”Al aan een aanvulling beginnen voordat je het originele spel goed en wel afgewerkt hebt, hoe halen ze het in hun hoofd!”, is zo ongeveer de eerste reactie die de aanvulling Special Forces bij veel Battlefield 2 spelers op zal roepen. Doordat de aanvulling echter ontwikkeld wordt door DICE Canada (Battlefield Vietnam) en de patches de verantwoordelijkheid van het team in Zweden zijn, zal de aanvulling er niet voor zorgen dat de patches vertraging oplopen. Want, zo werd ons verteld, men weet maar al te goed hoe belangrijk het is om de problemen die er nu met Battlefield 2 zijn, zo goed als het kan weg te werken. Dus geen gezeur over patches, we gaan nu enkel kijken naar wat Special Forces in de aanbieding heeft.

De Battlefield reeks heeft niet echt een goede reputatie als het op aanvullingen aankomt. Voor Battlefield 1942 verschenen twee uitbreidingspakketten, maar beiden waren niet echt een waardevolle aanvulling voor het origineel. DICE Canada kreeg dus de zware taak op zich om voor Battlefield 2 wel een aanvulling te maken die bij het gros van de spelers in de smaak valt. Het lijkt erop dat men met Special Forces in ieder geval in de juiste richting zit.

In Battlefield 2: Special Forces is ervoor gekozen om de nadruk op het vechten met infanterie te vergroten. Er zijn zes nieuwe speciale eenheden aan het spel toegevoegd, namelijk de Navy SEALs, de Britse SAS, de Russische Spetznas, de MEC Special Forces en twee rebellengroeperingen. Binnen elk van deze speciale eenheden zijn de bekende karakterklassen nog gewoon van de partij, maar ze zijn nu elk voorzien van nieuwe gadgets en wapens die typerend zijn voor speciale eenheden.

Het verschil tussen wel en geen nachtvizier.

Eén van de belangrijkste nieuwe gadgets in Special Forces is het nachtvizier, dat door het uitgekiende leveldesign voor wat meer tactische diepgang weet te zorgen. Het nachtvizier werkt op zich niet significant anders dan in andere spellen met deze functie. Je scherm wordt groen en je kunt tegenstanders die zich in het donker bevinden duidelijk waarnemen. Wanneer je met de nachtkijker echter naar een sterk verlicht gebied kijkt, dan kun je door de overbelichting de tegenstanders weer niet waarnemen.

De nieuwe levels in Special Forces, of in ieder geval de levels die we te zien kregen, speelden zich hoofdzakelijk 's nachts af. Doordat er her en der straatlantarens en andere lichtbronnen verspreid staan, zijn er diverse plaatsen die dermate verlicht zijn, dat je nachtvizier overbelicht raakt. Je zult dus regelmatig moeten wisselen tussen je nachtkijker en het gewone beeld om alles waar te kunnen nemen. Dit is in andere spellen met een nachtvizier lang niet altijd het geval is.