Avatar draait om de planeet Pandora, drie lichtjaren van de aarde gelegen. De aarde is in de toekomst volledig overbevolkt geraakt en de mensheid doet er alles aan om energie te vergaren. Zelfs een reis van drie lichtjaren naar een andere planeet is het waard om aan grondstoffen te komen. Deze jungleplaneet zit echter vol met vijandelijk leven, zoals giftige planten, dinosauriërs en de Na´vi. Deze Na´vi zijn drie meter hoge blauwe mensachtige wezens die één met hun planeet zijn en elke agressieve infiltrant met grof geweld verjagen.

3D

Op de Gamescom in Keulen kregen we eerst een korte presentatie van het spel en konden we vervolgens spelen. De game werd eerst op een gewone HD-tv getoond en daarna mochten we zelf aan de slag met een 3D-bril op de neus, waarmee de actie flink meer leven kreeg. De demo vangt aan met een schip dat zich een weg naar een landingszone moet banen door rotsen en begroeiing weg te knallen. Eenmaal op de planeet stap je uit het schip en beweeg je je door de jungle.

Wat meteen opvalt is het gebrek aan grafische power dat Avatar herbergt. De game ziet er zeer middelmatig uit en met een release in november is het zeer de vraag of dit aspect nog significant gaat verbeteren. Het spel ziet er ongedetailleerd uit en is eigenlijk in alle aspecten grafisch inferieur aan hedendaagse titels. Op een speciale televisie en een 3D-bril valt je mond aanvankelijk wel open. Een waar kijkdooseffect is het gevolg van het opzetten van het donkere brilletje. De monsters springen soms het scherm uit en veel gebladerte lijkt zich ook echt daadwerkelijk voor de rest van de jungle te begeven. Op een 'ouderwetse' HDtv is Avatar echter absoluut niet bijzonder om te zien en er zijn nog maar weinig mensen die een tv thuis hebben staan die 3D ondersteunt.

Actie

Avatar is een derdepersoons actiespel, waarin je als soldaat bovendien gebruik kunt maken van een aantal speciale krachten. Zo kun je bijvoorbeeld een schokgolf loslaten om nabijgelegen vijanden weg te smijten, of kun je jezelf onzichtbaar maken om langs vervelende vijanden te sluipen. Dit is bijvoorbeeld handig als je vijanden tegenkomt die zichzelf weer tot leven kunnen wekken nadat je ze hebt uitgeschakeld. Je kunt de speciale eigenschappen van vijanden te weten komen door in te zoomen met je scanapparaatje. Bovendien kun je informatie verzamelen van gedode vijanden om krachtiger te worden. Ook krijg je effort points voor allerlei acties die je in de spelwereld uitvoert, zoals het slopen van vijanden of het plaatsen van zuurstofregulators.

Het actiegedeelte maakt bovendien gebruik van voertuigen, in de demo kregen we de beschikking over een mech en een buggy. Deze voertuigen doen hun werk, maar voelen niet echt als een meerwaarde aan. En zo voelde eigenlijk het hele spel: niets dat het biedt, is echt tof of onderscheidend. De grote dino die je aan het einde moet slopen, maak je af door hem simpelweg vol lood te pompen en tijdig weg te springen. Net als de rest van het spel voelt dit opvallend niet-spectaculair aan. De game lijkt qua gameplay enigszins op Lost Planet, maar doet in negatieve zin ook denken aan Haze.

Na'vi

Het andere deel van de gameplay bestaat uit het spelen met de Na'vi, de grote blauwe wezens. Hierbij vecht je juist tegen de soldaten en maak je gebruik van de natuur. Je 'voertuigen' zijn hierbij de dino's die je als soldaat nog probeerde aan stukken te knallen. Je kunt zowel een boog als een grote knots gebruiken, maar waar de gameplay met de soldaat misschien niets nieuws biedt, daar is spelen met de Na'vi helemaal inspiratieloos. De demonstratie ging simpelweg om het dom om je heen meppen op alles met een geweer in de handen. Er waren dan wel de beloftes van het 'één zijn met de natuur' maar dat lijkt zeker niet genoeg om het wankele gameplayfundament van het Na'vi gedeelte te redden.

Het moge wel duidelijk zijn dat we absoluut niet onder de indruk zijn van James Cameron's Avatar. Grafisch is de game simpelweg zwak. De gameplay biedt voor zover we dat op dit moment kunnen zien, noch als soldaat noch als Na'vi niets dat écht weet te boeien of indruk weet te maken. Met een release die al in november gaat plaatsvinden, is het daarom sterk de vraag of Avatar nog iets gaat worden.