Partnerbijdrage

Metroid: de spin-offs, cameo’s en andere optredens van Samus

De zijavonturen in het Metroid-universum

Geschreven door Partner bijdrage op
Ondanks dat Metroid-fans regelmatig jaren moesten wachten op een nieuw hoofddeel in de reeks, maakte Samus op talloze manieren haar opwachting in spin-offs, andere games en zelfs compleet andere media. Dit zijn de zijavonturen van Samus Aran.

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door Nintendo. Lees hier wat dat betekent.

Menig Metroid-fan kent het verhaal van Samus: een intergalactische premiejager die ooit haar ouders verloor tijdens een aanval van ruimtepiraten. Na haar opvoeding door de mysterieuze Chozo, die haar voorzagen van speciaal DNA, beleefde ze de bekende avonturen uit de Metroid-games. Tussen die verhalen door keerde Metroid echter vaker terug, soms zelfs zonder het iconische hoofdpersonage.

Metroid Prime Pinball - 2005, DS

Al sinds de NES brengt Nintendo pinbalgames uit, maar zelden waren ze zo goed als Metroid Prime Pinball. Na het teleurstellende Mario Land Pinball, dat werd bekritiseerd om een stroeve besturing en ietwat saaie omgevingen, mocht Fuse Games het nog een keer proberen met Nintendo’s sciencefictionfranchise op de DS. Prime Pinball werkt dan ook verbazingwekkend goed voor een titel die is gebaseerd op een metroidvania en wordt zelfs gezien als de beste Metroid-spin-off tot op heden.

In de game flipperen spelers Samus in haar iconische Morphball-vorm over speelvelden die zijn gebaseerd op Metroid Prime, zoals Space Pirate Frigate en Tallon Overworld. Op de velden bevinden zich vijanden, upgrades als raketten en Morph Bombs en zelfs eindbazen die het op de balvormige heldin gemunt hebben. Dergelijke elementen verheffen het concept van pinbal tot een boeiende ervaring die totaal anders is dan andere Metroid-titels

Metroid Prime Hunters - 2006, DS

Prime Pinball was niet de enige spin-off voor Nintendo’s merkwaardige handheld. Sterker nog, Metroid Prime Hunters maakte zijn debuut al tijdens de aankondiging van de Nintendo DS in 2004 en maakte een diepe indruk op het publiek. De game is namelijk volledig in 3D speelbaar, met de bekende Metroid Prime-gameplay van de Gamecube-titels.

Nu ja, niet helemaal. Nintendo stapte bij deze game opvallend genoeg af van het metroidvaniagenre om een pure multiplayershooter voor te schotelen – juist waar fans niet op zaten te wachten. Het resultaat werd wisselend ontvangen, met name door de beperkingen van de hardware. Waar moderne systemen als de Switch beschikken over een tweede analoge stick, besturen spelers de camera in Prime Hunters op de DS met het touchscreen. Voor zover dat werkte was de shooter verder vrij vermakelijk: potjes in de Quake-achtige arena’s waren snel en met een stel vrienden best vermakelijk. Daarom wordt Metroid Prime Hunters gezien als wederom een opvallende titel binnen de franchise.

Metroid Prime: Federation Force - 2016, 3DS

Na een afwezigheid van zes jaar keerde de Metroid-franchise in 2016 alweer terug op een Nintendo-handheld, ditmaal de 3DS. Metroid Prime: Federation Force stapt wederom af van het metroidveniagenre om een coöperatieve ervaring te bieden. De grootste verandering is echter dat spelers niet als Samus, maar als een van de vier Federation-soldaten spelen.

Ook Federation Force werd wisselend ontvangen. Wellicht omdat fans zaten te wachten op een volwaardig nieuw deel, wellicht omdat de 3DS minder geschikt is voor een coöperatieve first-person shooter. Dat terwijl Federation Force een aantal goede ideeën heeft, zoals mechanische pakken die over behoorlijk wat vuurkracht beschikken, gevarieerde omgevingen en de manier waarop de game samenwerking min of meer verplicht.

