Preview
11-11: Memories Retold

11-11: Memories Retold vertelt eens een ander oorlogsverhaal

Geen goed of slecht, enkel mensen en een kat

Geschreven door Lars Cornelis op
11-11: Memories Retold is een verhaal over oorlog zonder buitengewone helden. Een verhaal waarin je niet magazijn na magazijn leegschiet op de vijand, maar probeert te overleven op een plek waar alleen de dood floreert. Met zijn bijzondere visuele stijl en indrukwekkende cast weet deze kleine game snel een onuitwisbare indruk te maken.

11-11: Memories Retold toont in drie hoofdstukken de Eerste Wereldoorlog vanuit drie verschillende perspectieven. Allereerst is er Harry, een jonge Canadees, die van een stem wordt voorzien door acteur Elijah Wood. Harry is een fotograaf, jong en onzeker. Als een generaal hem vertelt dat vrouwen dol zijn op uniformen, reist hij vol opportunisme af naar de frontlinies om verslag te doen. Eenmaal daar aangekomen blijkt er weinig glorie te behalen in de Belgische modder. Terwijl de commandant hem beveelt foto’s te maken van hoe de troepen een Duitse loopgraaf bestormen, tracht Harry vooral te overleven.

11-11: Memories Retold

Nieuwsgierigheid doodt de kat

Aan de andere kant van de frontlinie bevindt zich Kurt, gespeeld door Duits zwaargewicht Sebastian Koch. Kurt werkt eigenlijk in een fabriek, maar wanneer het peloton van zijn zoon vermist raakt besluit hij zich ook aan de frontlinie te melden. Ook Kurt treft daar niet aan waar hij op hoopte. Hij probeert kratten met kogels naar de troepen te dragen, gewonde kameraden te helpen – en eveneens vooral te overleven.

Het derde stuk is misschien wel het meest opmerkelijke. Als onschuldig katje rennen we een duif achterna. Speelse muziek verbloemt dat we inmiddels aan het front zijn beland. Er wordt geschoten en geschreeuwd, er vallen doden en gewonden. Het deert het katje weinig, die in al zijn onschuld door blijft rennen, gefixeerd op zijn prooi. Nog minder dan Harry en Kurt weet hij waarin hij verzeild is geraakt. Het is illustratief voor wat 11-11: Memories Retold wil vertellen: oorlog is verschrikkelijk, maar schoonheid zit ‘m – te midden van alle ellende – in de mensen, of dieren in dit geval.

11-11: Memories Retold
11-11: Memories Retold
11-11: Memories Retold

Bewegend schilderij

De bijzondere visuele stijl van de game benadrukt die schoonheid. DigixArt en Aardman sloegen voor deze game de handen ineen en gaven de game de uitstraling van een schilderij. In de vroege versie die we speelden, kwam die stijl wel beter tot zijn recht in de tussenfilmpjes dan in de daadwerkelijke game. 11-11: Memories Retold is namelijk wel gewoon 3D, waardoor het ‘platte’ schildereffect soms een beetje raar oogt. Wat de bijzondere, abstracte stijl wel voor elkaar krijgt is dat het de personages in zekere zin anoniem maakt. Specifieke uiterlijke kenmerken vallen weg door de grove penseelstreken, waardoor de personages feitelijk iedereen kunnen zijn.

Toch zijn de personages niet inwisselbaar en dat is te danken aan de ingesproken stemmen. Met name Sebastian Koch maakt indruk. Zijn warme, diepe stem zorgt ervoor dat je zelf kunt invullen wat de grafische stijl niet doet – en is bovendien bijzonder aangenaam om naar te luisteren. Ook noemenswaardig is dat de Duitsers Duits spreken. Geen overdreven of boos Duits, maar echt Duits. Koch schakelt zonder moeite tussen Duits wanneer hij met collega’s in de fabriek praat en Engels als hij voor de speler meer van het verhaal verduidelijkt. Ook bij de Engelstalige personages kloppen de accenten, zonder te vervallen in overdreven ‘stemmetjes’.

Respectvol

11-11: Memories Retold maakt in korte tijd een goede indruk. Het is een game die respectvol omgaat met de geschiedenis en de personages goed afschildert als ‘ook maar gewoon mensen’. Aan beide kanten, want menig Duitser was natuurlijk ook maar gewoon een dienstplichtige die er weinig aan kon doen dat hij een Duits paspoort had. De visuele stijl en vooral de sterk ingesproken stemmen bekrachtigen bovendien de vertelling van het bijzondere verhaal.

Lang hoeven we gelukkig niet meer te wachten, want 11-11: Memories Retold komt op 9 november uit, twee dagen voor de titulaire datum waarop de Eerste Wereldoorlog eindigde.

11-11: Memories Retold verschijnt op pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Dit artikel delen:

Lees meer

Nederlandse game Tricky Towers vanaf vandaag uit voor Nintendo Switch Nieuwe beelden verschenen over Meltan in Pokémon: Let's Go-games
1

Reacties op: 11-11: Memories Retold vertelt eens een ander oorlogsverhaal

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • avatar

    HunterSeeker

    • 12 oktober 2018 08:53
    Maar goed dat er geen dienstplicht meer is.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.