Partnerbijdrage

Huawei MateView GT 27-inch: mooie monitor in het middensegment

Eerste gamemonitor van Huawei maakt meteen indruk

Geschreven door Partner bijdrage op
Met de MateView GT-reeks zet Huawei tegenwoordig ook in op monitoren voor gamers. De MateView GT-27 inch bedient daarin het middensegment van snelle 1440p-schermen. Het competitieve gamelandschap is nieuw terrein voor Huawei, maar de fabrikant lijkt het te betreden met veelbelovende specificaties én een eigen kijk op sommige tradities.

Dit artikel is een partnerbijdrage van Huawei. Wat dat precies betekent, is na te lezen op onze partnercontent-pagina.

Het gestroomlijnde uiterlijk van de MateView GT-lijn valt direct op — of eerder, dat doet het niet. De monitoren worden in de markt gezet als toegewijde gamemodellen, maar ogen op het eerste gezicht vrij ‘zakelijk’. De subtiel gebogen schermranden zijn dun, de behuizingen kleuren neutraal zwart en Huawei’s tekstuele logo oogt bijzonder sober. In tegenstelling tot veel andere merken schiet Huawei niet door in de soms schreeuwerige gaming-esthetiek — laat staan een toegespitst dochtermerk — wat ook wel eens verfrissend is.

Qua daadwerkelijke gameprestaties zet Huawei hoog in. 

Onder- en achteraan de stevig ontworpen schermen prijkt een net zo minimalistische monitorvoet. De dunne, aluminium balken slagen erin het scherm te stabiliseren en 110 millimeter in hoogte te verstellen, maar doen verder hun best zo min mogelijk bureauruimte te annexeren. Ook dat wordt gewaardeerd, al is het wel weer jammer dat het ‘ophangsysteem’ exclusief blijft voor de meegeleverde poot. Om vesa-gestandaardiseerde monitorarmen te bevestigen, moet een los mountingsysteem aangeschaft worden.

Desalniettemin spiegelt het overkomen van de MateView GT-lijn wel precies waar een monitor als dit 27 inch-model voor staat. De MateView GT-27 inch (Standard Edition) is geen schreeuwerig bakbeest met allerlei toeters en bellen; het wil vooral fraaie prestaties in een doelgericht en betaalbaar pakket samenbrengen. En dat doet het.

Prima prestaties voor een duit minder  

Qua daadwerkelijk gameprestaties zet Huawei hoog in. De MateView GT-27 inch belooft allereerst 1440p-resoluties op 165 hertz, met daarbovenop hdr-mogelijkheden en een sRGB-kleurenspectrum dat een Delta-E-afwijking van <2 kent. Op het DCI-P3-spectrum bedekt het paneel 90 procent van de kleuren, wat zeker geen verkeerde score is voor een snelle gamemonitor.

Huawei MateView GT 27 (Standard Edition) - Technische specificaties

· Formaat: 27 inch

· Curve: 1500R

· Resolutie: 2560 x 1440 (2K QHD)

· Verversingsratio: 165 Hz (incl. ondersteuning voor FreeSync)

· Paneeltechnologie: VA

· Kleurdiepte: 8-bit (16,7 miljoen kleuren)

· Piekhelderheid: 350 nits (typerend)

· Contrastratio: 4000:1 (typerend)

· Kleurreproductie: 100% sRGB (ΔE<2), 90% DCI-P3

· Aansluitingen: 1x Displayport 1.41.2, 2x HDMI 2.0

· Verstelbaarheid: 110 mm in hoogte, -5°~20° verticale kanteling

· Adviesprijs: 399,99 euro

Voor een adviesprijs à 399,99 euro zijn dat niet de minste beloftes. De 165 hertz verversingsratio zit een nette tik boven de gulden standaard van 144 hertz voor veel competitieve gamers, terwijl de kleurreproductie ook zeker niet tegenzit. Voor wie ook nog wat video’s of foto’s bewerkt, voldoet dit VA-paneel al snel.

Tegelijkertijd schuilt in dit paneel ook Huawei’s verbeterpuntje voor de toekomst. De kleuren zijn realistisch, maar ze mogen net iets helderder. Met een typische piekhelderheid van 350 nits en contrastratio van 4000:1 steken sommige aangezichten nog wat donker af, waardoor schaduwen bijtijds wat details verliezen. Voor het toegankelijke prijspunt zijn die vlekjes nog te overzien, terwijl Huawei ze zelf ook aanvecht met het inbakken van ‘dark field control’-versterking.

De pijler voor Huawei lijkt overduidelijk bij snelle pc-games te liggen — iets minder de filmische avonturen. De GT 27 excelleert wanneer je, bijvoorbeeld, Halo Infinite op 165 frames per seconde over DisplayPort knalt. Zeker in combinatie met AMD FreeSync speelt dat minstens zo vloeiend als de gevestigde orde van gamemonitors, met een uitzonderlijk realistisch sRGB-bereik bovendien.

Netvoeding anno nu

Huawei’s doelgerichte visie wordt ook doorgetrokken naar het stroomverbruik en in het specifiek diens connectie. De MateView GT-27 inch wordt aangedreven door een enkele usb-c-verbinding. Geen logge trapeziumconnectoren of dikke aders aan bekabeling, maar een schattig usb-kabeltje waar simpelweg 63 watt doorheen gepompt wordt. Dat getuigt niet alleen van een fraai stroomrendement, maar het helpt Huawei’s minimalistische insteek ook verder op weg.

Kleinere connectoren staan voor smallere behuizingen en dunnere, nota bene universele kabeltjes maken installaties makkelijker. Traditiegetrouw geeft de markt van gamemonitoren daar maar weinig om, maar Huawei biedt daar als nieuwe speler weer een andere kijk op. Sowieso is de I/O van de MateView GT-27 inch strak ingedeeld — zonder al te veel poespas bovendien — maar netvoeding over usb-c? Dat voelt wel lekker vooruitstrevend voor dit kaliber beeldapparatuur.

MateView voelt meteen als een maatje

Huawei is misschien dan ‘de nieuwkomer’ op het terrein van gamemonitoren, ze lijken meteen overtuigend mee te spelen. De MateView GT-27 inch biedt vloeiende beelden op een realistisch ogend paneel, zonder dat je portemonnee er stevig onder leidt. Daarmee stapt Huawei overtuigend het middensegment in.

Voor de richtprijs van 399,99 euro biedt Huawei een uitzonderlijk efficiënte gamemonitor. Het bespaart op de toeters en bellen waar sommige concurrenten mee te koop lopen, en biedt vooral een doelgericht pakket aan gameprestaties aan. Met het sobere ontwerp en voeding over usb-c overtuigt Huawei niet alleen, ze geven ook een eigen draai aan de gamemonitor.

Dit artikel delen:

Lees meer

Miyamoto bedankt Japanse stemmers op beste consolegames Relayer-gameplay toont ijzige planeet
1

Reacties op: Huawei MateView GT 27-inch: mooie monitor in het middensegment

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • avatar

    JustSafety

    • 30 december 2021 08:07
    Al kon ik hem op mijn bureau standaard hangen zou ik overwegen deze te kopen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.