Age of Conan is gebaseerd het verhaal van Robert E. Howard die in de jaren dertig de avonturen van Conan de Barbaar beschreef in meerdere boeken. De barbaar die het schopte tot koning van Aquilonia, de machtigste natie van Hyboria. Een verfilming volgde in de jaren tachtig met in de hoofdrol Arnold Schwarzenegger. Later verschenen ook nog enkele Conan-games, maar Age of Conan is de eerste MMO waarin we de wereld van Hyboria kunnen betreden. Age of Conan speelt zich af in de jaren waarin Conan koning is van Aquilonia. Jij bent een slaaf die gedoemd is tot het eindeloos roeien in een boot. De boot vergaat en jij spoelt aan op een onbekend strand. Van daaruit start jouw verhaal.

Het schip is het startpunt van je avontuur en tevens het punt waar je de eerste eigenschappen van je karakter vormgeeft. Het kiezen van een ras, een klasse en een uiterlijk horen hierbij, zoals we gewend zijn uit andere MMO-games. Het uiterlijk kun je werkelijk tot in de kleinste detail vormgeven, zodat iedere speler een uniek personage heeft die zelfs qua gezicht herkenbaar is voor anderen.

In Age of Conan zijn geen elven of dwergen, wel drie rassen onder de noemer Aquilonians, Cimmerians en Stygians. Allen zijn van menselijke aard maar hebben eigen achtergronden. Verder kan de speler kiezen uit een twaalftal beschikbare klassen, die variëren van soldaten tot priesters en magiërs. Zo is bijvoorbeeld de Guardian een zwaar bepantserde tank die met liefde alle klappen opvangt, de Ranger een sluiperige boogschutter die zijn vijand bestookt met een regen aan pijlen en is de Necromancer een klasse die van alle duistere magische krachten gebruik maakt om dood en verderf te zaaien.

Het eerste wat opvalt als je de game speelt, is het grafische aspect. Je moet misschien een stevige computer hebben om Age of Conan enigszins redelijk te kunnen spelen, maar als je daaraan voldoet dan zul je werkelijk waar ruimschoots genieten. Voor een MMO-game is Age of Conan grafisch zeer goed en steekt het boven alle andere games in het genre uit.

Age of Conan is een MMO-game voor de volwassen man. Bloedspetters zijn de normaalste zaak in Hyboria. Realisme staat in een hoog vaandel bij Funcom. Dit heeft te maken met een uniek gevechtssysteem. In tegenstelling tot wat we gewend zijn, zul je in Age of Conan actief bezig zijn met aanvalscombinaties en bewegingen. Door middel van de eerste drie cijfertoetsen bepaal je waar je de tegenstander raakt. In de toolbar kun je bovendien combo's aanklikken. Een combo geeft extra schade en kan zelfs een verbluffend bloederig einde geven aan het leven van je tegenstander. Er is niets lekkerder dan het hoofd van de vijand van de romp af te hakken.

Na aangespoeld te zijn op het strand begint het verhaal rondom je personage. De eerste vijf levels zijn als het ware een korte introductie op het spel. Je krijgt de eerste quest en skills om stap voor stap je eerste krachten te leren kennen. Dit alles gebeurt rondom de stad Tortage, waar piraten de heerschappij over hebben. In de anonimiteit kun je naam en faam maken om uiteindelijk de piratenstad voorgoed te verlaten voor het echte werk in het grote Hyboria. Dit laatste maken we in de open bèta helaas niet mee. Het maximum level is ingesteld op dertien, wat niet genoeg is om andere gebieden te bezoeken.

Ondanks dat is er in Tortage genoeg te doen. Een handjevol quests om uit te voeren, groeperen met andere spelers om kerkers leeg te roven en voor de echte 'roleplayer' kun je natuurlijk prachtige plekken opzoeken met mooie uitzichten over het landschap. Age of Conan heeft ontzettend veel te bieden, en dit is nog maar het topje van de ijsberg. In verdere levels worden meer gebieden geopend, kunnen we tegen menselijke spelers vechten, krijgen we gevechten te paard, kunnen we grootschalige legers tegenover elkaar verwachten en kerkers bezoeken voor epische uitrustingen.

De open bèta kende in het begin enkele problemen. Crashes, vastlopers en kleine foutjes zijn momenteel nog steeds aan de orde van de dag. Moeten wij ons zorgen maken? Alles behalve dat. Funcom heeft laten zien een perfecte directe ondersteuning te bieden en heeft in de tussentijd een groot deel van de problemen in korte tijd opgelost. Tevens moet nogmaals benadrukt worden dat het om een bèta gaat.

Age of Conan: Hyborian Adventures heeft de potentie uit te groeien tot een perfecte MMO-game. De eerste maanden zijn daarin uiteraard alles bepalend, maar onze verwachtingen zijn hooggespannen.