Om op die vraag een antwoord te geven reizen we af naar het stadion van de ploeg-in-vorm, Chelsea, en spelen we een hele ochtend lang met een versie die nagenoeg af is. Het eerste dat opvalt, is de geweldige sfeer die de game uitademt. Zo is het geluid van de Zuid-Afrikaanse toeters, de Vuvuzela's, oorverdovend. Zorgden ze vorig jaar nog voor veel ergernis tijdens de duels van de Confederations Cup, in een game blijken ze juist fantastisch te zijn. Het maakt de virtuele voetbalwedstrijden niet alleen nog meer beladen, het geeft je ook echt het gevoel dat je in Afrika voetbalt en dat er één groot feest aan de gang is.  

En een feest is het, want niet eerder zagen we zoveel (en zulke lange) tussenfilmpjes in een FIFA-game, variërend van verklede dames die Brazilië aanmoedigen tot Duitse hooligans die heftig met vlaggen zwaaien. Ook vrijwel alle bondscoaches zijn nagemaakt en zo is dus onder andere Bert van Marwijk te zien wanneer hij druk langs de zijlijn bezig is om Wesley Sneijder in het gareel te houden. Zelfs Diego Maradona maakt zijn opwachting en dat is de allereerste keer in een EA-game, een primeur dus. 

Slagroom op de taart

Dit alles ziet er ook nog eens een stuk beter en kleurrijker uit dan in FIFA 10. Een nieuwe belichtingstechniek geeft de grasmat in Zuid-Afrika een nog voller en gedetailleerder uiterlijk mee en ook de spelers zien er net iets frisser en fitter uit. En als slagroom op de taart blijft de confetti die aan het begin van sommige wedstrijden door het stadion heen wordt gespoten ook nog eens liggen op het veld. Kortom, spektakel ten top.

Natuurlijk is 2010 FIFA World Cup South Africa niet zo'n complete voetbalgame als FIFA 10, maar met het aantal licenties zit het wel snor. Alle 199 nationale teams die meededen aan de kwalificatie voor het toernooi zijn aanwezig en hierdoor is het ook mogelijk om met teams die niet gekwalificeerd zijn wereldkampioen te worden. Had je tijdens de Europese play-offs dus medelijden met Ierland toen Henry hands maakte en de winnende voorzet gaf, dan kun je alsnog wraak nemen door met Ierland Frankrijk te verslaan in Zuid-Afrika. Niet heel realistisch, maar wel leuk. Zeker voor de Belgen, die op deze manier toch nog een beetje kunnen ruiken aan het meedoen op de eindronde.

Battle of the Nations

Strijden om de wereldbeker kun je doen door offline potjes te spelen tegen de computer of vrienden, maar ook online. In UEFA Euro 2008 zat al een optie om de knock-out rondes online te spelen en 2010 FIFA World Cup geeft je de mogelijkheid om heel het WK online na te bootsen. Zo ontmoeten spelers die allebei bij de kwartfinale beland zijn elkaar online en is een overwinning opeens echt wat waard. Bij een verlies is directe uitschakeling namelijk het gevolg. Spelers die koste wat kost willen winnen pakken al snel de betere ploegen (bijvoorbeeld Spanje of Brazilië), maar de FIFA-spelers die hun rating willen opkrikken zullen eerder gaan voor een minder team. Het WK winnen met Honduras of Togo levert meer punten op dan de wereldbeker omhoog houden met Frankrijk of Duitsland. Daarnaast is je rating ook nog eens gekoppeld aan een landenklassement, de zogenaamde Battle of the Nations. Dit klassement houdt bij uit welk land de beste FIFA-spelers komen door een gemiddelde rating te berekenen per speler. Winnen is dus niet alleen belangrijk voor je eigen stemming, maar ook een zaak van landsbelang.

Qua gameplay speelt 2010 FIFA World Cup nagenoeg hetzelfde als FIFA 10, maar erg wordt dat eigenlijk nooit. Wat wel te hopen is, is dat alle zogenaamde 'exploits' uit FIFA 10 uiteindelijk verholpen worden. Zo is het maken van een stiftje in FIFA 10 (en ook FIFA 09) voor doorgewinterde spelers veel te gemakkelijk doordat de doelman vaak (onnodig) zijn doel uitloopt. Het zijn dit soort kleine schoonheidsfoutjes die de ontwikkelaar kwijt hoopt te raken in de aankomende WK-editie en naar de fans toe is dat toch het minste wat EA Sports zou kunnen doen voor hen. Een andere geste die de ontwikkelaar sowieso maakt is de introductie van een zogenaamde 'Daddy-mode'. In deze modus kun je passen, schieten en bewegen door slechts twee knoppen te besturen. Absolute nonsens voor de hardcore FIFA-fan natuurlijk, maar voor de voetbalfans die nooit gamen een ideale uitkomst. Tijdens de 'derde helft' kunnen straks met iedereen (dus ook met je vader of vriendin) de hoogtepunten of dieptepunten van het Nederlands Elftal nagespeeld worden.