Partnerbijdrage
ASUS ROG Zephyrus S GX701GX

Uitgelicht: ASUS ROG Zephyrus S GX701GX

De perfecte ultraslanke game/werk-laptop

Geschreven door Partner bijdrage op
De voordelen van een laptop met een groter scherm zijn moeilijk te negeren: je hebt meer ruimte voor games, tekstverwerking, filmkijken en beeldbewerking, met vaak meer plezier en een hogere productiviteit als gevolg. Het nadeel is helaas ook moeilijk te negeren: grotere laptops nemen meer ruimte in en zijn aanzienlijk zwaarder – tenzij we het over de Zephyrus S GX701 hebben.

De ROG Zephyrus S GX701GX is namelijk een 17”-gaming laptop met het formaat van een conventionele 15”-laptop. Feitelijk zijn de schermranden zo dun dat ASUS een 17”-scherm heeft weten te passen in een chassis waar normaal een 15”-scherm in wordt verwerkt. De schermranden zijn dan ook indrukwekkend dun: maar liefst 81% van de voorzijde wordt ingenomen door het paneel.

Klein pakket, groot scherm

Het scherm is niet alleen indrukwekkend vanwege zijn grote omvang en dunne randen, ook de verversingssnelheid is met 144Hz en een responstijd van 3ms zeker niet mals. Zulke hoge verversingsnelheden zorgen voor een vloeiender beeld met merkbaar minder bewegingsonscherpte dan bijvoorbeeld een 60Hz-paneel. Met name in games als CS:GO en Apex Legends is het hebben van een 144Hz-paneel dan ook een significant voordeel tegenover tegenstanders die nog op een 60Hz-paneel gamen. Het 1080p-paneel op de Zephyrus S is bovendien Pantone-gevalideerd, waardoor je er zeker van kan zijn dat de kleuren op het scherm accuraat zijn. Hierdoor is de GX701GX niet alleen een uitstekend apparaat om op te gamen, maar ook een zeer capabel werkpaard voor foto- en videobewerking.

De extra schermruimte die een 17”-beeldscherm verschaft maakt niet alleen gamen een fijnere ervaring, het zorgt er ook voor dat werken met programma’s als Blender, Photoshop, Premiere Pro en andere professionele software een stuk makkelijk verloopt dan op kleinere schermen. Dankzij de ROG-exclusieve GPU-schakelaar kan je bovendien razendsnel schakelen tussen de gaming-georiënteerde G-SYNC-modus en de accuduur-maximaliserende Optimus Mode. Bij de G-SYNC-modus draait de GPU op volle toeren om games aan te sturen, terwijl de Optimus Mode de GPU selectief uitschakelt om de accu zo lang mogelijk mee te laten gaan. Op die manier heb je best mogelijke prestaties wanneer het telt, zonder in te hoeven leveren op accuduur als je met productiviteit of entertainment bezig bent.

Asus ROG Zephyrus

Zakelijk en vermakelijk

Dat de Zephyrus S GX701GX bijzonder geschikt is voor zowel gamen als productiviteit wordt nog maar eens onderstreept door de specificaties. De Intel Core i7-8750H zorgt er samen met de NVIDIA GeForce RTX 2080 Max-Q voor dat geen enkele game of applicatie weerstand kan bieden tegen de immense prestaties van de Zephyrus, terwijl de 8GB aan intern DDR4-geheugen het mogelijk maakt om tijdens het gamen te multitasken. Die 8GB kan bovendien uitgebreid worden tot 24GB voor applicaties die zwaar van geheugen afhangen, zoals professionele CAD-programma’s.

De RTX 2080 Max-Q is een van de eerste mobiele-GPU’s die beschikt over de revolutionaire nieuwe Turing-architectuur van NVIDIA. Deze architectuur combineert de traditionele CUDA-cores met RT-cores en Tensor-cores om nieuwe grafische technologieën mogelijk te maken, zoals ray tracing en Deep Learning Supersampling (DLSS). Ray tracing zorgt voor buitengewoon realistische belichting en reflecties door licht te simuleren zoals het door de camera wordt waargenomen.

Samen met de toch al indrukwekkende prestaties van de RTX 2080 betekent dit dat games die ray tracing ondersteunen, zoals Battlefield V en Metro Exodus, er ongekend realistisch uitzien. Zelfs als een game (nog) geen ondersteuning heeft voor real-time ray tracing stelt de Zephyrus niet teleur, want de RTX 2080 kan samen met de i7-8750H bijna alle games op hun hoogste voorinstelling draaien. Apex Legends is bijvoorbeeld op zijn ‘ultra’ voorinstelling goed voor 120 frames per seconde, terwijl Fornite op 124 frames per seconde uitkomt.

De GX701GX is naast al deze paardenkrachten uitgerust met 1TB aan NVMe-opslag die via vier PCIe-lanes communiceert met de rest van het systeem. Dat betekent dat de maximale doorvoersnelheid van deze SSD neerkomt op maar liefst 3200 megabyte per seconde, ruim vijf keer zo snel als normale SATA-SSD’s. Hierdoor worden zowel applicaties als games razendsnel ingeladen en start Windows in luttele seconden op. Met een capaciteit van 1TB is er meer dan genoeg ruimte om een flinke Steam-library kwijt te kunnen, met daarnaast nog genoeg vrije schijfruimte voor je professionele portfolio.

Asus ROG Zephyrus

Bescheiden pakket

Ondanks deze aanzienlijke specificaties heeft de Zephyrus S GX701GX een heel bescheiden formaat. In de hoogte meet hij namelijk maar 1,87cm, in de breedte 39,9cm en in de diepte 27,2cm. Deze dimensies zorgen er met het eveneens bescheiden gewicht van 2,7kg ervoor dat de Zephyrus S zeer draagbaar is. Omdat de GX701GX grofweg de omvang heeft van een conventionele 15”-laptop past hij bovendien in bijna alle laptoptassen/compartimenten die ontworpen zijn voor 15”-laptops.

De geringe omvang van het chassis heeft ASUS er niet van weerhouden om RGB-verlichting te verwerken op zowel de onder- als bovenkant, met natuurlijk per-toets instelbare verlichting onder het toetsenbord. Als je de Zephyrus in moet zetten op werk of school kan al deze verlichting met een druk op de knop uit worden gezet, waarna zonder moeite weer aan kan zodra het tijd is om te ontspannen met een game of serie.

Voor zowel gamen als zakelijk gebruik is het fijn om een extra monitor aan te kunnen sluiten en randapparatuur zoals een muis, toetsenbord of tekentablet. Daarin voorziet de Zephyrus S gelukkig ruimschoots: aan de linkerzijde zit onder andere een HDMI 2.0-port en een USB 3.1 Gen 2 Type C port mét ondersteuning voor DisplayPort en stroomdoorvoer. Aan de andere kant vinden we een ‘standaard’ USB 3.1 Gen 1 Type C-port en twee USB 3.1 Gen 1 Type A-porten. Dankzij de veelzijdigheid van USB Type C, en het feit dat er drie USB Type A porten op de GX701GX zitten, is er eigenlijk niks wat je niet op een of andere manier kan aansluiten op de Zephyrus.

De Zephyrus S GX701GX is eigenlijk het perfecte werkpaard voor zowel gamers die af en toe willen werken, als voor professionals die af en toe willen gamen.