Preview
Anno 1800

Anno 1800

Een optelsom van alle Anno-games

Geschreven door Michel Musters op
Op de dag dat Gamescom van start ging kondigde Ubisoft het nieuwe deel in de Anno-reeks aan. Anno 1800 is alweer de zevende titel in de franchise en leunt meer dan ooit tevoren op de feedback van fans.

De laatste twee Anno-games speelden zich in de toekomst af, dus het is in eerste instantie weer even wennen om naar het verleden te reizen met Anno. Bouwen op de zee zit er dus niet meer in, laat staan op de maan. Dankzij de uitgebreide presentatie die we op Gamescom kregen (we mochten helaas nog niet zelf met de game aan de slag), is het makkelijk om te zien dat de game dankzij de setting veel potentie heeft.

Anno 1800

Goeie ouwe tijd

Het Duitse Blue Byte beseft dondersgoed dat het jaar 1800 het beste van beide werelden heeft. De periode oogt dankzij de scheepsvaart en klassieke bouwwerken als een tot leven gekomen geschiedenisboek, maar huisvest tegelijkertijd de industriële revolutie en de start van de moderne samenleving waar we nu in leven. Dat betekent dat boten en ‘karren’ op de weg motors kregen, er fabrieken gebouwd werden en steden in een rap tempo uit hun voegen begonnen te barsten.

Zoals gebruikelijk bouw je in Anno 1800 je eigen stad op, waarbij je zelf bepaalt waar de economie in de stad zich op focust. De sleutel om je stad succesvol te maken blijft het tevreden houden van zijn inwoners, waarbij je zelf kunt bepalen hoe dictatoriaal je hierin te werk gaat. In de Gamescom-demo kregen we bijvoorbeeld een flinke rel in de binnenstad te zien. Werkers waren aan het staken vanwege het magere loon en de slechte arbeidsvoorwaarden. In plaats van ze tegemoet te komen, zette de ontwikkelaar van Blue Byte de politie in om de rellen in toom te houden. Maar ook dat is oppassen: rellen kunnen zich snel door de stad verspreiden en als je niet genoeg politie op de been hebt, is het een onbegonnen zaak.

Het zal allemaal als bekende kost klinken voor de doorgewinterde Anno-speler, maar de game lijkt echt de beste elementen uit alle Anno-games te combineren. De gebieden worden random gegenereerd en iedere leider, onder wie jijzelf, heeft een eigen eiland. Natuurlijk zullen de leiders het tegen elkaar opnemen en hier en daar ook samenwerken door bijvoorbeeld met elkaar te handelen.

Anno 1800

Een dagje naar de zoo

De ontwikkelaar toonde tijdens de demo ook dat het mogelijk is om bijvoorbeeld een dierentuin te bouwen in je stad om zo inwoners tevreden te stemmen. Wanneer je als stad weinig contact onderhoudt met concurrerende steden en landen zitten hier wat varkens en andere generieke dieren in, waardoor de dierentuin maar weinig in trek is.

Door diplomatisch te werk te gaan en flink te investeren in je haven, kun je echter meer exotische diersoorten regelen, waaronder tijgers. Al snel vervang je de wat suffe dieren voor interessantere exemplaren en heb je een booming business. Bij elke bezoeker kun je zien wat ze van hun bezoekje vinden en je strategie daarop aanpassen. Het voelt aan als een uitgeklede versie van een parksim binnen de game en is eigenlijk een microversie van hoe de complete game werkt.

Voor en door de fans

Misschien wel het meest fascinerende aspect van Anno 1800 zit niet in de game zelf, maar er omheen. Blue Byte merkt niet geheel onterecht op dat bètatests voor games vaak relatief weinig invloed hebben op het uiteindelijke product. Wanneer een bèta wordt gelanceerd, is een game vaak al in vergevorderd stadium. Daarom heeft de ontwikkelaar Anno Union gelanceerd, een website waar fans van de reeks zich kunnen aanmelden en op die manier uitgebreid feedback kunnen geven en hun wensen kunnen uitspreken. Het bedrijf nodigt selecties aan spelers zelfs uit om op kantoor de games te komen spelen, maar ook vanuit de luie stoel kan invloed uitgeoefend worden, bijvoorbeeld door op bepaalde personages te stemmen zodat ze in de game verschijnen.

Het resultaat hiervan is wel dat Anno 1800 pas later in 2018 uitkomt. Eerst moet er uitgebreid feedback worden verzameld en worden er mogelijk veel aanpassingen gedaan om de fans tegemoet te komen. Tenminste, als die feedback serieus genomen wordt en niet een opgeklopte marketingcampagne is om fans het idee te geven dat ze er toe doen. De passie van de ontwikkelaar die ons tijdens Gamescom te woord stond en zijn dankbaarheid voor de mondige fanbase lijkt in ieder geval gerust te stellen. We hebben dan ook liever dat Blue Byte met Anno 1800 de perfecte Anno-titel maakt en daar zijn tijd voor neemt, dan dat het project te snel wordt ontwikkeld en uitkomt. Als het al onze plan- en bouwdromen waarmaakt, kunnen we nog wel even wachten tot anno 2018.

