Preview
Assassins Creed Origins

Assassin’s Creed Origins (hands-on)

Verrassende diepgang in combat en setting

Geschreven door Michel Musters op
Ubisoft is gestopt met de jaarlijkse releases van de hoofdgames in de Assassin’s Creed-reeks en wil met Origins een nieuwe start maken. Dat blijkt niet alleen uit de verfrissende setting, het oude Egypte, maar ook uit enkele veranderingen in de gameplay die het spel een stuk uitdagender maken.

De veranderingen in de Assassin’s Creed-gameplay vallen nergens zo op als tijdens de gevechten. Wanneer je rekent op de oersimpele gameplay van de vorige Assassin’s Creed-games, waarin je countert tot je vijand het opgeeft, dan krijg je er in Origins genadeloos van langs tot je vanzelf een stuk strategischer te werk gaat.

Pittige knokpartijen

In Assassin’s Creed Origins zit je tijdens gevechten namelijk niet meer aan een willekeurige vijand ‘vastgeplakt’, waardoor je automatisch de juiste moves op de juiste plekken uitvoert. Je bent zelf geheel verantwoordelijk voor de soorten aanvallen die je gebruikt en waar je die op het lichaam van je tegenstander inzet.

Hoofdpersonage Bayek heeft zware en lichte aanvallen (die met de rechter trigger en bumper ingezet worden), waarbij de zwaardere aanvallen logischerwijs langer duren om uit te voeren en je soms dus (te) lang kwetsbaar bent voor de aanvallen van vijanden. Daarbij hebben zowel jij als je vijanden nu levels en kun je vooral bij tegenstanders van een veel hoger level een behoorlijke uitdaging verwachten.

Bayek krijgt gedurende de game gelukkig wel de mogelijkheid om aanvallen te parryen met een schild. Daarnaast kun je met een goed oog voor wat de tegenstander doet, inschatten waar de aanval precies valt en die zo tijdig ontwijken. Als je vaak genoeg aanvalt en op tijd wegduikt, vul je een metertje waarna je een vernietigende speciale aanval in kunt zetten. Dat laatste komt nog het dichtst in de buurt van de cinematische gevechten uit de oude AC-games, maar kan dus slechts af en toe gebruikt worden.

Andere hulp krijg je in de vorm van ruim honderdvijftig unieke wapens die overal in de spelwereld te vinden zijn, sommige wat beter verstopt dan andere. Ook verschillende bogen die bij diverse situaties van pas komen (waaronder een boog die vijf pijlen per schot afvuurt en een boog met een scope) maken het verschil. Het is essentieel om de juiste wapens bij de juiste infiltratie- of gevechtsituaties te zoeken.

Sluipen met Senu

De veranderde combat zorgde ervoor dat we meerdere malen het game over-scherm zagen tijdens een missie waarbij we een tempel moesten infiltreren om een bekende van het hoofdpersonage te redden. Uiteindelijk besloten we rond te sluipen om zo gevechten met de sterkste wachters te vermijden, al was ook dat uitdagend omdat de tegenstanders een stuk verder lijken te kunnen kijken dan in voorgaande games. Natuurlijk kun je nog schuilen achter objecten en in de bosjes, maar als je even snel van de ene naar de andere schuilplaats rent, zal de vijand dat al snel door hebben.

Om het level van de virtuele sluipmoordenaar in het oude Egypte iets te versimpelen, heeft Bayek de beschikking over zijn trouwe adelaar Senu. Deze heerlijk besturende vogel kun je op elk moment inschakelen en geeft je een duidelijk zicht van bovenaf over de gewenste locatie. Door in te zoomen, selecteer je automatisch wachters en ander gespuis. Schakel weer terug naar Bayek en de eerder geselecteerde vijanden blijven zichtbaar, waardoor je een duidelijke strategie kunt plannen inzake de route die je gaat nemen. Senu kan trouwens ver voor je uit vliegen, dus ook handig om een hele route naar een nieuwe missie op voorhand te plannen.

