De Ape Escape reeks loopt al sinds de eerste Playstation en kent naast twee officiële delen inmiddels ook al diverse spin-offs. De populariteit van de reeks in thuisland Japan is daarvan de voornaamste oorzaak, want in Europa heeft Ape Escape nooit echt voet aan de grond weten te krijgen. Mogelijk komt daar met Ape Escape 3 verandering in.

Specter, de slechterik uit voorgaande Ape Escape games, is terug. Met de hypnotiserende hoedjes heeft hij de aapjes opnieuw in zijn macht en doet hij een verwoede poging om de wereld over te nemen. Dit keer zijn de aapjes binnengedrongen in televisieprogramma's. De kijkers van het programma worden langzaam gehypnotiseerd en steunen Specter vervolgens in zijn queeste naar wereldheerschappij. Aan Satoru en Sayaka om er een stokje voor te steken.

Gigantische veranderingen aan het Ape Escape concept hoef je niet dit derde deel niet te verwachten. De besturing is grotendeels gelijk gebleven. Lopen doe je met de linker analoge stick, het gebruiken van je gadgets met de rechter analoge stick. De gekleurde knopjes kun je toekennen aan vier gadgets uit je arsenaal, waaronder natuurlijk je schepnetje waarmee je de aapjes kunt vangen. Je zult weer behoorlijk moeten schipperen om te beslissen welke gadgets je binnen handbereik wilt hebben.

Nieuw in Ape Escape 3 is de mogelijkheid om te transformeren in een ander personage. Het eerste personage dat je tot je beschikking krijgt, als je Satoru speelt, is een ridder. Gehesen in harnas kun je tijdelijk beschikken over extra krachtige aanvallen. Als Sayaka staat je de outfit van een Cowgirl te wachten! Om in een ander personage te kunnen transformeren dien je genoeg groen goedje in voorraad te hebben, wat je net als muntjes en overige prullaria, kunt vinden door objecten in de omgeving aan gort te slaan.

Het centrale thema in Ape Escape 3 is de televisie en elk van de locaties is min of meer gebaseerd op een televisieprogramma. Wanneer je een beetje oplet kun je dan ook talrijke parodieën bespeuren. Zo kom je op een gegeven moment twee aapjes tegen, waarvan eentje zich in een wolvenkostuum gehesen heeft, en waarvan de andere een rood kapje draagt. Soms staat er een videocamera op de aapjes gericht, waarmee je een kort filmpje op kunt nemen die je later vanuit het menu kunt bekijken. Je hebt zelf geen invloed op het verloop van de filmpjes, maar ze zijn wel grappig om te bekijken.

Bestuurbare voertuigen zijn ook van de partij in Ape Escape 3. In onze previewversie konden we onder andere een raceauto en een robot aan de tand voelen. De besturing van deze voertuigen was nog wel wat overgevoelig, maar naar enige oefening wel onder de knie te krijgen. De toepassingen van de voertuigen zijn vrij beperkt. Met de raceauto dien je bijvoorbeeld andere auto's, bestuurd door aapjes, van de weg te rijden. Vervolgens liggen ze voor pampus op het parcours, klaar om gevangen te worden.

Fans van Ape Escape zullen in Ape Escape 3 opnieuw aan hun trekken komen. Het spel biedt alles wat het tweede deel in huis had, maar dan met meer gadgets, meer locaties, meer humor en zo mogelijk nog kleurrijkere graphics. De toevoeging van alternatieve personages zorgt voor de nodige afwisseling, maar lijkt niet echt meer te gaan worden dan een leuk extraatje. We wachten nog even op de uiteindelijke versie van het spel voordat we een eindoordeel vellen.