Super Smash Bros

Los van spin-offs verscheen Samus in een groot aantal andere titels, waarvan haar optreden in Super Smash Bros. natuurlijk de meest bekende is. Er valt zelfs wat voor te zeggen dat veel spelers via de vechtgame voor het eerst met Samus in aanraking kwamen. Haar iconische bewegingen, grotendeels overgenomen uit de hoofdgames, springen nu eenmaal in het oog: raketten, de Zero Laser, de screw attack en bommen werken zeer vergelijkbaar met de metroidvaniagames.

In de jaren daarna kwamen er meer Metroid-personages naar de Smash Bros.-games. Zo verscheen Dark Samus na verschillende cameo’s in eerdere titels als volwaardig personage in Super Smash Bros. Ultimate en ook aartsvijand Ridley maakte in die game zijn opwachting. De meest opvallende toevoeging was echter Zero Suit Samus in Super Smash Bros. Brawl, waarbij het personage voor veel spelers opeens een gezicht kreeg.

Meer cameo's

Ook verscheen Samus in een groot aantal andere games en zijn er talloze (mogelijke) referenties naar het personage te vinden. Een van de meest opvallende is die in Super Mario RPG voor de Nintendo 64. Wanneer spelers het vijfde Star Piece vinden, is Samus te vinden in een van de bedden in Mushroom Castle en vertelt ze Mario ‘uit te rusten voor Mother Brain’. In een andere Mario-titel, Super Mario Maker, kunnen spelers als Samus door zelfgemaakte levels platformen wanneer ze een Samus-amiibo scannen. En zo zijn er wel meer easter eggs in Nintendo’s eigen titels te vinden, zoals een Metroid in Donkey Kong Country: Tropical Freeze en een vrijgevige Samus in Kirby’s Dream Land 3.

Los van optredens in titels als Tetris DS en WarioWare keerde Samus – of een referentie naar het personage - ook steeds vaker terug in games die door Nintendo zelf gemaakt waren. Zo bevatten de Switch-versies van Bayonetta en Bayonneta 2 een volwaardig Metroid-pak en keerde een merkwaardige versie van Zero Suit Samus terug in de Japanse 3DS-game Dynasty Warriors VS. Ook blijkt uit juridische documenten uit de rechtszaak tussen Apple en Epic Games dat er sprake was van een Samus-skin in Fortnite, die er nooit is gekomen. Mocht dat ooit nog gebeuren, dan komt een totaal nieuwe generatie ongetwijfeld in aanraking met de franchise.

Manga's en comics

De opvallendste zijavonturen van Samus vonden plaats in een flink aantal comics en manga’s. Het personage dook voor het eerst op in de stripboekversie Captain N, gebaseerd een animatieserie die eind jaren 80 verschillende Nintendo-personages in beeld bracht. Hoewel Captain N het in de serie opneemt tegen Mother Brain uit de Metroid-games, verscheen Samus zelf pas tijdens een van de comics die rond dezelfde periode werd uitgebracht.

Na een kort optreden in Famitsu Comics: The Shape of Hapiness werden de avonturen van Samus uitgebreider verteld. Zo bracht Dark Horse-dochterbedrijf Dreamwave een comicversie van Metroid Prime uit in het toenmalige Nintendo Power-tijdschrift en verscheen daarin ook een vijfdelige versie van Super Metroid met nieuwe personages.

Een nog veel grotere hoeveelheid manga’s verscheen door de jaren heen, waarvan helaas slechts een deel is vertaald naar het Engels. Zo werd ‘Metroid’ uitgebracht in Japan, dat het tragische verleden van de heldin verkent. Ook is er Samus & Joey, een niet-officieel verhaal waarin het titulaire jongetje Joey vecht tegen de Space Pirates en verre planeten bevrijdt.

metroid dread

Verandering

Hoewel bovenstaande een redelijke verzameling aan zijavonturen betreft, vervaagt het bij de talloze spin-off-games die andere geliefde franchises als Zelda en Mario hebben ontvangen. Wellicht brengt Metroid Dread, de afsluiting van Samus vijfdelige verhaal, daar binnenkort verandering in.

Dit artikel delen:

Lees meer

Deltarune: Chapter 2 komt op zaterdag uit Arkane onderzoekt prestatieproblemen pc-versie Deathloop
0

Reacties op: Metroid: de spin-offs, cameo’s en andere optredens van Samus

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.