Partnerbijdrage
zephyrus duo 15

ROG Zephyrus Duo 15 -High-end gaming laptop met een unieke twist

Het beste van het beste en een beetje extra

Geschreven door Partner bijdrage op
De resultaten zijn niet voor iedereen even geschikt, maar ASUS is heer en meester in experimenteren met high-end apparatuur — notebooks in het specifiek. Onder het ROG-vaandel brengt de hardwarefabrikant nu ’een nieuw paradepaardje uit, waarin ijzersterke gameprestaties samensmelten met een verhoogd gadgetgehalte. Maak kennis met de Zephyrus Duo 15, een high-end gaming laptop met een wel erg unieke twist.

Dit artikel is een partnerbijdrage van ASUS. Wat dat precies betekent, is na te lezen op onze partnercontent-pagina.

Het gadget-gehalte van de ROG Zephyrus Duo komt volledig voort uit het tweede scherm, welke ingebakken zit in het notebook. Zwiep je dit stijlvolle chassis open, dan komt automatisch een secundair display je tegemoet. Boven het strakke chiclet-toetsenbord begeeft zich een 3840x1100 pixels ruim touchscreen waar allerlei functies aan toegewezen kunnen worden. Volg chats en stream controls tijdens het gamen op het hoofdscherm en profiteer van een groter werkgebied voor creatieve projecten met schermruimte voor cruciale tools. Ideaal voor multitasking dus, zodat je je productiviteit verhoogt.

Dat oogt en klinkt natuurlijk revolutionair, maar ASUS voorzag eerdere non-gaming notebooks al van dit unieke display. Het secundaire display is richting ROG over komen waaien van de creativiteit gedreven Zenbook Duo-lijn, zij het dan uiteraard voorzien van meer gamekracht onder de motorkap. Met de drang dat allemaal zo luxe mogelijk op te dossen komt uiteraard ook niet de minste prijs.

Momenteel staat de ROG Zephyrus Duo 15 met twee verschillende uitvoeringen in de Nederlandse markt. De een is qua specificaties iets rijker dan de ander, maar beiden begeven zich fier in het topsegment qua prijs. Door één stapje terug te doen op videokaart, processor en SSD-ruimte, kun je op een Zephyrus Duo 15 instappen bij € 3.699,- — dit absolute topmodel heeft echter een richtprijs van € 4.599,-, maar dan heb je ook wat.

zephyrus duo 15

ROG Zephyrus Duo 15 (GX550LXS-HC029T) – Specificaties

Display: 15,6” UHD IPS-paneel @ 60Hz, 100% Adobe RGB, G-Sync
Extra Display: 15,6” ROG ScreenPad Plus, 3840x1100 pixels, multi-touch
Processor: Intel Core i9-10980HK @ 2,4 GHz (Boost tot 5,3 GHz)
Videokaart: NVIDIA GeForce RTX 2080 Super Max-Q (8GB GDDR6)
Geheugen: 2 x 16GB DDR4 @ 3200MHz (uitbreidbaar tot 48GB)
Opslag: 2 x 1TB PCIe SSD in RAID 0
Keyboard: Tenkeyless chiclet-toetsen, N-key rollover, Full-RGB
Speakers: 2 x 4 Watt, Smart AMP
Poorten: 2 x USB-A 3.2 (Gen 1), 1 x USB-A 3.2 (Gen 2) USB-C 3.2 (DisplayPort, Thunderbolt), HDMI 2.0b, 2 x 3.5mm (combo) audio-jack, RJ45
Draadloos: Wi-Fi 6 (met Gig+-ondersteuning), Bluetooth 5.0
Voeding: 240 Watt, support voor Type-C PD 3.0 tot 65 Watt
Accu: 90 WHrs 4-cell Li-ion
Gewicht: 2,4 kilogram
Richtprijs: 4.599 euro

De hardste waar in één totaalpakket

Tegenover die topprijzen mag je aardig wat prestaties verwachten, en dat is precies waarin de Zephyrus Duo 15 voorziet. Stel je simpelweg de meest luxueuze laptophardware en -specificaties voor; grote kans dat dit notebook erin voorziet.

Een haarscherp (en 100% Adobe RGB) 4K/60-display wordt aangedreven door een van de krachtigste Core i9-processoren van het moment, de mobiele Nvidia GeForce RTX 2080 Super en 32GB aan werkgeheugen. Tel daar de bizar snelle NVMe SSD’s (in RAID 0) en een uniek touchscreen bij op, en je hebt een luxe totaalpakket van nog geen tweeënhalve kilo.

