Preview
battlefield 2042battlefield 2042

Battlefield 2042 is in alle opzichten groter

Maar is groter ook beter?

Geschreven door Lars Cornelis op
Eigenlijk had Battlefield 2042 al bijna in de winkels moeten liggen, maar vorige maand werd de release een paar weken opgeschoven. Daardoor hebben we nu pas de bètaversie van Battlefield 2042 kunnen spelen. Daaruit blijkt dat het uitstel zeker niet onnodig was.

In de bèta is alleen de map Orbital beschikbaar: een gloednieuw en gigantisch slagveld voor 128 spelers. Tenminste, op PlayStation 5, Xbox Series X en pc. Op de PS4 en Xbox One is Battlefield 2042 speelbaar met 64 spelers. Wij spelen ‘m op de Xbox Series X en dat is een behoorlijk indrukwekkende ervaring.

Battlefield XL

Door de schaalvergroting is Battlefield grootser dan ooit tevoren. Straaljagers vliegen over, raketten van een gevechtshelikopter slaan in en overal waar je kijkt zie je vuurgevechten ontstaan. Het is authentiek Battlefield, maar dan met nog meer van… nou ja, alles eigenlijk: spelers, voertuigen, explosies, noem maar op. Al die vuurgevechten hebben ook een verwoestende uitwerking op de map. Muren brokkelen af, sprinklerinstallaties gaan aan, palmbomen knappen als luciferhoutjes en een salvo op gasleidingen zorgt voor gigantische rookwolken. De kroonjuweel van Orbital is natuurlijk het platform waar een enorme draagraket klaarstaat om gelanceerd te worden. In sommige gevallen zal de raket inderdaad gelanceerd worden, maar het kan ook gebeuren dat ‘ie met een gigantische explosie ontploft.

battlefield 2042battlefield 2042

Alsof dat niet genoeg is, verandert ook het weer op de map. De ene keer spelen we in de stralende zon en is er geen vuiltje aan de lucht. Tijdens een ander potje slaat het weer geleidelijk om. De regen neemt toe, de bomen dansen steeds heviger in de wind en langzaam ontstaat er een ware orkaan op de map. Omdat die weerseffecten willekeurig zijn, en de uitkomst van de raketlancering wordt bepaald door het spelverloop, is het ieder potje weer een verrassing wat er precies gebeurt.

Het is een beetje de vraag of Battlefield 2042 niet is doorgeschoten. Het is allemaal wel érg chaotisch.

Ruw en chaotisch

Aanvankelijk geeft Battlefield 2042 door al die variabelen echt een next-gen ervaring. Al dat technische geweld trekt helaas wel zichtbaar een flinke wissel op de hardware. Het is natuurlijk niet voor niets pas een bèta, maar Battlefield 2042 verkeert in een nog erg ruwe staat. Grafische glitches, beeldvullende flikkeringen en bizarre animaties bij het sterven zijn schering en inslag. Zo dicht op de release mag dat eigenlijk al niet meer in deze mate voorkomen.

Los van technische onvolmaaktheden, is het verder een beetje de vraag of Battlefield 2042 niet is doorgeschoten. Het is allemaal wel érg chaotisch. Misschien ligt dat aan deze specifieke map: in het geval van Orbital concentreren de gevechten zich vooral rondom de drie middelste controlepunten, die beide teams proberen te veroveren. Doordat die drie punten in een driehoek liggen, ontstaat er een soort voortdurende rondo waarbij controlepunten om de haverklap veroverd worden.

In deze rondo rent iedereen als een kip zonder kop rond en wordt er maar weinig samengewerkt om de controlepunten te veroveren of vast te houden. Dat samenwerken wordt ook niet makkelijk gemaakt. In de bèta zien teamgenoten en vijanden er bijna hetzelfde uit, waardoor je pas laat ziet of je de trekker moet overhalen of niet. Daarnaast worden veel plekken ingenomen door computergestuurde teamgenoten en tegenstanders.

battlefield 2042battlefield 2042

Van computergestuurde deelnemers hoef je al helemaal geen ondersteuning te verwachten. Ze bieden veel minder weerstand dan echte spelers en vertonen nogal dom gedrag. Zo kwam het voor dat een stuk of vier computergestuurde tegenstanders allemaal achter elkaar renden, ongeveer een paar meter achter elkaar, om hetzelfde laddertje te beklimmen. Dat de persoon voor hen steeds genadeloos onderaan de ladder werd gesniped door ondergetekende, deed hen welgeteld helemaal niets. Het bericht dat spelers en bots nauwelijks van elkaar te onderscheiden zouden zijn, kunnen we voorlopig naar het land der fabelen verwijzen.

