Het verhaal van Pirates speelt zich een jaar af na de gebeurtenissen in Assassin’s Creed IV: Black Flag. Het is dus geen direct vervolg, maar meer een zijtak in de serie. De game draait om de geheime schat van de beruchte piraat Olivier ‘La Buse’ Levasseur. Leuk feitje is dat de schat geen verzonnen verhaal is, maar een heus mysterie (inclusief cryptogram) dat tot op de dag van vandaag nog niet is opgelost.

Via de herinneringen van Alonzo Batilla, een jonge ambitieuze piraat en oude bekende van La Buse, mogen de spelers in Assassin’s Creed: Pirates aan de slag om het mysterie in-game op te lossen, waarbij ook weer de nodige Templars uit de weg geruimd moeten worden.

AC: Pirates

Kanonskogels afvuren

Assassin’s Creed: Pirates is een open wereldgame die draait om gevechten op zee. Tijdens het ontdekken van de Caribische zee komt de speler geregeld concurrerende piratenschepen tegen die hij of zij dient te verslaan. Waar het varen vanuit een third-person of first-person perspectief plaatsvindt, verplaatst de camera zich voor de spectaculaire boot-tegen-bootgevechten naar een zijaanzicht. Met enkele simpele tikken op het scherm kunnen kanonskogels vervolgens naar de vijand afgevuurd worden.

Tijdens de ontdekkingstocht langs verschillende eilanden vergaren spelers ervaringspunten en veroveren ze schatten. De rijkdommen kunnen gebruikt worden om Batilla’s schip te voorzien van versterkingen. Zo kunnen nieuwe wapens gekocht worden, maar is het ook nodig om nieuwe bemanning in te huren en te betalen.

AC: Pirates

Uitstekend uithangbord

Wat ons tijdens de presentatie van de game gelijk opviel is dat Assassin’s Creed: Pirates grafisch gezien op z’n minst indrukwekkend te noemen is. Bliksemflitsen, golvend water en prachtig gedetailleerde schepen fungeren als een uitstekend uithangbord van Ubisoft’s compleet nieuwe engine voor mobiele games. Het spel is gezien de technische rekenkracht die het vereist dan ook vooral geschikt voor recentere smartphones en tablets.

Maar, zo bevestigt Ubisoft, het spel is ook op de iets oudere smartphones en tablets nog te spelen. Om welke generatie mobiele apparaten het hier precies gaat is onduidelijk, maar dat de beste ervaring gaat plaatsvinden op de nieuwere modellen staat buiten kijf. Qua looks en mogelijkheden is dit zeker geen reguliere mobiele game.

Een game die overigens niet losstaat van de andere Assassin’s Creed-delen. Een van de scenarioschrijvers vertelde ons dat Assassin’s Creed IV: Black Flag en Assassin’s Creed: Pirates qua verhaal met elkaar te maken hebben en dat personages uit Black Flag wellicht ook een cameo maken of ter sprake komen in Pirates.

AC: Pirates

Zeer serieus te nemen

Assassin’s Creed: Pirates wordt later dit jaar uitgebracht en wordt voorzien van een vaste prijs, die volgens onze scenarioschrijvende bron eerder rond de vijf dan tien euro ligt. Maar daar zullen we hem met onze grijphaak niet op vastpinnen. Ubisoft belooft het spel te voorzien van regelmatige updates en zet hoog in met deze mobiele Assassin’s Creed-game. Het is jammer dat we nog niet zelf aan de slag konden met het spel, maar wat zonder meer vaststaat is dat Ubisoft het mobiele segment zeer serieus neemt en we dus het een en ander mogen verwachten van deze piratengame.