Met ‘slechts’ 60 Hertz beeldverversing leent het zich misschien niet voor esporters onderweg — daarvoor mag je uitwijken naar de ROG Strix Scar-laptops — maar de ROG Zephyrus Duo 15 schittert in het tot leven brengen van hoogwaardige 4K-games en applicaties, met bijzonder diepe kleurcontrasten bovendien.

zephyrus duo 15

Prestaties boven prijs

De resultaten in gameprestaties mogen voor zich spreken. De Zephyrus Duo 15 klokt in Forza Horizon 4 op Ultra-instellingen en 4K-resolutie zonder moeite een stabiele 60 frames per seconde. Zelfs CPU-technisch moeilijker geoptimaliseerde games, zoals een Xcom 2, kunnen gemakkelijk in prachtig 4K en 60Hz weergegeven worden.

3DMark’s Time Spy schenkt die performance meer perspectief. In deze universele benchmark behaalt de ROG Zephyrus Duo 15 (GX550LXS) een eindscore van 9351 punten — meer dan moderne gaming desktops doorgaans scoren. En dat terwijl de hardware in kwestie veelal onder de 70° Celsius blijft en het geheel circa 45 dB aan geluid produceert. Vooral dat laatste voelt als een fraaie vorm van laptop-charme op dit niveau.

zephyrus enzo

Check de volledige resultaten op de 3Dmark-pagina van de ROG Zephyrus Duo 15.

Bij langere speelsessies kunnen de CPU en GPU weliswaar heter oplopen, maar de afsluizing van die hitte stelt niet teleur. Ook in deze nog relatief strakke en compacte behuizing staat het koelsysteem zijn mannetje zonder ooit overdreven luid te worden.

Tel daar bij op dat de twee 4 Watt-luidsprekers baat hebben bij het akoestische ontwerp (waarbij de achterzijde van het tweede display ook als extra klankbord fungeert), en je snapt hoe goed er nagedacht is over het geheel. Qua geluidproductie is het niets studiowaardigs, maar door de ‘ruimere’ akoestiek overstemt het de ventilatorruis — naast je aannames over doorsnee laptopluidsprekers.

Hoe je het ook wendt of keert, zelfs in de kleinste facetten merk je dat Republic of Gamers tracht zo veel mogelijk luxe (en prestaties) in één apparaat te pompen.

zephyrus duo 15

Meer dan een gimmick

Het secundaire, aanraakgevoelige display is in die zin nog het grootste stukje extra luxe. Er zullen maar weinig gamers rondlopen die beweren het echt ‘nodig’ te hebben, maar er zijn er waarschijnlijk nog minder die het niet ontzettend gaaf vinden om te zien — laat staan ervaren. Want ja: dit tweede scherm ontstijgt de term ‘gimmick’ weldegelijk.

Naast het chique, sci-fi-achtige uiterlijk brengt het ‘ROG ScreenPad Plus’ handige luxe in legio. Denk daarbij aan naar smaak te tweaken sneltoetsen, snel inzicht op je systeemprestaties of simpelweg een extra (deel)scherm voor productieve doeleinden.

zephyrus duo 15

Enerzijds is dat te danken aan hoe Windows 10 het scherm als een regulier scherm behandelt, anderzijds implementeert ASUS ook veel drivertechnische foefjes om het gebruik ervan te versoepelen. Waar sommige uitbundige ‘experimenten’ van de fabrikant uiteen kunnen vallen op hun softwarematige tekortkomingen, lijkt ROG in dit geval ruim voldoende ontwikkeltijd gespendeerd te hebben om dit scherm zo nuttig en flexibel mogelijk te maken. Dat voel je voortdurend in het gebruik, ongeacht wát je ermee wilt doen.

Zonder al te veel moeite sleep je een Premiere Pro-tijdlijn ín het touchscreen of gebruik je het om podcasts, video’s en streams in het klein ‘onder’ je eigen game-ervaringen af te beelden. Door de nette plaatsing (met licht opwaartse lighoek) boven het toetsenbord, zwiep je dan zo door je veelzijdige gadgetscherm.

Hoeveel nut het precies heeft, hangt nog steeds af van je smaak en doeleinden. Maar als je echt geen benul hebt over wat je op het ScreenPad af wilt beelden (en hoe), heeft het in ieder geval niet aan ROG gelegen.

zephyrus duo 15

Conclusie

Met de ROG Zephyrus Duo 15 speelt ASUS weliswaar niet in op de gemiddelde gamer, maar dat wil niet zeggen dat deze ultiem luxe hoogvlieger geen bestaansrecht heeft. In tegendeel: ASUS bewijst hiermee dat hun experimenten ontiegelijk veel toekomstpotentie hebben.

De ROG Zephyrus Duo 15 combineert torenhoge prestaties met eigenzinnige luxe, zonder de essentie te verliezen aan ‘gimmicks’. Hopelijk zien we dit kaliber charme in de toekomst ook terugkeren in meer mainstream alternatieven.

Dit artikel delen:

Lees meer

Ontwerp PlayStation 5 was eerst nog groter Next-gen upgrade Doom Eternal niet bij launch beschikbaar
0

Reacties op: ROG Zephyrus Duo 15 -High-end gaming laptop met een unieke twist

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.