Partnerbijdrage
Aerox 3 Wireless

Steelseries Aerox 3 Wireless: Superlicht en supersnel

Als een veer

Geschreven door Partner bijdrage op
Een paar jaar geleden waren muizen met extra gewichtjes de grootste hype, maar tegenwoordig is het tegenovergestelde waar: hoe lichter de muis, hoe beter. Vandaag kijken we naar een ultralichte muis van Steelseries met een bijzonder ontwerp en slimme features.

Dit artikel is een partnerbijdrage van Steelseries. Lees hier wat dit betekent.

Steelseries Aerox 3 Wireless:

• Gevoeligheid: 18.000CPI
• Polling rate: 1000Hz
• Vorm: Semi-symmetrisch
• Verbinding: 2,4GHz, Bluetooth, USB-C en USB-A
• Gewicht: 66 gram
• Batterijduur: 200 uur met Bluetooth, 80 uur met 2,4GHz
• Adviesprijs: €109,99

Het is niet moeilijk om te zien wat het focuspunt voor het ontwerp van de Aerox 3 is geweest: een muis die zo licht mogelijk is, maar wel met een high-end sensor. Het exemplaar waar wij naar kijken is ook nog eens draadloos, dus naast een bijzonder laag gewicht is er ook geen weerstand van een draadje. Dat belooft veel goeds.

Aerox 3 Wireless

Design en ergonomie

De meeste gamingmuizen zijn doorgaans simpele dingen met een stel rgb-ledjes om zich te onderscheiden van kantoormuizen, maar de Steelseries Aerox 3 Wireless valt ondanks zijn zwarte kleur duidelijk op. De plastic bovenkant is namelijk grotendeels open, waardoor je de printplaat, batterij en ledverlichting kunt zien. Het is best leuk om te zien hoe een muis er van binnen uitziet zonder hem open te hoeven schroeven en het is een absolute eyecatcher.

Ondanks het open honingraatontwerp hoef je niet bang te zijn dat de muis bij de eerste beste druppel water weggegooid kan worden, want de Aerox 3 is voorzien van een IP54-certificaat. Steelseries heeft alle elektronica aan de binnenkant voorzien van een laagje dat het beschermt tegen nattigheid en vuil. De muis is dus bestendig tegen modderige handen.

Je zag het in de specificaties waarschijnlijk al staan, maar deze muis is semi-symmetrisch. Dat houdt in dat de vorm van de muis geschikt is voor zowel links- als rechtshandigen, maar de extra functieknoppen bevinden zich helaas maar aan één kant. Die knoppen zijn voor rechtshandigen iets makkelijker om te gebruiken, maar gezien het beperkte aanbod gamingmuizen voor linkshandigen, is het voor hen waarschijnlijk geen dealbreaker.

Het rooster aan de bovenkant is aan het begin een beetje wennen wanneer je de Aerox 3 Wireless gebruikt. Het voelt even gek, maar zorgt daarna juist voor extra grip. Niet dat je het nodig hebt, want door het lage gewicht kost het bewegen van de muis nauwelijks kracht.

Aerox 3 Wireless

Features en snelheid

De Aerox 3 Wireless is naast licht ook nog eens draadloos en voorzien van ledlampjes, maar die combinatie gaat door de zware batterijen meestal niet lekker samen. Toch heeft Steelseries de batterijduur met een hele kleine batterij kunnen uitbreiden tot tachtig uur als je gebruikmaakt van de snelle 2.4GHz-verbinding. Dat doen ze door simpelweg de verlichting uit te schakelen zodra je de muis vastpakt en gebruik te maken van energiezuinige componenten. Het automatisch uitschakelen van de verlichting kun je uiteraard in de Steelseries Engine 3-software uitschakelen, maar dat is zonde van de batterijduur. Je ziet de rgb-leds immers toch niet wanneer je hem in je handen hebt.

