Partnerbijdrage

Een Wifi 6-router is onmisbaar voor PlayStation 5

Haal het maximale uit je nieuwe Sony console

Geschreven door Partner bijdrage op
De PlayStation 5 belooft in veel opzichten baanbrekend te zijn, met een processor, videokaart en interne opslag die vele malen sneller is dan zijn voorganger. In dat lijstje van indrukwekkende specificaties sla je vaak de wifi over, maar bij de PlayStation 5 zit daar misschien wel de meest interessante upgrade: de nieuwe console van Sony ondersteunt namelijk wifi 6, de nieuwste en snelste versie tot nog toe.

Dit artikel is een partnerbijdrage van ASUS. Lees hier wat dit betekent.

De wifi 6-standaard is al jaren in de maak, maar is op 9 februari dit jaar goedgekeurd door de IEEE, de instantie die de wifistandaarden bijhoudt. Omdat fabrikanten heel lang de tijd hebben gehad om zich voor te bereiden op de komst van wifi 6 zal je veel apparaten aantreffen die al geschikt zijn voor wifi 6, waaronder dus ook de PlayStation 5.

Wat is wifi 6

Achter de schermen zijn er heel veel technische verbeteringen doorgevoerd tussen wifi 5 en wifi 6. Zo is het een stuk veiliger omdat wachtwoorden vrijwel niet meer gekraakt kunnen worden, is het minder vatbaar voor storing en zijn er extra frequentiebanden beschikbaar, zodat het wifinetwerk van de buren niet die van jou in de weg zit. Voor eindgebruikers is de belangrijkste verandering misschien wel dat wifi 6 véél meer apparaten kan aanspreken zonder vertraging of storing.

Zowel wifi 5 als wifi 6 gebruiken een techniek genaamd MU-MIMO (Multi-User, Multiple-Input and Multiple Output) om meerdere apparaten tegelijk te kunnen bedienen. Bij wifi 5 wordt deze techniek alleen toegepast van de router naar de client (bijvoorbeeld een console of telefoon), maar niet andersom. Een wifi 5-router kan hierdoor makkelijk meerdere apparaten bedienen, maar die apparaten hebben vervolgens moeite om terug te praten zonder elkaar te storen.

Bij wifi 6 werkt MU-MIMO in beide richtingen, waardoor veel meer apparaten tegelijkertijd kunnen praten met de router zonder storing of vertraging. Naast MU-MIMO heeft wifi 6 de mogelijkheid om apparaten die weinig bandbreedte nodig hebben over één frequentieband aan te spreken via een techniek genaamd OFDMA. Hierdoor blijven andere banden vrij voor apparaten die juist meer bandbreedte nodig hebben. Zo word je gamesessie niet dwarsgezeten door een slimme thermostaat die net op het verkeerde moment een update heeft.

Op papier is wifi 6 ook nog eens sneller, met een theoretische maximumsnelheid van 9,6Gbps tegenover 3,5Gbs voor wifi 5. In de praktijk zal je deze snelheid nooit halen en in veel gevallen zal de snelheid niet eens veel hoger uitvallen dan met wifi 5. De meeste winst bij wifi 6 zit namelijk in de betrouwbaarheid van het signaal: doordat apparaten elkaar niet meer in de weg zitten is je snelheid en ping consistent gedurende je hele gamesessie.

In de praktijk

De voordelen van wifi 6 voor gamers zijn evident, met name vanwege de opkomst van cloud gaming, waarbij een stabiel en betrouwbaar signaal cruciaal is. Om van die voordelen gebruik te maken heb je wel een nieuwe wifi 6-router nodig. Om daarin te voorzien heeft ASUS de RT-AX86U en RT-AX82U gelanceerd: twee routers die allebei wifi 6 ondersteunen, maar in verschillende situaties uitblinken.

