Preview
PlayStation VR

Aankomende PlayStation VR-games die op hun eigen manier de aandacht vragen

Een reeks korte vr-impressies vanaf de PSVR Showcase 2018

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
Simultaan met de nieuwe prijsverlaging van de PSVR toont Sony in Londen een reeks nieuwe en al bekende PSVR-games die samen met de prijsverlaging de aanschaf van het toestel aantrekkelijker moet maken. Hoewel de variatie in games opmerkelijk is, maakt niet elke PSVR-ervaring een sterke indruk. Gamer.nl maakt een kleine selectie van games die elk op hun eigen manier (positief en negatief) de aandacht vragen.

Firewall Zero Hour

First Contact Entertainments tactische vr-shooter valt in eerste instantie op door zijn gebruik van de PSVR Aim Controller, maar blijkt meer te bieden dan slechts de controller-gimmick. De 4v4-multiplayer-game zet aanvallers tegenover verdedigers – denk aan Counter-Strike en Rainbow Six: Siege – waarbij de nadruk op communiceren en doordachte actie ligt. Je krijgt de keuze uit diverse huursoldaten die elk hun eigen vaardigen met zich meebrengen zoals bijvoorbeeld het sneller herladen van je wapens. De klasse die je kiest, bepaalt dan weer wat voor wapens je meebrengt in de strijd en de soort aanpak die je hanteert.

In de demo zorgt de vr-omgeving in combinatie met de Aim Controller en het beperkte zicht (licht komt enkel van een zaklamp) voor een beklemmende immersie. Het hele arsenaal aan tactische opties blijkt tevens goed naar de Aim Controller vertaald te zijn. Zo open je gemakkelijk deuren, kruip je tactisch de gang op en gooi je een flash bang om daarna weer snel terug te trekken. Voor een eerste korte impressie maakt Firewall Zero Hour absoluut indruk, maar de beperkte variatie in objectives kan mogelijk roet in het eten gooien: enkel het verdedigen óf hacken van een laptop.

Blood & Truth

SIE London Studio maakte met PlayStation VR Worlds een kort uitstapje naar een vertrouwd gegeven: The Getaway-esque Londens onderwerelddrama in de on-rails shooter The London Heist. Blood & Truth is de spirituele opvolger van die demo, maar neigt ditmaal meer naar de John Wicks van de filmwereld dan het oeuvre van Guy Ritchie. De ontwikkelaar noemt het een hommage aan actiefilms en dit leidt in de demo tot het plaatsen van C4, bullet time-momenten waarin de actie vertraagt en je genadeloos de vijand vol lood kan pompen, en een toegewijde knop om à la Revolver Ocelot indrukwekkende trucjes met je pistool uit te halen.

Verder lijkt Blood & Truth meer van hetzelfde en eerder een uitgebreide tech demo dan een volwaardige opvolger van een tech demo. Of het daadwerkelijk meer te bieden heeft dan een oppervlakkige doch coole on-rails shooter-ervaring is zodoende momenteel nog de vraag.

The Persistence

In tegenstelling tot Blood & Truth schroeft horrorgame The Persistence de actie flink terug en verkiest een benauwd sfeertje waar je geruisloos door een ruimteschip moet sluipen. Stealth-gameplay en virtual reality blijken een uitstekende combinatie: het zorgt niet alleen voor de nodige spanning, maar de vrijheid in rondkijken laat je heel zorgvuldig om hoeken gluren om zo onopgemerkt langs de gemuteerde bemanning te sluipen. Mocht je ontdekt worden dan sla je de mutanten van je af door op het juiste moment een aanval met een energieveld te blokkeren en vervolgens met je wapen uit te halen. Later krijg je conventionelere wapens, maar die lijken schaars qua ammunitie te zijn.

Esthetisch en qua gameplay is The Persistence op het eerste gezicht niet heel revolutionair en maakt het geen blijvende indruk, maar wellicht kan dit in balans gebracht worden door wel een intense horrorervaring te bieden. Een interessante twist is daarbij het roguelike-element dat het schip bij elke dood opnieuw wordt ingedeeld en de lokale asynchrone multiplayer, waar een andere speler via een telefoon je kan bijstaan door objecten te markeren of je juist het leven zuur kan maken door meer vijanden op je af te sturen.

