Poll van de Week
Kingdom Hearts 3

Worden games te lang van tevoren aangekondigd?

Moeten ontwikkelaars iets langer wachten?

Geschreven door Lucas May op
Vandaag in Poll van de Week: games die wel heel erg lang op zich laten wachten.

Kingdom Hearts 3 is vorige week eindelijk uitgekomen, nadat de game op E3 2013 is aangekondigd. Al snel hierna vertelde regisseur Tetsuya Nomura dat dit eigenlijk te vroeg was. Omdat ze meerdere spin-offs hadden uitgebracht, besloot Square-Enix de fans gerust te stellen door alvast een 'echt' vervolg aan te kondigen. Na zo'n lange wachttijd is het haast onmogelijk om de verwachtingen waar te maken, zoals Erik ook al beschreef in zijn column.

Kingdom Hearts 3 is maar een voorbeeld van het fenomeen. Games als The Last Guardian, Duke Nukem Forever, Diablo 3 en Spore hebben jarenlang op zich laten wachten. Metroid-fans zitten al enige tijd op Metroid Prime 4 te wachten, terwijl zojuist is aangekondigd dat de ontwikkeling opnieuw is gestart.

Vind jij het irritant dat je zo lang moet wachten tot games verschijnen? Of houd jij er juist wel van om je te verheugen op nieuwe trailers of screenshots van die langverwachte game. Laat je horen in de poll en de reacties hieronder.

Dit artikel delen:

Lees meer

Update: Kijk om 21:00 naar de Apex Legends-onthulling De stilte voor de februaristorm
3

Reacties op: Worden games te lang van tevoren aangekondigd?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Jumpman

  • 4 februari 2019 17:16
  Het vervelende is dat games niet altijd perse aangekondigd worden wanneer de ontwikkelaar dit wil. Soms vinden dataminers al sporen van een vervolg in een game, soms wordt iets aangekondigd maar zijn er op een later moment problemen die voor erg veel vertraging zorgen (Final fantasy 7 remake of zelfs driveclub) en soms is het fans tevreden houden. Na alle commotie op het podium had ik het niet vreemd gevonden als ze tijdens de laatste presentatie toch hadden vermeld dat er een nieuwe Diablo voor de pc in de maak is, wetende dat je nog ruim 3 jaar van release af zit. En dan heb je de spellen waar je een vervolg van verwacht zonder aankondiging zoals een nieuwe GTA, nieuwe Zelda of Forza. Een aankondiging wordt denk ik niet altijd bewust zo lang van tevoren gemaakt.

  Dus nee, vindt het zelf niet storend als een game lang van te voren al in aantocht is. Wat mij meer stoort dan vroeg aankondigen is herhaaldelijk je release datum opschuiven. Noem of geen datum of wijzig die 1 max 2 keer en betrek je communitie hier goed in mee.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DevTrunks

  • 4 februari 2019 22:17
  Aankondigen is niets mee. Beter zelfs om eerlijk te zijn. Dat haalt een stukje onzekerheid weg (al klinkt het nu als een serieuze kwaal of iets dergelijks). Maar ik zou niet al in een heel vroeg stadium een releasedatum noemen. Doe dat pas als je goed zicht hebt op de laatste ontwikkelfase van de game. En als je toch een releasedatum noem en vervolgens begint te schuiven, wees eerlijk waarom en communiceer met je klanten. Zo wek je alleen maar begrip op in mijn ogen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Floks

  • 5 februari 2019 17:45
  Ik wacht al jaren op de nieuwe Ace Combat. Op de pc een prima game, maar de 3 VR missies op de ps4 vind ik wat karrig, al zal ik denk ik deze modes het meest spelen op de ps4, OMG wat is dat gaaf. Op de pc ziet het er prachtig uit, maar die VR is toch wel wel de bom. Ik wil best wachten op de volgende game, jaren zelfs, als ze dan alle missies in VR doen. Van mij mogen ze hem morgen aankondigen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.