Deze items mogen niet ontbreken in een streaming set-up

Deze items mogen niet ontbreken in een streaming set-up

Wie een serieuze stap in livestreaming overweegt, moet uiteraard over het juiste materiaal beschikken. In deze gids sommen we de belangrijkste streamingbenodigdheden op en vertellen we waar je op moet letten bij aankopen, uiteraard met een suggestie of twee.

Dit artikel is een partnerbijdrage van Corsair. Lees hier wat dat betekent.

Voordat we diep in al het mooie apparatuur duiken eerst even het volgende. Er is geen definitieve ‘beste’ manier om te livestreamen en er bestaan geen producten die een stream of streamer automatisch leuker maken.

Streamen, zij het als hobby of professioneel, is bovenal een persoonlijke uiting. Gedurende een uitzending is de streamer zelf verantwoordelijk voor zowel de productie als de toon van de content; veel directer wordt het niet. De persoon is wat het publiek trekt en geëngageerd houdt, niet de producten.

Elgatokeylight

Dat neemt niet weg dat de productiewaarde van livestreams wel degelijk verhoogd kan worden aan de hand van doelgerichte aankopen. Goede streamingapparatuur verbetert de beeld- of geluidskwaliteit van de content, maar kan streamers ook in staat stellen om creatiever om te gaan met de uitzending. Maar ook hier geldt: hoe een streamer ermee omgaat, is vaak belangrijker dan het gereedschap op zichzelf.

Met dat in het achterhoofd sommen we graag de producten op die zeker niet misstaan in een serieuze streaming set-up. Voor het gemak slaan we daarbij de stream-pc over; die hardware is een verhaal op zichzelf. Vandaag hebben we het hoofdzakelijk over geschikt randapparatuur voor livestreaming. Te beginnen met misschien wel het meest prominente werktuig van de streamer.

De microfoon is machtiger dan het zwaard

Niets is zo belangrijk voor een streamer als diens stem. Het is des te belangrijker om die van het juiste platform te voorzien met behulp van een fatsoenlijke microfoon. Daarbij bestaat de keuze veelal uit twee soorten microfoons: digitale en analoge.

De digitale microfoon is direct aan te sluiten over usb en is daarmee de toegankelijkste optie. Een goede usb-microfoon bevat zowel een fraai analoog opname-instrument, als een geïntegreerde geluidskaart om het audiosignaal te verwerken. Verkijk je echter niet op overdreven hoge sample rates of bit-waardes; hoe een microfoon klinkt zit hem vooral in het unieke opnamepatroon van het diafragma. 

Wave3

Als extra luxe kunnen usb-microfoons allerlei handige audio-instellingen toegankelijk maken op de microfoon zelf. Denk daarbij aan slimme mute-knoppen, maar ook mogelijkheden om verschillende audiosignalen in de uitzending te balanceren of stemgeluid automatisch wat aan te sterken.

Een voorbeeld van een degelijke digitale microfoon is de Wave:3 van Elgato. Als toonaangevend streamingmerk snapt Elgato wat een microfoon voor streamers moet doen. De Wave:3 is een compacte alles-in-één-oplossing, met een luxe condensatorcapsule en slimme toespitsingen op streamers. Onder meer een aanraakgevoelige mute-knop en een multifunctionele potmeter maken mid-stream-aanpassingen in audio makkelijk.

Microfoons: de analoge aanpak

De analoge optie trekt de microfoon en geluidskaart uiteen. Hierbij dient de microfoon, doorgaans over een stroomvoorzienende XLR-verbinding, aangesloten te worden op een afzonderlijke digitaal-analoogomzetter (DAC). Met deze audiopijplijn kunnen streamers — of content creators in het algemeen — hun stemgeluid nauwkeurig sturen en afstellen op hun situatie. Luxe XLR-microfoons creëren een radiowaardige diepgang in stemklanken, maar ze kosten vaak ook een behoorlijke duit.

Bejubelde audiomerken als Audio-Technica, Samson en Rode bieden fraaie XLR-studiomicrofoons aan, met vaak ook voldoende opties onder de honderd euro. De heilige graal ietwat verderop de prijsschaal is Shure’s SM7B, een prijzige, dynamische microfoon waarmee ook veel professionele podcasters en stemacteurs dienst doen.