Anno 1800 is in ontwikkeling voor pc en moet ergens in 2018 verschijnen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Pokémon-CEO spreekt over Switch-versie en twijfels over het succes van de console Resident Evil 7 Gold Edition aangekondigd
10

Reacties op: Anno 1800

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  MaTriX

  • 6 september 2017 10:16
  Eindelijk weer een Anno in het verleden, hopelijk hebben ze wel genoeg vernieuwingen erin gestopt anders hoeft het voor mij niet en haal ik hem wel uit de budgetbak voor een euro of 2.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Nephenthos

  • 6 september 2017 10:35
  ik heb het genoegen gehad om een persoonlijk babbeltje te kunnen maken met de lead developer op gamescom. zelf ben ik een anno speler sinds 1602. 2070 was een gok in een nieuwe richting maar heeft best goed uitgepakt. vervolgens komt 2205 en het lijkt wel een slechte versie van sim city. de game zelf was best leuk maar het was verre van een ANNO game. ik heb dit ook tegen de dev gezegd en hij was het daar mee eens. 2205 was een test om de game beschikbaar te maken voor nieuwe spelers. hij gaf toe dat de game zwaar te kort kwam in het ANNO gehalte. we hebben wat gesproken over 1800 en het lijkt er tot nu toe op dat het een verbeterde / vernieuwde versie word van 1404. 1404 is in mijn ogen nog steeds de beste en hoop dan ook echt dat deze game weer echt ECHT ANNO word. ik wil iedereen aanmoedigen je in te schrijven bij anno union en je mening over dingen te geven. ze luisteren echt en ze doen echt wat met de feedback. laten we er samen voor zorgen dat dit DE city builder / strategy game van 2018 word.

  -Nephenthos

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  XtraLinkUK

  • 6 september 2017 12:36
  @nephenthos ik hoop met je mee. Anno 1404 is een steengoeie in de reeks. Zou zonde zijn als ze daar niet op voort zouden borduren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Krytuun

  • 6 september 2017 15:56
  @nephenthos Oke, Ik ben oprecht benieuwd naar een uitleg van pro's en cons.

  Zojuist 2205 in de sale bij Ubisoft zien staan, en overwoog het spel te kopen.
  maar wat maakt Anno, Anno? Wat is er zo anders aan Anno 2205?
  Blijft er een vermakelijke city builder over?

  Hopelijk lees je dit nog ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Nephenthos

  • 6 september 2017 22:12
  @krytuun ik ga proberen dit goed uit te leggen. Anno is eigenlijk sinds het begin (1602) altijd hetzelfde geweest. tuurlijk wel nieuwe dingen en steeds in een andere setting/tijdperk maar alle games lijken veel op elkaar. je hebt eilanden, je moet je dorpje opbouwen. mensen gaan om goederen vragen en jij moet productie lijnen opzetten. natuurlijk groeien je gewassen overal en nergens dus je moet overal gaan settlen en trade routes maken. oorlog voeren is ook weer een hele aparte sensatie in ANNO. in 2205 is er veel meer een lijn in gekomen wat je moet doen. zelf je trade routes maken zit er niet in. je verbouwt wat op de noord pool en je geeft aan dat de mensen in het gewone klimaat toegang hebben tot die spullen…. klaar. oorlog voeren gebeurt in 2205 buiten de map. de rest van de anno's gebeurt in in/om je dorpen heen. oorlog op zee en in je havens. om over de piraten nog maar niet te beginnen!!! anno 2205 is geen slechte game maar voelt meer als een sim city. de graphics zijn mooi maar het is gewoon geen anno. er zit minder strategie in en je vrijheid voelt vele malen minder. ook moet je alle andere ANNO's echt als een soort potjes spelen zien. je start een game en je stelt win condities in. je kan in 1404 of 2070 makkelijk 30/40 misschien wel 50 uur in een game stoppen zonder je te vervelen maar het houd een keer op. ik wou dat ik het nog beter kan verwoorden maar je zult het denk ik zelf uit moeten vinden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Krytuun

  • 7 september 2017 11:24
  @nephenthos Super antwoord, voor mij in iedergeval duidelijk genoeg.
  Ik ben zelf van kinds af aan ontzettend fan van city builders, maar ook het strategische.

  The Settlers, Age of Empires, Warcraft, Star Craft, Stronghold etc. Ik heb volgens mij Anno 1503 ooit een keer gespeeld, het beviel wel, maar door tijdgebrek niet verder opgepakt.

  Ik denk dat ik lekker ga wachten op Anno 1800, de setting spreekt mij in ieder geval erg aan, en als deze ook weer met handels routes gaat werken, en meer op het strategische gericht is, gaat deze game voor veel vermaak zorgen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Nephenthos

  • 7 september 2017 13:51
  @krytuun ik wil je toch aanraden om 1404 gold edition te proberen. hijs 15 euries op steam en als je hem op je wishlist zet kun je hem binnenkort misschien ook nog wel voor een 10tje van steam plukken. die is zijn geld MEER dan waard en bij die game krijg je echt het ANNO gevoel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 6 september 2017 13:16
  Toffe tijdsperiode, ik heb hier wel zin in. Maar ik vrees dat uPlay verplicht wordt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 8 september 2017 00:04
  Ik hoop wel dat de multiplayer er weer in zit. Dat ze dat er in de vorige game niet in hadden zitten is voor mij nog steeds onbegrijpelijk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Nephenthos

  • 8 september 2017 11:23
  @darkmanwls Multiplayer is confirmed door de devs voor ANNO 1800. Dat was misschien wel het grootste gemis in 2205.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.