het eerste kwartaal van volgend jaar op de markt. De ontwikkelaar ken je misschien nog wel van Knights of the Old Republic 2 en Neverwinter Nights 2. Of Alpha Protocol een mooie toevoeging aan dit rijtje wordt?

Waar je normaliter de controle neemt over een ervaren meesterspion, is Michael Thorton nog vrij nieuw in het duistere wereldje. Alvorens hij net zo'n legende is als de hierboven genoemde heren zal hij dan ook nog de nodige ervaring op moeten doen en vaardigheden moeten verbeteren. Doordat je ook in het spel nog zo veel dient te leren, blijft Alpha Protocol wel boeien. Je wilt nu eenmaal verder komen en je vaardigheden verbeteren.

Een rollenspel in een moderne setting is redelijk uniek. Ook het spionage-aspect zorgt voor een frisse benadering. Zoals het een goede RPG betaamt zul je nieuwe uitrustingen, wapens en vaardigheden verkrijgen naar mate het spel vordert. In je virtuele huis kun je deze allemaal bekijken en uitproberen. En je zult ze ook zeker nodig hebben, want elke situatie vraagt weer om een totaal andere aanpak . In je legerkleding en met een fors geweer op je rug een restaurant binnen wandelen ligt nogal gevoelig. In zo'n situatie is he dan ook veel beter het eethuis strak in pak te betreden.

Niet alleen je garderobe kun je aan de situatie aanpassen, ook je uiterlijk kun je volledig naar wens vorm te geven. Ga je een stoere missie uitvoeren, dan voel je je misschien meer mans met een dikke baard. Of misschien ben je van plan sluipend te werk te gaan, waardoor een kale knikker je gladjes naar je eindbestemming loodst.

Deze keuzevrijheid is typerend voor Alpha Protocol. Het is immers niet alleen mogelijk je uiterlijk en kleding vormt te geven ook het karakter van het hoofdpersonage ligt volledig aan je spelwijze. In dialogen zal steeds een balkje lopen en in de beschikbare tijd dien jij je antwoord te geven. Je bent in staat de meest uiteenlopende reacties te geven, waar je compagnons en tegenstander logischerwijs op een natuurgetrouwe wijze op reageren.  Ook zal dit uiteindelijk het spelverloop voor een groot gedeelte bepalen.

Tijdens de presentatie op de E3 werd een situatie getoond waarbij Michael Thorton oog in oog kwam te staan met een terrorist die gezocht werd door de CIA. Je kreeg vervolgens de keus om hem dood te schieten, hem te chanteren of hem te arresteren. Wij besloten hem te chanteren. Dit bleek een goede keus te zijn, zo vertelde een medewerker van Obsidian Entertainment ons. Later in de game keert de terrorist namelijk terug en krijg je een handig wapen van hem. Deze situatie geeft goed weer hoe diep de game tracht te gaan.

Hoewel we een goed gevoel hebben gekregen bij wat we hebben gezien, verkeert de game nog in een erg vroege fase waardoor het lastig is er definitieve conclusies aan te verbinden. Op een aantal fronten is er nog wat werk aan de winkel voor Obsidian Entertainment. Dat neemt echter niet weg dat Alpha Protocol wel een game die we in de gaten moeten houden. Het spel heeft in ieder geval erg veel potentie.