De bijbehorende DAC hoeft voor de gemiddelde streamer niet veel te omvatten. De prioriteit is hoogwaardige en ruisvrije conversie van het audiosignaal, met bonuspunten voor gebruikscomfort. Voor streamers lonen vooral prettige potmeters om (eventueel afzonderlijke) volumes mee te balanceren; zeker een solo-streamer heeft in essentie niet veel meer nodig.

Wavexlr

Elgato’s Wave XLR is wat dat betreft een mooi voorbeeld van een op livestreaming gerichte geluidskaart. Aan de hand van één simpele draaiknop bedien je de XLR-microfoonversterking, het volume van je eigen koptelefoon en de uitgaande audiomix op stream. Met heldere 24-bits audioconversie en frequentiebereik op 48 kHz of 96 kHz komen ook de luxere microfoons met de Wave XLR fraai uit de verf op Twitch en YouTube.

Vergeet niet: Wie de zuiverst klinkende livestream uit wil zenden, doet er goed aan het omgevingsgeluid van de ruimte te optimaliseren. Doodstil hoeft het niet per se te zijn, maar echovorming is uiteraard uit den bozen. Geluiddempende muurbekleding doet wonderen voor een zuivere akoestiek — bij Elgato mag je daarvoor terecht bij de chique Wave Panels

Waar op te letten bij een webcam

Streamen zonder webcam kan prima, maar een zogeheten ‘facecam’ bij de gameplay voegen maakt een livestream stukken persoonlijker. Met een gezicht in beeld komt net dat beetje meer emotie vrij, mits de camera in kwestie dit duidelijk genoeg weet vast te leggen.

Het belangrijkste van een webcam is en blijft de interne beeldsensor. Qua video-uitvoer voldoet 1080p-resolutie op 60 frames per seconde ruim — doorgaans de gulden standaard voor livestreams — maar de fysieke grootte van de sensor bepaalt nog altijd hoe gedefinieerd en lichtsterk de camera daadwerkelijk filmt. Een 1080p-laptopcameraatje is immers ook niet te vergelijken met een fatsoenlijke, toegewijde webcam.

Elgatofacecam

Een voorbeeld van een webcam voor streamers is de Elgato Facecam. Deze 1080p/60fps-camera wordt aangedreven door een lichtsterke CMOS-beeldsensor van Sony, nota bene bekend van de sensoren in tal van professionele foto- en videocamera’s. Met acht glazen lenscomponenten, een ruime kijkhoek van 82 graden en dynamische beeldverbetering ingebouwd, is de Facecam vrij inzetbaar voor allerlei soorten livestreamers. 

Zo verbeter je de kwaliteit van je facecam

Ferme beeldsensor of niet: camera's (en daarmee ook webcams) houden van licht. In het pikkedonker streamen heeft een eigen charme, maar doorgaans kijkt een beter belicht 'onderwerp' (in dit geval een gezicht) prettiger. In veel gevallen volstaat een enkele studiolamp, zeker in al goed verlichte kamers. Voor het beste resultaat worden gezichten van twee kanten belicht.

Een beetje videolamp (traditiegetrouw spaarlampen in softboxes) hoeft niet veel te kosten; wel nemen ze vaak flink wat ruimte boven of rondom het bureaublad in. Des te handiger zijn moderne en vooral slankere ledpanelen. In dat kader zette Elgato hun Key Light-reeks op. De lijn levert fraaie studioverlichting in een compact pakket, met slimme integraties voor streamers en een flexibel montagesysteem.

elgatokeylight1

Mocht je nog een stapje verder willen gaan in facecam-kwaliteit, dan beland je bij de professionele camera’s. Moderne systeemcamera’s van onder andere Sony, Canon en Nikon spuwen scherpe en levendige beelden, maar kosten uiteraard veel meer dan webcams. Daarnaast worden geschikte objectieven, standaarden en netvoedingadapters lang niet altijd meegeleverd. Het complete proces is prijzig, maar resulteert in veruit de beste beeldkwaliteit voor een facecam.

Wel moet dat mooie videosignaal van een camera eerst nog gedigitaliseerd worden alvorens het überhaupt uitgezonden kan worden. Voor dat laatste stukje A/V-pijplijn is weer een ander stukje streamgereedschap benodigd.

De juiste capture card voor jou

Of je nu een console, andere pc of een mooie videocamera in je stream wilt verwerken: een capture card maakt het mogelijk. Deze opnamekaarten verwerken hdmi-signalen om (vaak via een pc) uit te zenden of op te nemen, het liefst in de hoogste beeldkwaliteit en met minimale vertraging.

Interne PCIe-opnamekaarten beloven vaak de beste specificaties, maar dienen wel in een vaste desktop geïnstalleerd te worden. Externe capture cards over usb zijn doorgaans makkelijker in gebruik — bijvoorbeeld ook met laptops — met tegenwoordig nog nauwelijks toename in beeldvertraging.

Voor de meeste capture cards geldt 1080p/60fps-opnames als een nette basislijn; zaken als hdr-beeldbereik of de optionele doorvoer van 4k-resoluties zijn vooral mooi meegenomen luxes. Een maximale bitrate vanaf circa 30 MB/s voldoet ruim voor de meeste streams; veel meer is vooral handig voor chique video's op bijvoorbeeld YouTube. 

hd60x

Elgato’s HD60X is de nieuwste voortzetting van de iconische HD60, de externe opnamekaart die tijdens popularisering van Twitch en YouTube als ’dé capture card‘ door het leven ging. De HD60X van nu zendt gameplay uit in ongecomprimeerde 1080p/60fps-kwaliteit, maar biedt bijvoorbeeld ook naadloze passthrough van 4k-resoluties, hdr-kleurbereik en variabele framerates (VRR). Voor livestreams van bijvoorbeeld PlayStation 5-games is dit een uitermate geschikt maatje.

Wil je streams uitrusten met bijvoorbeeld meerdere camerastandpunten of videobronnen? Dan biedt de interne Cam Link Pro van Elgato een gemakkelijke oplossing. Met in één klap vier afzonderlijke hdmi-signalen op 4k/30fps (of 1080p/60fps) schakel je gemakkelijk videopodcasts of een eigen spelshow bij elkaar. Voor de serieuze streamer, met bijvoorbeeld al een systeemcamera en een afzonderlijke stream-pc, belooft dat een gestroomlijnde en toekomstbestendige videopijplijn. 

Slimme schakelaars voor streamers

Voortdurend controle over een livestream behouden kan soms lastig zijn. Dat krijg je ervan als de presentator ook de producent speelt — en vaak nog moderator ook. Des te belangrijker is een productieproces dat je gemakkelijk naar je eigen hand kunt zetten. Met behulp van vernuftige gadgets is dat proces te versimpelen.

Geen gadget schreeuwt ’livestreamer’ harder dan Elgato's Stream Deck. Het koddige paneeltje telt vijftien programmeerbare lcd-knoppen, met potentiële integratie voor allerlei programma's en functionaliteiten. Van complexe videotransities en geautomatiseerde Twitch-sneltoetsen tot een ludiek soundboard: de Stream Deck is knopje voor knopje volledig eigen te maken.

streamdeckmini

Voor nog meer controle komt de Stream Deck XL met maar liefst 32 in te drukken lcd-paneeltjes. De koddige Stream Deck Mini stroomlijnt het totaal tot zes toetsen. Ook hier is de grootte eigenlijk bijzaak: de hoge aanpasbaarheid van de Stream Deck kan een enkele knop al een integraal onderdeel van je stream maken.

Handige gadgets en meer flair

Voor wat extra flair in en rondom de stream zijn er genoeg interessante gadgets om te overwegen. Naast studiolampen experimenteren veel streamers met unieke, vaak slimme sfeerverlichting. Denk daarbij aan de chique Nanoleaf-panelen of interactief te programmeren Philips Hue-lampen — met speciale lichteffecten voor in-stream gebeurtenissen. Zo betrek je ook de directe omgeving wat meer ín de stream.

Aan de andere kant van dat spectrum hangt het greenscreen, waarmee de achtergrond van een facecam gemakkelijk te vervangen is met de 'achterliggende' gameplay of andere visuals. Ook daar heeft Elgato slimme oplossingen voor. Let daarbij wel op: voor de beste greenscreen-resultaten telt goede belichting des te meer — schaduwvorming is hier uit den bozen. 

Elgatogreenscreen

Het moge duidelijk zijn: voor de livestreamer valt er genoeg te halen om de productie te verbeteren. Maar vergeet niet: het is en blijft de persoon die een stream van smaak voorziet. Dat is wat we willen zien; het gereedschap is er vooral om jou in optimale vorm te laten streamen. Upgrade dus naar hartenlust, maar schroom nooit om lekker op je eigen manier live te gaan. 

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Leuk en informatief artikel.

0

Aanbevolen voor jou