Electronic Arts mag dan vooral bekend zijn vanwege de ‘franchises’ en ‘sequels’, zo nu en dan brengt de gamegigant nog een geheel nieuwe titel op de markt. Zo kwam het dit jaar nog met de over-the-top shooter BLACK op de markt, en vorig jaar met de RTS Armies of Exigo. De eerste geheel nieuwe game van EA voor de next-gen console zal Army of Two worden, een actiegame die wordt ontwikkeld door EA’s studio in Montreal. Een andere primeur is dat dit de eerste titel is uit een studio die EA zelf heeft opgezet, en die niet is ontstaan uit het overkopen van bestaande ontwikkelaars.

Army of Two is een serieuze actiegame die zich situeert in de nabije toekomst. Er heerst oorlog en als speler betreed je brandhaarden over de hele wereld om er met een twee mannen sterk leger flink huis te houden. De kerels zien er niet uit als gewone soldaten, maar zijn stevig bepantsert en dragen maskers voor hun gezicht.

Het samenwerkingsaspect vormt het centrale thema in Army of Two. Je zult altijd met zijn tweeën op pad gaan in het spel. In singleplayer zal de andere speler overgenomen worden door een zeer geavanceerd AI-systeem. De AI zal niet alleen doen wat hij moet doen, hij zal ook zijn emoties richting jou tonen. Wanneer je dingen doet die je teamgenoot niet aanstaan, zal hij beginnen te schelden of op een andere manier laten blijken wat hij ervan vindt. Ook zal hij onthouden wat je in het verleden verkeerd hebt gedaan, en je daar zo af en toe aan herinneren.

Toch is er wel degelijk sprake van het liefde-aspect in de haat-liefde verhouding tussen beide personages. Je zult elkaar namelijk moeten ondersteunen wanneer een van de twee gewond is. Wanneer de ander sterft, dan zul je zelfs moeten proberen zijn leven te redden via reanimatie. De verstandshouding tussen jou en je AI-teammate zou een soort serieuze versie moeten worden van Laurel and Hardy. Met zijn tweeën komt Army of Two echter pas helemaal tot zijn recht. Het spel is specifiek ontworpen voor coöperatieve multiplayer en zal gebruik maken van de online mogelijkheden van de PS3, Xbox 360 en PC. Het is van groot belang om onderling te communiceren via Voice-Over-IP en elkaar opdrachten te geven.

Het wapentuig dat je in Army of Two hanteert is vooral conventioneel, van machinegeweren tot raketwerpers. Het is daarbij ook mogelijk je wapens te upgraden en pimpen met allerlei leuke extraatjes. Grafisch komt Army of Two bijzonder sterk uit de bus. Op de E3 kregen we een level bij een oceaan getoond en de fonkelingen van het water waren prachtig om te zien. Army of Two zal nog tot 2007 op zich laten wachten, dus het zal nog even duren voordat we het spel zelf in handen hebben. Maar er is in ieder geval weer iets om naar uit te kijken.