Lekker verkennen

In de demo verkenden wij Memphis, ooit de hoofdstad van Egypte. Hoewel in de Assassin’s Creed-reeks de geschiedenis altijd in dienst staat van het spel en realisme niet het allerbelangrijkste is, waren we toch erg onder de indruk van de vele details die deze stad en diens omringende natuur rijk is. Er zijn talloze wijken waarin het water dat langs de huizen stroomt voor allerlei zaken wordt gebruikt, van een verfrissende douche tot het nat houden van gewassen op het land.

De heerlijk immersieve sfeer wordt benadrukt door de indrukwekkende draw distance van de game. In de verte is de woestijn met enkele piramides zichtbaar en hoewel je je gewoon op de missies in de stad kunt richten, staat het je ook volledig vrij te voet of te paard (of per kameel) die horizon na te jagen. Dat deden we dan ook, en de stad veranderde langzaam in het platteland waar tientallen werknemers (slaven?) de grond stonden te bewerken. Dat gebied ging vervolgens weer over in een rotsachtige woestijn, van waaruit we de eerdergenoemde piramides bereikten.

Via een gat in het midden van het gebouw konden we de piramide verkennen. Dat leverde een verrassend lange tocht door de donkere gangen van de imposante tombe op, met enkele zwaartekrachtpuzzels die zo uit een Tomb Raider- of Uncharted-game hadden kunnen komen.

Deze met puzzels bezaaide intermezzo’s zijn niet alleen erg sfeervol; ze zorgen ook voor de nodige variatie, zodat je niet constant bezig bent met het infiltreren van vijandelijke locaties. Tijdens de tocht naar de piramide zelf zie je ook andere, soms goed verstopte gebouwen die smeken om een soortgelijke verkenningstocht.

Geschiedenis

Het past natuurlijk perfect bij het mysterieuze aspect van het Egypte uit de geschiedenisboeken. Ubisoft heeft wat dat betreft de meest interessante periode uit het Egyptische rijk - de laatste periode, dat tevens het einde van deze oude beschaving betekende - gekozen. Hierbij is het goed merkbaar dat de Grieken en op het allerlaatst ook de Romeinen van grote invloed waren op deze samenleving. Sterker nog, na het klaren van een missie stonden we opeens oog in oog met de beeldschone Cleopatra, en ook andere bekenden uit de oudheid zullen aanwezig zijn in Origins.

Als we toch enige twijfels over Origins moeten uitspreken, dan zit ‘m dat op dit moment in de zichtbare technische mankementen. Origins zag er nog onafgewerkt uit, met wat vervelende clipping die ervoor zorgde dat personages soms gedeeltelijk door muren heen liepen. Tijdens een missie waarin we met de vrouw van Bayek naar een bepaalde locatie voer, namen we een andere tak van de rivier, met als gevolg dat de vrouw uit de boot sprong en vervolgens niet meer mee te krijgen was.

Natuurlijk zijn dit soort problemen eerder regel dan uitzondering tijdens een speelsessie op een gamebeurs, maar met nog maar een paar maanden tot release te gaan, hopen we echt dat Ubisoft alles op alles zet om deze fouten weg te werken. De bijzonder vormgegeven spelwereld en vernieuwde gameplay met verrassende diepgang hebben te veel potentie om verloren te gaan aan dergelijke knulligheden.

Assassin’s Creed Origins komt op 27 oktober uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. Gamer.nl speelde de Xbox One X-versie van de game op een 4K-televisie.

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuws van de week: The Witness is verkrijgbaar voor iOS Nieuwe Red Dead Redemption 2-trailer aangekondigd
62

Reacties op: Assassin’s Creed Origins (hands-on)

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  coola

  • 23 september 2017 10:46
  Nog dik een maand en dan word het weer genieten van deze geweldige franchise. Zin in

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 23 september 2017 11:00
  @coola Ik zie een bericht over Assassin's creed, ik zie dat er 1 reactie op is. Ik dacht, dat kan er maar 1 zijn :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  armilo-theus

  • 23 september 2017 11:33
  @darkmanwls the one and only.
  Wat ik bij hem telkens niet snapt is waarom moet het zinnetje (dat wordt weer genieten van deze geweldige franchise) er bij elke post staan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fordon_Greeman

  • 23 september 2017 11:41
  @armilo-theus Omdat het fatsoenlijker leest als "en dan is het tijd om klaar te komen?"