Die bots maken het ook (nog) lastiger om een beeld te krijgen van het spelverloop. Dat jij aan de lopende band kills maakt, zegt namelijk helemaal niets over of je aan de winnende hand bent. Sowieso wordt met 128 spelers je individuele bijdrage natuurlijk steeds minder doorslaggevend. Het is dus maar goed dat er een tellertje onderin beeld aangeeft welk team aan de winnende hand is, want te midden van deze explosieve chaos is het haast onmogelijk een beeld te krijgen hoe goed je team er eigenlijk voor staat.

battlefield 2042battlefield 2042

Overweldigend

Zijn 128 spelers teveel van het goede? Misschien, maar nogmaals: het kan ook aan de map liggen. Wellicht dat in andere maps een meer geordende frontlinie ontstaat, die steeds verschuift als er controlepunten worden veroverd. Of is de chaos juist een sterk punt van Orbital? Het is maar hoe je het bekijkt. Door die driehoek van controlepunten wordt de moshpit waar ‘het’ gebeurt immers groter, waardoor meer spelers zich kunnen mengen in het enorme strijdgewoel. De actie is groots qua schaal, maar op een manier toch geconcentreerd. Eerlijk is eerlijk: dat levert ook hele toffe scenario’s op. Toen we met een tank dwars door deze driehoek ploegden, was het prijsschieten. Welke kant we ook opkeken, vrijwel ieder schot was raak. We voelden ons de koning te rijk. Nou ja, totdat de vijand ons helemaal zat was en opblies, natuurlijk. Ook dat is Battlefield.

Het moge duidelijk zijn dat Battlefield 2042 in ieder opzicht groter is, waarbij we nog even in het midden laten of groter ook daadwerkelijk beter is. Maar met meer spelers, grotere maps en dynamische weersomstandigheden is Battlefield 2042 ontegenzeggelijk indrukwekkend, tegen het overweldigende aan. Het uitstel is echter zeker geen overbodige luxe geweest, gezien de bedenkelijke technische staat van de bèta. Het is te hopen dat ontwikkelaar Dice die laatste plooien op tijd glad weet te strijken. Want als Battlefield 2042 eenmaal stabiel loopt, wordt het zeker geen straf om uitvoerig uit te testen of de schaalvergroting goed uitpakt.

Battlefield 2042 verschijnt op 19 november voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S, Xbox One en pc. Voor deze preview werd de game gespeeld op een Xbox Series X.

Laatste previews op Gamer.nl:

Dit artikel delen:

Lees meer

Gratis next-gen update voor Quake nu beschikbaar Nieuwe modi CoD: Vanguard en Battlefield 2042 worden donderdag onthuld
23

Reacties op: Battlefield 2042 is in alle opzichten groter

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Zut

    • 13 oktober 2021 10:12
    Het belangrijkste vind ik op t moment nog wel de performance, echt met de grootst mogelijke moeite en tweaken van settings bleef ik boven de 60fps op drukke momenten maar zakte toch ook wel daaronder af en toe wat enorm vervelend is tijdens t schieten. Heel erg vreemd dat ze deze build hebben gebruikt als eerste kennismaking voor de meeste spelers

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    San-Markos

    • 13 oktober 2021 10:36
    @Zut Ik las inderdaad dat het om een build ging van "enkele maanden oud". Laten we het hopen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • PSPfreaky

    • 13 oktober 2021 21:26
    @San-Markos Op dit moment wordt zowel gesproken van een build van begin-medio september, maar ook over een build van 2 maanden oud. Ik verwacht zelf wel dat er tussen de beta build en de launch build optimalisaties zijn gedaan. Dat doe je normaal als een van de laatste dingen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    clandestine666

    • 13 oktober 2021 10:45
    Ik heb er veel lol mee gehad op de PS5, maar het grote aantal bugs en die "specialists" hebben nog erg veel werk nodig, dat is zeker. Ik had liever het oude klassensysteem gezien.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    GoofyZ3