Dark Eclipse

De Japanse ontwikkelaar Sunsoft brengt het immens populaire MOBA-genre naar PSVR en dat lijkt op het eerste gezicht een uitermate goed huwelijk. Niet alleen biedt het perspectief (je zweeft boven het speelveld) een volledig overzicht van het strijdveld, maar je sleept de personages secuur door middel van de Move-controllers als pionnen over het bord. In tegenstelling tot andere MOBA’s bestuur je alle personages en richt Dark Eclipse zich enkel op 1v1 online partijen. Het draait tevens niet om het enkel verdedigen van torens, maar juist het vinden van grondstoffen en daarmee torens bouwen om zo de controle over het speelveld te krijgen. De speeltijd was te kort om een zorgvuldig beeld te krijgen van een match, maar de game maakt een sterke eerste indruk.

Coolpaint VR & Track Lab

Vr maakt het meeste indruk door je in omgevingen te plaatsen waar je dankzij fantastische instrumenten je eigen creaties kunt maken zonder door de echte wereld gelimiteerd te worden. Zowel Coolpaint VR als Tracklab VR spelen op hun eigen manier in op die overtuigende kracht van de schijnwerkelijkheid. Coolpaint VR laat je indrukwekkende 3D-sculpturen met de Move-controller creëren waar voornamelijk enkel je eigen fantasie en creativiteit je limiteren. Het trekken van lijnen en schilderen in een 3D-omgeving is een magische ervaring.

Track Lab laat je dan weer laagdrempelig je eigen elektronische muziek componeren. Je kiest uit diverse samples en bouwt langzaam onder andere je eigen beats en melodieën waarbij het vooral opvalt hoe het totaal niet op conventionele muzieksoftware lijkt. Het hanteert een eigen taal om amuzikale spelers makkelijk op weg te helpen en vooral niet af te schrikken. Denk aan spiegels om de beat als het ware door te kaatsen en zo de lengte van het nummer te bepalen, of pijlen waarmee

je de beat afsplitst en overzichtelijk nieuwe elementen aan het nummer kan toevoegen. Hoewel het zelf creëren van muziek de essentie van Track Lab is, bevat het ook een modus waarin het maken van muziek als een puzzel wordt benaderd en je spelenderwijs wegwijs wordt in de muziektaal van de game. Een ontzettend veelbelovende vr-ervaring van de Nederlandse ontwikkelaar Little Chicken.

Door Derek Taal

Dit artikel delen:

Lees meer

Fortnite: Battle Royale is nu voor alle iOS-gebruikers beschikbaar Nieuwe PUBG-map Savage nu te spelen op testservers
7

Reacties op: Aankomende PlayStation VR-games die op hun eigen manier de aandacht vragen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • casualkiller

  • 3 april 2018 11:31
  Dingen als Coolpaint VR & Track Lab vind ik mega interressant, als creatief persoon zijnde , (ik ben wellicht de enige persoon op aarde die Harmonix Music VR gekocht heeft vanwege de (zeer beperkte) schets/teken app in VR :) ) , ik kan ook echt niet wachten op DREAMS in vr..

  Maar de killer app vandaag de dag: WipeOut Omega Collection in VR… mijn god, alsof de game 2 jaar geleden ontworpen was met dit in mind, wat een ervaring. wat een aanslag op je zintuigen!!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DerekTaal

  • 3 april 2018 14:12
  @casualkiller Ik kijk persoonlijk ook heel erg uit naar Dreams en hoop dat er eeeeeindelijk een releasedatum bekend wordt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  unipro81

  • 3 april 2018 13:09
  Ik vind het eigenlijk een beetje raar dat Moss er niet tussen staat. Juist Moss is een game die laat zien dat VR méér is dan een uitbreiding op het firstperson genre.

  Zo is bound (ooit een psplus game) ook een erg prettige ervaring in VR.

  Beide games zijn ook juist geschikt voor mensen die snel misselijk worden van VR, zoals ik.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  unipro81

  • 3 april 2018 13:13
  @unipro81

  "Leest de titel nogmaals…aankomende games" Oké, dat verklaart waarom ze er niet tussen staan haha. Maar goed dat ik ze nog even heb genoemd hier dan :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DerekTaal

  • 3 april 2018 14:13
  @unipro81 Het gaat inderdaad om een aantal VR-games die in Londen werden gepresenteerd en niet om games die al uit zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TripleDad

  • 3 april 2018 21:20
  "Verder lijkt Blood & Truth meer van hetzelfde en eerder een uitgebreide tech demo dan een volwaardige opvolger van een tech demo"

  Alweer dat misbruik van de term "Tech Demo" London heist was al veel meer dan een tech demo. Het was een korte game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DerekTaal

  • 3 april 2018 22:36
  @TripleDad Het is naar mijn idee meer een impressie van wat er mogelijk is met de techniek zonder echt een coherente ervaring te zijn. Vandaar het gebruik tech demo.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.