Game Pass
4

Reacties op: Battlefield 5 vertelt een verhaal dat je nog nooit hebt gehoord (hands-on)

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  sp0rtl1fe

  • 23 oktober 2018 11:04
  Leuk artikel. Ik heb erg genoten van de SP van BF1 en ook de proloog maakte op mij de meeste indruk. Stiekem had ik wel weer zo'n proloog gezien maar dan op D-day met de mooie plaatjes die Frostbite voor kan schotelen. Maar ik kan het ook zeker waarderen dat Dice originele verhalen aangrijpt.
  Wat betreft de multiplayer ben ik nog een beetje sceptisch, maar ondanks alle kritiek heb ik toch wel zin in deze game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  XtraLinkUK

  • 23 oktober 2018 12:24
  Wat voor mij vooral beter mag is de besturing van vliegtuigen. Het is nog net geen Far Cry, maar oh wat is het versimpelt zeg. Ook het roepen voor hulp enz. Mag van mij eruit. Gewoon weer eenvoudig houden. Ik vind BF 5 echt wel een stap de verkeerde richting op.

  Hopelijk wordt er nog wat geschaaft.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fordon_Greeman

  • 23 oktober 2018 12:42
  SP BF 1 voelde iets te onsamenhangend aan. Wel een origineel idee dat zeker, maar net wanneer je je iets begon in te leven in een verhaal, sprong je naar het volgende verhaal. Het kwam ook beetje ongeinspireerd over. Een level met vliegtuigjes, eentje met paarden etc…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  xtiman

  • 23 oktober 2018 16:58
  Ik wacht wel op een mogelijke opvolger. Tot die tijd nog wel druk genoeg met o.a. RDR2 en Destiny 2 Forsaken DLC. BF4 en BF1 met veel plezier gespeeld,- maar dit gaat me echt te ver. Als ik een realistische WW2 game wil spelen, schakel ik wel over op PC ipv XBOX.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.