    • 13 oktober 2021 10:59
    Wat een preview, jullie bedoelen laten we de beta bespreken ipv preview. Afijn ik snap trouwens die chaos niet. Blijkbaar hebben jullie nooit spellen gespeeld met meer dan 64 spelers. Ik vond het allemaal meevallen met de drukte, soms zelfs nog redelijk leeg maar wel voller dan een 64 man server en dat is echt wel 10x beter want conquest was echt super saai bij de grotere maps in bf. Ook vind ik het aantal voertuigen voldoende en wordt je niet elke seconde geconfronteerd met een tank of heli. Tank rijdt echt super, helicopters kost even wat moeite en is makkelijker op de pc dan op de console. Jets vind ik sinds bf4 al niks aan, het is meer rondjes vliegen want de map is alsnog te klein.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    MichelMusters

    • 13 oktober 2021 11:12
    @GoofyZ3 Ik ben toch wel erg nieuwsgierig wat een preview dan is volgens jou.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    GoofyZ3

    • 13 oktober 2021 11:33
    @MichelMusters geen beta ieder geval. Preview is vaak het eerste level of eerste 15 min etc. Niet een beta waar de helft aan ontbreekt. Zoals hieronder al genoemd wordt. Net alsof er geen voicechat inkomt of een scorebord….

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    MichelMusters

    • 13 oktober 2021 11:48
    @GoofyZ3 Een preview is een beschrijving van ervaringen die een redacteur heeft met een game die nog niet officieel uit is. Of dat nou van een previewevenement is of een beta, maakt verder niets uit, met het enige verschil dat meer mensen dan alleen journalisten de beta hebben kunnen spelen. Ik snap werkelijk waar niet wat er mis mee is, maar goed.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Fordon_Greeman

    • 13 oktober 2021 11:46
    @GoofyZ3 Ik denk dat deze preview best wel gebalanceerd is. De schrijver geeft aan wat hij zelf ervaart maar benadrukt ook dat dit misschien iets persoonlijks is of dat het afhangt van de map.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • PSPfreaky

    • 13 oktober 2021 11:17
    Ik heb de beta zo'n 34 uur gespeeld (ik weet het, een beetje veel haha), maar ik kan mezelf maar voor een deel in je verhaal vinden. Over de verwoesting… Dit is eigenlijk minder dan dat we gewend zijn. Zo kon je soms in Battlefield 5 hele gebouwen slopen. In Battlefield 2042 zijn het enkel de muren. Bomen kapot maken stelt niet echt zoveel voor. En de raket… Het is leuk, maar na een tijdje ben je het wel gewend + het is scripted.

    Conquest draait echt om het veroveren van de punten. Kills maken heeft niet veel invloed of je de game gaat winnen of niet. Er gaan wel wat tickets van af, maar met de meerderheid van de punten in je bezit gaat dat sneller.

    Het is zeker te merken dat dit niet de beste beta is die we hebben gekregen. Er waren idd genoeg bugs en glitches. Maar bepaalde dingen vond ik wel weer wat beter. Voor mij voelde het rennen etc aan als meer vrijheid. Met BF5 had ik het gevoel dat ik erg zwaar was. Ook het kunnen gebruiken van oneindig parachutes geeft je meer vrijheid. Vroeger hing ik soms 2 minuten in de lucht om beneden te komen. De ziplines gaven net wat meer vrijheid, je kan makkelijk over bepaalde vijanden heen vliegen om bijvoorbeeld naar een vlag te gaan of ze van achter uit te schakelen.

