Voor het verhaal zoekt Anomaly het niet al te ver in de toekomst: 2018. In Irak spelen we oorlogje alsof het nooit anders is geweest tot er plotseling rotzooi van een buitenaardse ruimteschip op de aarde neerstort. Rond het neergestorte ruimteafval ontstaan vrijwel meteen grote, magisch ogende koepels die anomalies genoemd worden. Het veertiende peloton van het leger is toevallig als eerste ter plaatse en betreedt een van de anomalies via een kleine opening. 

 

Colonne voertuigen

Eenmaal binnen treffen ze een verwoeste stad waarin tientallen vreemd uitziende kanonnen staan opgesteld. Als speler dien je je legereenheid door deze gevaarlijke omgeving te loodsen. Een colonne voertuigen vormt het eigenlijke leger en deze zal stug doorrijden op de door jou uitgestippelde route terwijl ze alles beschieten wat binnen hun vuurradius komt. De route die je eenheid aflegt kun je te allen tijde wijzigen door op het eerstvolgende kruispunt een andere richting te selecteren. Zo kun je voorkomen dat je eenheid recht in de vuurlinie rijdt of dat hij van twee kanten tegelijk beschoten wordt. Ook liggen er vaak bonussen net buiten de kortste routes die de moeite waard zijn om een ommetje voor te maken.

Terwijl de voertuigen de torens in hun omgeving aan gort knallen, verdien je geld waarmee nieuwe voertuigen en upgrades gekocht kunnen worden. Er zijn verschillende soorten voertuigen, van sterk bepantserde APC’s zonder veel schotkracht tot raketschietende tanks die zelf ook vrij snel tot schroot te herleiden zijn. Sommige voertuigen zijn slechts ondersteunend en geven bijvoorbeeld extra bepantsering aan de voertuigen die voor en achter hun rijden. In de samenstelling van je leger is ook de volgorde van de voertuigen belangrijk. Torens zullen bijvoorbeeld altijd op het dichtstbijzijnde voertuig schieten, waardoor het voorste voertuig veruit het meeste te verduren krijgt. Het is slim om op die positie een sterk bepantserd voertuig te hebben rijden. 

 

Assistentie

Als speler bestuur je zelf een loslopende soldaat die de groep voertuigen zo nodig kan assisteren. Door de omgeving liggen bonussen verspreid die op elk moment geactiveerd kunnen worden, zoals een schild dat je eenheid tijdelijk onzichtbaar maakt voor de torens of een reparatieveld waarbinnen alle tanks langzaam gezondheid terugkrijgen. Door een hologram van een tank te plaatsen kun je de torens tijdelijk afleiden en een andere kant op laten schieten, zodat je voertuigen buiten schot blijven.

Anomaly lijkt een prima game te worden die een frisse wind laat waaien door het tower defence-genre. Waar veel games in het tower defence-genre toch vrij ‘simpele’ spelletjes zijn, ziet Anomaly eruit als een serieuze high-budget RTS. Het heeft de grafische pracht die je eerder bij een Command & Conquer zou verwachten. De verwoeste steden zijn prachtig om te zien. Ook de menu’s zijn stijlvol vormgegeven en intuïtief. En dat allemaal voor een naar verwachting schappelijk budgetprijsje.