Animal Crossing kan eigenlijk een MMO zonder echte medespelers genoemd worden. Je begint je game in een dorpje en zult daar middels brieven en klusjes contact met de andere bewoners onderhouden. Dit kun je allemaal in je eigen tempo doen. Animal Crossing had dan ook een grote aantrekkingskracht op spelers omdat het afweek van het standaard kerker-monsters-eindbaas scenario. Na het succes op de GameCube was de stap naar de Nintendo DS snel gemaakt. De game leende zich perfect voor korte speelsessies in het openbaar vervoer. Al enige tijd keken bezitters van de Wii uit naar de komst van Animal Crossing op de Wii. Want hoewel Animal Crossing positief werd ontvangen werd het spel op een gegeven moment wel wat saai. Animal Crossing: City Folk belooft dit te veranderen door de online interactie met andere spelers. Hoewel nog geen volwaardige MMO, heeft City Folks wel voldoende momenten waarop spelers samen kunnen spelen waardoor het spel je wel het MMO gevoel geeft.

Zoals de titel van het spel al doet vermoeden begeef je je niet meer alleen in je eigen dorpje, maar is het ook mogelijk naar de stad af te reizen voor nog grotere avonturen. In de stad zijn een aantal nieuwe gebouwen en attracties toegevoegd, waaronder het Auction House. Hier kun je spullen veilen of kopen van andere spelers. Gamers die World of Warcraft spelen kennen de aantrekkingskracht van zo'n Auction House wel, en gezien de opzet lijkt het dan ook regelrecht afgekeken van de populaire MMO. Maar beter goed gejat dan slecht verzonnen, toch? Wanneer jij een item veilt zul je daar bericht over ontvangen door middel van Wii Connect 24 en je kunt op de hoogte gehouden worden van items die te koop worden aangeboden en die jij graag wil hebben.  In het warenhuis is er een grote keus aan kleding en in de beautysalon kun je een heuse make-over maken voor een compleet nieuwe gezicht of kapsel. 

Met vier spelers kun je tegelijkertijd online spelen en elkaar uitnodigen in elkaars dorpje. Elk continent heeft zijn eigen evenementen, dus als je met iemand uit Japan speelt , dan kan diegene je uitnodigen om de lokale evenementen te volgen, zoals bijvoorbeeld het Kersenbloesem festival. Je kunt daar unieke items verkrijgen die je vervolgens weer in je Auction House kunt verkopen. Of in je eigen huisje neerzetten natuurlijk en andere spelers ermee imponeren.

Wat veel spelers zal aanspreken, is het gebruik van Wii Speak. Dit is de microfoon voor de Wii die je bovenop je televisie plaatst. Door deze aan te zetten kun je met iedereen over de hele wereld praten die ook Animal Crossing speelt. Hierdoor is het mogelijk met je vrienden de laatste roddels te bespreken of over voetbaltransfers te discussiëren.

Met de Wii-afstandsbediening kun je, net zoals op de DS, heel gemakkelijk en intuïtief je personage besturen. Vissen, insecten vangen en fossielen opgraven doe je dan ook in een handomdraai. Onder in het beeldscherm is je inventarisscherm. Hierdoor kun je gemakkelijk via de tabbladen je items en scores bekijken. Nog steeds zul je brieven naar dorpsbewoners moeten sturen om ze in je dorpje te houden, maar ook is het nu mogelijk brieven naar vrienden sturen en daar zelfs foto's of items bij te voegen. Via Wii Connect24 ontvang je deze berichten. Dit zorgt er dus eigenlijk voor dat je met Animal Crossing: City Folk niet alleen een kleurrijk avonturenspel, maar ook een veredeld email- en chatprogramma in huis haalt.