    Een aantal punten die ik mis, zijn ook opgesomd door YouTuber Lossy (zoek naar 'These 25 Core Features are GONE from Battlefield 2042!', op 3:44).
    Zoals:
    - Micro destruction
    - Damage indicators
    - Squad wipe
    - Throwback grenade
    - Squad spawn screen
    - Nearby medics
    - Weapon mounting
    - Full player scoreboard (en leaderboard na het einde van de match)
    - Grenade indicator
    - In-game chat
    - Commorose (was gemeld dat deze niet in de beta zat)

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Remco1984

    • 13 oktober 2021 14:50
    Teleurstellend als je deze game vergelijkt met Battlefield 3 of 4. Qua verhouding liggen deze games goed in balans als je kijkt naar de grote van de map en hoeveel players erin kunnen. Groter betekend niet altijd beter, en dat bewijst Battlefield 2042, ik sla deze game over.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    geeMc

    • 13 oktober 2021 17:33
    @Remco1984 Heb jij een andere BF4 release gespeeld als anderen? De BF4 launch was dramatisch. Veel bugs, weinig balans en overall superveel stabiliteitsproblemen. BF5 had ook grotere maps voor 64 spelers, dus je zou juist zeggen dat de balans weer een beetje terugkomt. That being said, ik denk niet dat all-out war zo succesvol gaat zijn. Ik speel zelf veel liever conquest of rush en ik denk dat dat voor heel veel mensen geldt.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • PSPfreaky

    • 13 oktober 2021 21:15
    @geeMc Conquest (wat je hebt gespeeld) is onderdeel van all-out warfare ;)

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    geeMc

    • 14 oktober 2021 12:24
    @PSPfreaky Breakthrough ook. Wat is je punt?

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • PSPfreaky

    • 13 oktober 2021 21:31
    @Remco1984 DICE heeft bekendgemaakt dat je ook op de kleinere varianten van maps kan spelen:

    'PC and next-gen consoles can play the last-gen (64p) version of Battlefield 2042 if they wish.'

    (kleinere maps en 64 spelers)

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • mhnl1979

    • 13 oktober 2021 15:44
    Ik twijfel echt over aanschaf. Ik vond de beta wel aardig, maar was meer aan het respawnen dan aan het killen. Controle gevoel was matig op de een of andere manier. En wat een glitches. Eerst maar eens een review afwachten. Geen pre-order.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • 004

    • 13 oktober 2021 16:17
    Ik vond het ook een chaotische ervaring. De schaal en de hoeveelheid van wat er om me heen gebeurde was overweldigend waarbij ik ook vaak aan het respawnen was. Pluspunt was wel minder downtime qua naar de actie toekomen omdat er prakties overal iets gebeurt.

    Voor andere mensen die een beter overzicht hebben in shooters kan dit juist een pluspunt zijn dat er zoveel gebeurd dus het lijkt me dat het persoonlijk blijft. Ik vind het leuk dat de optie er is en als je het niks vind kun je gewoon een andere kleinere map doen met minder spelers neem ik aan.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    wazp

    • 13 oktober 2021 19:16
    Ik ben echt een gigantische battlefield fan en heb ze daarom ook allemaal gespeeld en altijd veel lol mee gehad. Maar er is iets aan de nieuwe battlefield wat mij niet bevalt en dat is het feit dat servers opgevuld worden met Bots.

    Nu heb ik zelf de beta nog niet gespeeld dus misschien dat iemand mij gerust kan stellen. Kan ik filteren op maps waar bots zijn uitgezet? Want ik zit echt niet te wachten om een halve map gevuld te hebben met bots. Zelfs al zij het er maar een handje vol dan zou dat voor mij echt een grote afknapper zijn..

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    clandestine666

    • 13 oktober 2021 20:42
    @wazp Ik denk niet dat je hier in regio Europe erg bang hoeft te zijn voor opgevulde potjes. Ik had in de beta crossplay uit staan, en heb geen bot gezien. Ik heb een uurtje of 10-15 gespeeld. Zeker met crossplay aan, PC, Xbox en PS-mensen bij elkaar in 1 server, denk ik dat je daar de eerste jaren na release geen punt van hoeft te maken. Speculatie uiteraard, maar het lijkt mij geen probleem. BF is populair genoeg. Die bots zijn vooral bedoeld voor minder druk bevolkte regios

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • PSPfreaky

    • 13 oktober 2021 21:19
    @wazp Bots kan je niet uitzetten. Net zoals clandestine666 zegt hoef je je geen zorgen te maken dat servers massaal worden gevuld met bots. Mijn ervaring met de beta is vooral dat je tegen echte spelers speelt.

    In een aantal potjes had ik wel wat bots, maar dat waren er niet meer dan 6-10 totaal van de 128 spelers. Ze zijn vooral bedoeld voor minder bevolkte regio's.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.