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  armilo-theus

  • 23 september 2017 12:37
  @fordon_greeman Je bedoelt zeker mijn comment van RDR xD.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fordon_Greeman

  • 26 september 2017 12:03
  @armilo-theus Uh nee ik heb geen idee wat je in die topic hebt gezegd. :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 23 september 2017 11:45
  @armilo-theus Ach, hij zegt tenminste alleen wat hij leuk vind. Hij boort niet de tegenpartij de grond in, zoals sommige anderen. Laat m lekker.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  armilo-theus

  • 23 september 2017 12:35
  @darkmanwls ja dat doet ie goed, maar in de afgelopen jaren heb ik gezien dat mensen hem dus constant daarop aanvallen.
  Ik ben hier niet om hem aan te vallen, maar je kunt ook gewoon zeggen "ik kan niet wachten totdat het spel uitkomt".

  Ik hoop ook niet dat er mensen zijn die hem daarop gaan aanvallen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DGM

  • 23 september 2017 12:52
  @armilo-theus

  Ik loopt……😆

  Kon het niet laten. 😙

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  armilo-theus

  • 23 september 2017 15:46
  @dgm Kappa

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 23 september 2017 14:23
  @armilo-theus het is 1000x beter dan al die andere sure berichten. Liever iemand die vaak enthousiast reageert als coola dan die andere gasten die iets meteen moeten afzeiken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  fanobliv

  • 24 september 2017 10:23
  @armilo-theus nee, hij schreef word niet wordt!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 23 september 2017 11:49
  @darkmanwls

  Tja…. Final Fantasy en AC dat zijn de 2 franchises waar ik nog steeds het meest warm voor loop.

  En zo vaak zeg ik de worden "geweldige franchise" en dan nog het is voor mij een geweldige franchise, niks mis om ultra enthousiast en het niet onder stoelen en banken te steken over dingen die je leuk vind.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 23 september 2017 12:00
  @coola Ik wou je niet bekritiseren, ik vind t gewoon grappig hoe enthousiast je bent voor een serie. Ik wou dat ik dat nog had. De enige serie waar ik nog echt warm voor zou lopen is warcraft. Maar ja die serie is voorlopig geen echt NIEUWE game in te verwachten, behalve een expansion voor WoW. En zoals ik zei, je hebt het tenminste alleen over wat je leuk vind, en niet over hoe slecht de tegenpartij wel niet is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 23 september 2017 12:06
  @darkmanwls

  Laatste stukje van m'n post is dan ook op de azijn drinkers gericht ;)

  Door jou post kreeg ik alleen maar een big smile op m'n smoel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  fanobliv

  • 24 september 2017 10:25
  @coola jouw *

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MaTriX

  • 23 september 2017 11:39
  Ik krijg hem op release binnen maar ga met moeite er pas aan beginnen zodra de X1X uit is, het zal het wachten waard zijn om deze game in 4K met HDR op het scherm te zien.

  Zin in.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  timtim96

  • 23 september 2017 12:59
  @matrix-3
  Haha sterkte! Ik zou het niet kunnen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MaTriX

  • 23 september 2017 17:40
  @timtim96

  Wordt houtje bijten, maar toen met Assassins Creed Black Flag op de PS4 was het het ook waard het wachten, toen gelukt dus moet nu ook goed komen :).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fordon_Greeman

  • 23 september 2017 12:04
  Maakte ook maar een grapje. Deze game ziet er leuker uit dan veel van de vorige, dus laat maar komen. Wil graag nog eens een AC spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.