Assassin's Creed Rogue - Oude generatie biedt nieuwe kansen | Gamer.nl

Assassin's Creed Rogue - Oude generatie biedt nieuwe kansen | Gamer.nl

PC REVIEW - Als je gevraagd wordt om een Nederlandse gamedeveloper te noemen, zal je vermoedelijk Killzone-ontwikkelaar Guerrilla Games noemen. Toch zijn er inmiddels ook talloze andere, kleinere studios die fraaie (indie)games hebben uitgebracht. Zo brachten de afgelopen jaren ons onder andere Reus van Abbey Games, Awesomenauts van Ronimo Games en Luftrausers van Vlambeer. Met regelmaat komen er dus kwalitatief degelijke titel van Nederlandse bodem. Nieuw in dit rijtje is Amulware, dat debuteert met Roche Fusion.

In A a in’s Creed: Rogue kruip je in de huid van Shay Patrick Cormack, halverwege de achttiende eeuw – in de tijd van Fransindiaanse oorlog, waarin Groot-Brittannië en Frankrijk streden om de macht voor de oostkust van Noord-Amerika. De game voert je daarin naar drie grote gebieden: New York, River Valley en het noorden van de Atlantische oceaan, inclusief de kust van Nova Scotia en Newfoundland.

Aan het roer

Gameplay op de oceaan staat daarmee wederom vrij centraal. Sterker nog, tijdens onze speelse ie met de game bevinden we ons zeker het grootste deel van de tijd aan het roer van het schip van Shay, de Morrigan genaamd. Het meest bijzondere gegeven aan Rogue is echter dat Shay een Tempelier is, die erop gebrand is om de A a ijnen in de Verenigde Staten te verslaan. Bovendien werkt hij nauw met de Britten – in eerdere delen van de franchise vaak de tegenstanders van de protagonist.

AC: Rogue

Dit geeft je tevens de vrijheid om veel ruiger te werk te gaan, wat blijkt wanneer we in onze se ie met Shay bij een vijandige nederzetting aankomen, vergelijkbaar met de forten die Edward in Black Flag kon overnemen. Shay beschikt over hetzelfde wapentuig als zijn tegenhangers binnen de A a ijnen, maar kan bovendien granaten gooien en vuurwerkpijlen afschieten met zijn geweer. Best handig, want in diezelfde nederzetting sluipt een A a ijn door het hoge gras, die erop uit is onze Tempelier uit te schakelen. Shay kan echter hetzelfde doen, maar kan ook burgers agre ief op de A a ijn af laten duiken door ze te beschieten met Berzeker-pijltjes.

Verder valt op dat klimmen een stukje vloeiender gaat dan voorheen: Shay trekt zich makkelijker op aan randen en springt sneller van tak naar tak, al is het verschil niet zo evident als in Unity ten opzichte van de eerdere A a in’s Creed-games. Uiteindelijk bereiken we zo een ton met gifgas, die te saboteren is om in een keer een hele groep vijanden uit te schakelen én de macht over de nederzetting over te nemen. Met behulp van een doek dat fungeert als gasmasker komt Shay zelf ongeschonden uit de strijd.

AC: Rogue

Ruime sop

Als we even later weer het ruime sop kiezen, valt op dat de enige echte Haytham Kenway naast ons staat op de burg van de Morrigan. De Tempelier en hoofdpersoon uit de eerste uren van A a in’s Creed III zal een grote rol vervullen in Rogue, waarmee de nieuwe game invulling geeft aan de gebeurteni en tu en Black Flag en A a in’s Creed III.

Ook op zee beschikken we over de nodige nieuwe manieren om vijanden te bevechten. Naast de gebruikelijke kanonnen voor je schip en aan de zijkanten kun je de boeg nadrukkelijker inzetten om op volle snelheid een ander schip te rammen. Komen ze je achterna? Gooi gewoon een spoor van brandende olie uit, bij voorkeur in een cirkel om de vijand heen. Vervolgens is er ditmaal een machinegeweer aan boord om de ontstane zwakke plekken van een vijandig schip extra hard te raken en het vervolgens te enteren of tot zinken te brengen. Voorzichtigheid is echter geboden, want andere schepen kunnen jouw schuit ditmaal ook proberen over te nemen. Wanneer je echter de enteraars weet te verslaan, krijg jij juist de keuze wat je met hun schip wilt doen – overnemen of laten vergaan tot wrakhout.

AC: Rogue

Als we verder varen over de Noord-Atlantische Oceaan, belanden we in een gebied vol sneeuw en ijs. Alleen met een krachtige ram kan je schip als ijsbreker deze koudste gebieden bereiken, alwaar onder meer narwallen te vangen zijn (vergelijkbaar met de haaien en walvi en in Black Flag) en eilanden met vastgelopen scheepswrakken te verkennen. Bovendien kun je er jagen op ijsberen, verborgen schatten en diverse soorten verzamelwaar.

Het feit dat je in A a in’s Creed Rogue speelt als Tempelier geeft de game op een intere ante manier bestaansrecht. De game gaat bovendien niet gebukt onder de druk en het verwachtingspatroon van hét nieuwe A a in’s Creed-deel, maar krijgt juist de mogelijkheid om de zaken iets anders aan te pakken dan we gewend zijn – nota bene op spelcomputers die inmiddels allang de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou