Partnerbijdrage

Framerate: Is meer daadwerkelijk beter?

Zal het ooit goed genoeg zijn?

Geschreven door Partner bijdrage op
We weten allemaal dat er niets zo vervelend is als een game die niet vloeiend draait, maar zijn er ook nog voordelen te halen na 60 fps? Vandaag kijken we wat een luxe GPU of monitor voor extra’s kan bieden en wat je daaraan hebt.

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door NVIDIA en OMEN. Lees hier wat dat betekent.

Hoewel consolegamers nog steeds geregeld op 30 fps spelen, weet iedereen inmiddels dat 60 fps de standaard is geworden. Toch kan je met de nieuwste Nvidia RTX 3000-videokaarten een framerate krijgen van honderden frames per seconde. Als je dat combineert met een monitor zoals de OMEN X 27, welke door kan gaan tot 240Hz, zit je ver boven de ‘standaard’ waar de meeste gamers inmiddels gewend aan zijn. Nu zul je daar tijdens het kijken van een film of het spelen van Magic: The Gathering Arena weinig van merken, maar het kan een enorm verschil maken in competitieve shooters en racegames. 

Framerates boven de 60 fps zijn niet alleen prettiger voor je ogen, ze geven je ook een voorsprong op je tegenstanders. Een framerate van 60 fps betekent namelijk een vertraging van ruim 16ms, terwijl dat met 240 fps maar 4ms is. In een shooter kan dat het verschil maken tussen een headshot maken en een headshot krijgen, terwijl het in een racegame een verschil van een meter kan zijn.

Nu hoef je natuurlijk niet gelijk te investeren in de allerduurste videokaarten en monitoren om dergelijke framerates te behalen. Neem bijvoorbeeld de OMEN 15 gaming laptop. Deze laptop beschikt over een Nvidia GeForce RTX 3060 videokaart die in competitieve games eenvoudig voorbij de 144 fps raast. Waarom 144 fps? Omdat het scherm van deze laptop een verversingsfrequentie heeft van 144 Hz. Dat klinkt als een slag minder dan de 240 Hz van de OMEN X 27, maar bij frequenties boven de 144 Hz wordt het steeds lastiger om het verschil te merken. Het verschil tussen de 144 Hz in de OMEN 15 gaming laptop en een traditionele 60 Hz-monitor is dus gevoelsmatig veel groter dan het verschil tussen dezelfde laptop en de 240Hz OMEN X 27-monitor.

De framerate is echter niet het enige dat een merkbaar verschil in snelheid en soepelheid kan veroorzaken. Andere technologieën, zoals Nvidia Reflex en G-Sync, kunnen ook een grote bijdrage leveren. Nvidia Reflex is een technologie die de vertraging tussen je muis en het beeldscherm minimaliseert. Zo weet je zeker dat wat jij doet met je muis, zo snel mogelijk zichtbaar is op het beeldscherm. Daarmee wordt het dus makkelijker om op bewegende doelen te richten en ben je preciezer wanneer je het schot lost. 

Nvidia G-Sync verbetert niet de framerate of reactietijd, maar zorgt er voor dat je zelfs met een lagere fps een vloeiende ervaring hebt. Zoals de naam al suggereert, synchroniseert G-Sync de videokaart met de monitor waardoor direct de nieuwste frames worden weergegeven. Je monitor draait dan dus niet langer op een vaste 60 of 144Hz, maar op exact dezelfde snelheid als de framerate in je game. Vertragingen doordat een frame bijvoorbeeld net te laat bij je monitor komen zijn daardoor verleden tijd, met een veel vloeiender beeld als gevolg. 

Onze vrienden bij Power Unlimited hebben hierover ook een nuttige video gemaakt. Bekijk deze hieronder.

Conclusie

Een hogere framerate draagt niet alleen bij aan een vloeiendere ervaring van een game, maar verbetert ook je reactietijd en daarmee je prestaties in games. Er zijn meerdere manieren om hogere framerates te krijgen, maar de combinatie van een snelle videokaart én een snelle monitor is veruit de belangrijkste factor. Wil je meer weten over de OMEN 15-laptop of OMEN X 27-monitor? Klik dan hier.  

Dit artikel delen:

Lees meer

Lancering Amazon-mmo New World trekt veel Steam-spelers aan Marvel's Avengers verschijnt morgen op Xbox Game Pass
0

Reacties op: Framerate: Is meer daadwerkelijk beter?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.