De RT-AX86U heeft een 1,8GHz quad-core processor met 1GB DDR3-RAM, wat voor een router zeer respectabele specificaties zijn. Aan de achterkant vinden we vier 1Gbps-LAN-poorten, waarvan een als gaming poort geoormerkt is, en één 2,5Gbps-LAN-poort. Die 2,5Gbps-poort is bij uitstek geschikt om te verbinden met een NAS of game-pc zodat die razendsnelle toegang heeft tot de rest van het netwerk. De speciale gaming poort geeft automatische prioriteit aan elk bedraad apparaat dat erop is aangesloten, zodat je console of game-pc altijd voorop staat in de wachtrij.

De ASUS RT-AX86U Gaming Router

Op het gebied van wifi heeft de RT-AX86U natuurlijk ondersteuning voor wifi 6, met een maximumsnelheid van 4,8Gbps op 5GHz en 860Mbps op 2,4GHz. Op die 5GHz-band heeft deze router vier antennes beschikbaar voor MU-MIMO, waardoor hij moeiteloos meerdere apparaten tegelijkertijd kan aanspreken. Dankzij de snelle 5GHz-verbinding en de ingebouwde Mobile Game Mode, die mobiele vertraging minimaliseert, is de RT-AX86U bovendien perfect voor mobiel gamen.

De specificaties van de RT-AX82U zijn iets meer bescheiden, maar daar staat dan ook een lagere prijs tegenover. Met zijn 1,5GHz tri-core processor en 512MB RAM zal deze router geen moeite hebben met stabiel internet leveren, maar extra functies zoals een VPN of server zullen soms wat trager lopen dan bij de RT-AX86U. Op de achterkant van de RT-AX82U zitten vier 1Gbps-LAN-poorten, vier antennes en een enkele USB 3.0-poort. Die antennes hebben op 2,4Ghz een iets lagere maximumsnelheid dan de AX86U (574Mbps), maar de 5Ghz-snelheid blijft hetzelfde. Omdat vrijwel alle moderne apparaten de voorkeur geven aan 5Ghz zal je daar in de praktijk weinig van merken.

De ASUS RT-AX82U Gaming Router

Functies

Of je nou de RT-AX86U of RT-AX82U haalt, beide zijn voorzien van de uitstekende verzameling tools en hulpmiddelen die ASUS bij iedere router levert. Een van deze tools is AiMesh, waarmee je meerdere ASUS-routers in een meshnetwerk op kan stellen, waardoor ze elkaars signaal versterken om zo je hele huis te voorzien van razendsnelle en naadloze wifidekking. Een gemiddeld woonhuis kan al met twee routers zo goed als ontdaan worden van alle dode wifi-hoeken.

Beide routers beschikken daarnaast over zeer uitgebreide Quality of Service (QoS) instellingen, waarmee je het verkeer van een apparaat prioriteit kan geven over het verkeer van andere apparaten. Hiermee kan je een PlayStation 5, game-pc of een ander belangrijk apparaat prioriteit geven boven al het andere verkeer, maar het is ook mogelijk om bepaalde diensten voorrang te geven middels Adaptive QoS. Met die functie kan je regels maken voor applicaties of software die voorrang moeten krijgen van de router, zodat ze geen last hebben van andere datastromen. Vanuit de fabriek krijgen consoles zoals de PS5 standaard een hogere prioriteit, maar dit kan volledig naar wens worden aangepast.

De instellingen in de webinterface van ASUS-routers zijn makkelijk aan te passen voor onervaren gebruikers, maar ook powerusers kunnen hun hart ophalen met de verschillende geavanceerde functies die beide routers hebben. Gebruikelijke thuisnetwerkinstellingen zoals port forwarding, DMZ, DDNS en een ingebouwde VPN zijn natuurlijk aanwezig, maar het is ook mogelijk om een harde schijf of SSD aan te sluiten om zo een Samba-, Time Machine- of FTP-server te hosten.