Gelukkig begrijpt Steelseries ook dat tachtig uur voor een fanatieke gamer niet genoeg is. Anders dan bij sommige andere muizen, *kuch*, kun je de muis gewoon blijven gebruiken terwijl je hem met de usb-c-kabel oplaadt. Net zo handig is de ondersteuning voor Fast Charging, waardoor de muis na vijftien minuten al genoeg is opgeladen voor veertig uur klikplezier.

De techniek achter de muis is niet helemaal nieuw. De Aerox 3 Wireless beschikt namelijk over dezelfde TrueMove Air optische sensor die al in enkele voorgaande Steelseries-muizen voorbijkwam. Met een gevoeligheid van 18.000 CPI en een maximale bewegingssnelheid van 400 IPS stelt hij niet teleur.. De sensor is accuraat op vrijwel alle oppervlaktes zoals metaal, hout, papier en plastic, dus je hebt niet altijd een muismat nodig. Helaas werkt hij niet op glas, maar dan lost een muismat het probleem van een glazen bureaublad wel snel op.

Aerox 3 Wireless

De hoge snelheid is duidelijk minder fantastisch in de bluetooth-modus. Hoewel het handig is dat je de muis kunt gebruiken met een laptop of smartphone zonder de dongle mee te hoeven nemen, gaat de polling rate merkbaar achteruit. De polling rate van 1000Hz bij de 2.4Ghz-verbinding is voor velen overbodig hoog, maar 125Hz bij bluetooth is juist opvallend laag. Zo laag zelfs, dat je het ook buiten gaming om kunt merken. Zo schiet de cursor soms net voorbij dat kleine knopje dat je snel wilde aanklikken. Helaas is dat een limitatie van bluetooth, dus dat betekent ook dat er eigenlijk geen bluetooth muizen zijn die het op dat vlak beter doen.

De software waarin je de muis naar smaak kunt aanpassen is uitgebreid, maar toch overzichtelijk. In één oogopslag zijn alle instellingen te zien, van angle snapping tot gevoeligheid. Er is een enorme collectie aan makro’s en andere sneltoetsen beschikbaar die je aan elk gewenste knop kan koppelen. Je kunt zelfs een knop meerdere keren achter elkaar laten herhalen op een door jou gekozen snelheid, wat vooral in shooters een groot voordeel kan zijn.

Aerox 3 Wireless

Concluderend

De Steelseries Aerox 3 Wireless is een logisch gevolg op de trend richting lichtere muizen en pakt het gelijk extreem aan. Het is een opvallend ontwerp dat duidelijk de aandacht trekt, maar ook nog eens functioneel is. In combinatie met de uitstekende draadloze functionaliteit en degelijke sensor is de Aerox 3 Wireless een aanrader voor iedereen die op zoek is naar een lichtgewicht muis.

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuwe screenshots van PlayStation-exclusieve Kena: Bridge of Spirits Sea of Thieves krijgt seizoenupdates en battle pass
3

Reacties op: Steelseries Aerox 3 Wireless: Superlicht en supersnel

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Kwolly

  • 3 december 2020 17:05
  Stofvangende gaatjes in een muis is een trend waarvan ik hoop dat die snel voorbij gaat. En een batterij die slechts tachtig uur meegaat vind ik zwaar onacceptabel. Een beetje Logitech muis kan maanden vooruit op één penlite en mijn M705 doet er zelf 3 jaar mee.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 3 december 2020 22:47
  @Kwolly Denk dat je wel een beetje een vertekend beeld schetst met die vergelijking. Circa 80 uur voor een goed presterende gamingmuis is inderdaad niet legendarisch veel, maar het is ook zeker niet weinig, kijkende naar de directe concurrentie.

  Ter referentie: de M705 is met batterijen twee keer zo zwaar als de Aerox 3 Wireless en de sensor is grofweg achttienmaal minder precies. Beetje appels met peren vergelijken — en het klinkt alsof je deze peren op voorhand al niet lekker vindt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Dutchmercenary

  • 4 december 2020 16:06
  Vind heel dat ontwerp met die graatjes maar niets al dat huidsmeer en huidschilfers wat lekker in die graatjes terecht komt bah

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.