Toen in 2002 Battlefield 1942 door Electronic Arts werd uitgebracht, had niemand kunnen denken dat deze game zo'n impact zou hebben. Battlefield 1942 werd dan ook door vele instanties uitgeroepen tot game van het jaar. Na twee expansionpacks, een uitje naar tropisch Vietnam en binnenkort het officiële tweede deel van Battlefield heeft EA besloten de Battlefield franchise ook naar de consoles te brengen om ook daar Battlefield tot een van de populairste online console shooters te maken.

Dit deel van Battlefield speelt zich af in de ex-sovjet staat Kazakstan, wat grenst aan zowel Rusland als China. Kazakstan is een land waar vele natuurlijke hulpbronnen te vinden zijn zoals olie. Uiteraard levert dit een goede reden op om eens flink oorlog te gaan voeren om deze instabiele staat. De speler krijgt in Battlefield 2: Modern Combat de keuze uit vier verschillende partijen: De Verenigde Staten, China, de Europese Unie en de Midden Oosten Coalitie (MEC). Nieuw in de Battlefield serie is de toevoeging van een echte singleplayer campagne, welke door een ander team binnen EA ontwikkeld wordt. In de voorgaande delen bestond de singleplayer meer uit een soort van veredelde trainingsmode. Met Battlefield 2: Modern Combat probeert EA de speler mee te sleuren in de oorlog door deze op een bepaald moment te laten switchen van partij. Zo kun je de oorlog van verschillende perspectieven bekijken. Op een gegeven moment krijg je in de game de keuze om te kiezen met welke partij je de laatste drie missies speelt.

Om niet van de traditionele Battlefield gameplay af te wijken, is ervoor gekozen om ook in de singleplayermode de speler gebruik te laten maken van het grote aanbod aan voertuigen waar de serie om bekend staat. In de singleplayermode is het ook mogelijk om met behulp van punten, die je verdiend door bijvoorbeeld zo nel mogelijk tegenstanders kapot te schieten, om voertuigen en wapens en dergelijke aan te schaffen. Om de singleplayermode een beetje aantrekkelijk te maken, is het noodzakelijk om de computergestuurde soldaten een behoorlijke AI mee te geven. Was deze in voorgaande delen nogal lachwekkend slecht, in dit deel is de AI met stappen vooruit gegaan. Het ontwikkelingsteam is bezig met het maken van bepaalde gedragingen van soldaten. Elke soldaat reageert weer anders op een bepaalde gebeurtenis, zodat de speler het gevoel krijgt te spelen met en tegen echte spelers.

We hebben het hier natuurlijk over een Battlefield game en dus beschikt Battlefield 2: Modern Combat naast een singleplayermode ook over een multiplayermode. De game kan zowel op Xbox als PlayStation 2 met 24 mensen online gespeeld worden en beschikt over meer dan twaalf speciaal voor multiplayer ontwikkelde mappen. Battlefield 2: Modern Combat zal een aantal multiplayermodes kennen, waaronder de bekende Conquest mode waarin twee teams een bepaald aantal tickets toegewezen krijgen. Telkens als iemand sterft gaat er één ticket af en als het team een voertuig kwijtraakt gaan er twee tickets af. Ook kunnen er verschillende bases ingenomen worden. Voor een goede oorlog zijn er natuurlijk wapens nodig. Battlefield 2: Modern Combat stelt hier zeker niet teleur: de game bevat 50 verschillende wapens en meer dan 30 voertuigen die verdeeld zijn over land, zee en lucht.

Over het geluid in de game kunnen we nu alvast enthousiast worden aangezien EA geluidsmensen heeft ingehuurd die ook meegewerkt hebben aan de tv-serie Band of Brothers. Communicatie tussen spelers gaat via de headset en zal niet alleen in de multiplayermode onmisbaar zijn, maar ook in de singleplayermode aangezien je computergestuurde teammaten je op de hoogte houden van wat er allemaal gebeurt en hoe hun eigen status op dat moment is. Grafisch ziet de game er al goed uit. De Xbox versie ziet er zoals verwacht iets cleaner uit dan de PlayStation 2 versie, alhoewel de verschillen erg minimaal zijn. Op beide systemen loopt de game zonder gestotter. Dat de game soepel gaat lopen komt omdat de server een grote rol gaat spelen. De consoles geven alleen door op welke plek de speler zich bevindt en de server doet de rest van de berekeningen.

Met de beschikbare informatie in ons achterhoofd lijkt Battlefield 2: Modern Combat een uitstekende toevoeging te worden aan de Battlefield franchise. Het aantal spelers waarmee tegelijk online gespeeld kan worden ligt dan wel niet zo hoog als op de PC (64 spelers), maar des ondanks lijkt Battlefield 2: Modern Combat de vertrouwde Battlefield gameplay goed over te brengen naar de consoles. Het enige nadeel is dat we best nog lang moeten wachten voordat we ook op de consoles online grote battles kunnen uitvechten, aangezien de game pas voor een release aan het eind van dit jaar gepland staat.