Naast de uitstekende webinterface heeft ASUS een gratis app om de router mee in te stellen.

Deze app scant automatisch voor nabije ASUS-routers, waardoor de aanvankelijke configuratie geregeld kan worden zonder complexe instellingen of het intoetsen van IP-adressen. Via de app kan men ook de netwerkstatus bekijken, beveiligingsinstellingen diagnosticeren en Game Boost configureren – met name dat laatste is ideaal om tijdens het gamen snel prioriteit te geven aan je console of game-pc.

Conclusie

Wifi 6 gaat draadloos gamen op pc, mobiel en de PlayStation 5 betrouwbaarder, veiliger en in veel gevallen iets sneller maken dan met wifi 5 het geval was. Zowel de RT-AX86U als de RT-AX82U zijn dankzij hun uitgebreide QoS, goede hardware en indrukwekkende verzameling extra functies de perfecte routers om het meeste uit je gloednieuwe console te halen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Drie kwartier aan gameplay van Monster Hunter Stories 2 Nieuwe gameplay van No More Heroes 3 te bekijken
12

Reacties op: Een Wifi 6-router is onmisbaar voor PlayStation 5

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Jester79

  • 16 juni 2021 11:16
  Mag een UTP kabel naar mijn Ubiquity router ook? :-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Floks

  • 16 juni 2021 11:21
  @Jester79 alleen als het cat 6 is. :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HunterSeeker

  • 16 juni 2021 11:23
  @Floks is alleen shielding dus 5 kan ook :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • MikkelR1

  • 16 juni 2021 11:24
  Adviseren om WiFi te gebruiken op een gaming site. Schaam jullie. Kabel of niets!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Messtranor

  • 16 juni 2021 13:40
  Als je online gamed over Wifi moet je je diep schamen. En dan nog durven zeggen dat het "essentieel" is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 16 juni 2021 13:50
  Ik mag hopen dat je die lichtbalken op de router compleet uit kunt zetten, want zo'n kermis hoef ik echt niet in huis te hebben, heb zelfs op mijn huidige router de indicaties leds zwarte tape overheen, maar die zijn dus zo sterk dat je ze door dat tape nog lichtelijk heen ziet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MissMeNL

  • 16 juni 2021 14:26
  Als ik actief online game sowieso utp kabel. No way ga ik via wifi online gamen. Downloaden via wifi gaat gelukkig even snel als kabel. Maar goed de kabel ligt er toch al dus waarom wifi gebruiken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  StormFox

  • 16 juni 2021 17:17
  echte gamers gamen bedraad en gebruiken een pfsense router

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Draven

  • 16 juni 2021 17:57
  @StormFox

  Nou nou. pfSense is dan misschien weer het uiterste. Maar als je een beetje onderzoek doet dan weet iedereen dat een "gaming" router natuurlijk onzin is, en vooral reclamepraat.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  GoofyZ3

  • 16 juni 2021 18:06
  Ten eerste moet je goed internet hebben, dus geen inbel verbinding. Ik heb zelf 1000mbit down en 500mbit up, en dan uiteraard alles bekabeld, mijn tv en playstation en computer. Ps5 download lekker snel, ps4 is poep blijkbaar is die netwerk adapter slecht in de ps4.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Draven

  • 16 juni 2021 18:43
  1000mbit down en 500mbit up voor gamen zegt niet zoveel.

  Ik zou vooral kijken naar latency. Dus hoe snel je verbinding is naar de server die je game host.
  Uit eigen ervaring zou ik zeggen om dan voor glasvezel te gaan. Bij mij is de latency en ping lager met glasvezel dan bij grote vriend Ziggo, ongeacht de snelheid.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  GoofyZ3

  • 17 juni 2021 01:01
  @Draven heb glasvezel, snelste abbo…. en doe download is super belangrijk tegenwoordig. Alles is digitaal en ssd's of ps5 zijn nogal snel vol.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.