Partnerbijdrage
minecraft

Minecraft krijgt indrukwekkende make-over op RTX-videokaarten

Omdat vette graphics de gameplay bevorderen

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
Minecraft is ondertussen alweer bijna tien jaar oud en stond bij de lancering al niet bekend om de mooie graphics. Met de nieuwste RTX-update heeft het spel echter een modern tintje gekregen dat ook nog eens invloed kan hebben op de speelwijze.

Dit artikel is een partnerbijdrage van MSI in samenwerking met de redactie van Gamer.nl. Lees hier wat dat precies betekent.

Officieel is de RTX-update nog in bèta, maar de hype rondom de aanpassingen zijn groot. De bèta, die overigens voor iedereen toegankelijk is via dit stappenplan, maakt gebruik van de nieuwste ray tracing technieken om het uiterlijk een flinke boost te geven. De matige belichting en afwezige reflectie worden met RTX vervangen door realistische simulaties die een heel nieuw sfeertje geven aan Minecraft. Een donker bos was nog nooit eerder zo griezelig, terwijl een paleis nog nooit zo mooi heeft kunnen stralen.

Ray tracing in Minecraft

Ray tracing is een techniek die gebruikt wordt om licht en reflecties te simuleren. Vanwege de hoge vereiste rekenkracht was het voorheen nog niet mogelijk om dit in real-time in games klaar te spelen, maar dat is nu veranderd dankzij de RTX-videokaarten. Anders dan in de traditionele Minecraft worden er met de RTX-update daadwerkelijk lichtstralen gesimuleerd die zorgen voor realistische schaduwen en echte reflecties. Je leest het goed: Minecraft heeft voor het eerst reflecties! Zelfs het water heeft een volledige make-over gekregen waardoor onderwaterwerelden nu ook op een magische manier verlicht kunnen worden.

Aan de beelden zie je gelijk dat het hier niet langer meer om een grafisch simpele game gaat, dus verwacht dit ook niet met een willekeurige videokaart te kunnen spelen. Sterker nog: Minecraft RTX is alleen speelbaar met de krachtige Nvidia RTX-videokaarten. Of je een bijzonder krachtige MSI RTX 2080 Ti Lightning Z nodig hebt in een MSI GS66, of genoeg hebt aan een veel goedkopere MSI RTX 2060 Ventus in een MSI GL65, ligt helemaal aan je huidige opstelling en/of grafische voorkeuren.

Zowel de kijkafstand als de resolutie van je monitor hebben een gigantische impact op de uiteindelijke prestaties in de game. Zo is het alleen met een overgeklokte RTX 2080 Ti mogelijk om consequent 60 fps vol te houden met een kijkafstand van de maximale 24 ‘chunks’ (384 blokken). Zelfs met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Neem je genoegen van een kijkafstand van 12 chunks, dan is een RTX 2060 Super voldoende voor 60 fps op 1080p. Een hogere resolutie zoals 1440p vereist eigenlijk een RTX 2070 Super voor 60 fps terwijl 4K UHD nog maar net haalbaar is met een RTX 2080 Ti.

Partner

In de bovenstaande tabel zie je onze testresultaten van een wereld met een redelijk normale verhouding lampen, water en landschap. Een wereld met extreem veel verlichtingselementen of spiegels, zoals Nvidia’s Neon District, kost veel meer rekenkracht en heeft een gigantische impact op de prestaties. Zelfs een RTX 2080 Ti lukt het dan op 1440p niet om consequent boven de 30 fps te blijven met maximale instellingen.

DLSS

De resultaten die we hier noemen zijn wel op de voorwaarde dat je naast ray tracing, ook gebruik maakt van Nvidia’s DLSS. Dit is een nieuwe manier van filteren en upscaling dat je framerate een boost geeft zonder een al te grote impact op de graphics. Toen DLSS net was gelanceerd was er veel kritiek op de technologie omdat het voor veel ruis zorgde zonder een grote boost in prestaties. Bij Minecraft RTX lijkt DLSS echter zeer goed zijn werk te doen. De techniek zorgt hier voor bijna een verdubbeling in de framerate met nauwelijks nog een impact op de grafische pracht en praal. Alleen als je de beelden naast elkaar legt kun je zien dat er verschillen zijn.

Zijn de graphics echt het enige waar je om geeft? Naast het feit dat je dan de verkeerde game speelt, is Minecraft RTX niet goed speelbaar zonder DLSS. Met een RTX 2080 Ti en een 1080p-monitor is het nog mogelijk om ray tracing te gebruiken en meer dan 60 fps te halen, maar daar word je niet erg gelukkig van. DLSS geeft een dermate grote prestatieboost tegen slechts een hele kleine kwaliteitsvermindering, dat het onverstandig zou zijn om het niet te gebruiken.

minecraft

Conclusie

De Minecraft RTX-update zorgt voor een compleet nieuwe beleving. Alles ziet er niet alleen mooier uit en de gameplay kan ook nog eens veranderen. Slecht verlichte omgevingen worden een stuk donkerder en een bos met slechts een paar fakkels wordt plots enorm eng. Ook is het duidelijk dat het een flinke videokaart vereist, want zelfs met DLSS ingeschakeld is 1440p een hele uitdaging. Mocht jouw computer nog niet klaar zijn voor ray tracing, dan biedt MSI een selectie krachtige RTX-videokaarten en notebooks om je toch te voorzien van deze mooie plaatjes.

Dit artikel delen:

Lees meer

Eerste Shantae-game komt naar de Nintendo Switch De Sims krijgt een eigen realityshow
6

Reacties op: Minecraft krijgt indrukwekkende make-over op RTX-videokaarten

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • tyberium

  • 9 juli 2020 11:53
  " Of je een bijzonder krachtige MSI RTX 2080 Ti Lightning Z nodig hebt in een MSI GS66, of genoeg hebt aan een veel goedkopere MSI RTX 2060 Ventus in een MSI GL65, ligt helemaal aan je huidige opstelling en/of grafische voorkeuren."

  Of een Gigabyte RTX, of een Zotac, of een Asus, of een EVGA.. :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ryme

  • 9 juli 2020 12:06
  Kan niet wachten om Minecraft in 4K 60fps te spelen op de PS5!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TommyVercetti

  • 9 juli 2020 14:33
  @Ryme Zal wel 1440p zijn op de PS5 en dan geupscaled na 4k en ook geen 60fps denk eerder 30.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fax

  • 9 juli 2020 16:01
  Sponsored by MSI zeker? ….

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  mcbrew

  • 9 juli 2020 18:14
  @Fax even bovenaan het artikel lezen:

  "Dit artikel is een partnerbijdrage van MSI in samenwerking met de redactie van Gamer.nl. Lees hier wat dat precies betekent."

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Robert-Frans

  • 9 juli 2020 19:58
  Heb het zelf ook voor even uitgeprobeerd. Het is duidelijk nog in beta inderdaad, maar het ziet er nu al schitterend uit. Het geeft Minecraft inderdaad echt een prachtige boost op het gebied van graphics.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.