De ROG Zephyrus S17 verpakt veel luxe in een strakke behuizing

De ROG Zephyrus S17 verpakt veel luxe in een strakke behuizing

De keuze in gamelaptops groeit. Niet langer gaat het om de afweging tussen pure kracht of mobiliteit; beide factoren komen tegenwoordig vaker samen in één pakket. De Zephyrus-lijn van Republic of Gamers vindt daarin nieuwe uitkomsten, waaronder nu ook de Zephyrus S17. In een chique 17”-behuizing komen zowel krachtige hardware als eigenzinnige luxe bijeen.

Dit artikel is een partnerbijdrage van ROG. Wat dat precies betekent, is na te lezen op onze partnercontent-pagina.

Bij ROG staat Zephyrus vaak voor een stukje charme. Onder dat vaandel zijn spelprestaties net zo belangrijk als dat bijvoorbeeld is voor de esports-gerichte Strix-laptops, maar de uitstraling is van een andere orde. Voor de Zephyrus S17 is dat niet anders.

Dit alles-in-een game-vehikel lijkt op het eerste oog misschien log, maar blijkt alleszins minimalistisch in stijl. In vergelijking met de traditionele game-esthetiek steekt het bijna als zakenlaptop af. Bij Zephyrus gaat het immers niet om stoere drakenprenten en overdreven rgb-accenten, maar juist om doelgerichte vormgeving en veel strakke lijnen. Maar saai? Dat is het toch ook weer niet bepaald.

 

Een keyboard dat kantelt en klikt

De oplettende gamer ziet in het lijnenwerk van de Zephyrus S17 een unieke ontwerpkeuze terug. Op de onderzijde van de behuizing zit een extra scharnier verwerkt, dat het toetsenbord bij het openklappen subtiel opwaarts kantelt. Datzelfde principe werd geïntroduceerd voor het tweede scherm van de iets uitbundigere Zephyrus Duo, maar wordt nu ingezet voor verbeterd typgemak. Dat door het opstaande element de ondergelegen hardware ook efficiënter kan koelen, is mooi meegenomen, maar daarover later meer.

Op die unieke kantelplaat vinden we ditmaal geen touchscreen, maar een opto-mechanisch toetsenbord, nagenoeg full-size. Mechanische schakelaars in laptoptoetsenborden zijn niet ongekend, maar veelal blijven ze wel exclusief voor het esports-gerichte segment. Voor de Zephyrus S17 komt het echter als een bijkomende luxe — en dat blijkt niet de minste. De 5 graden opwaartse kanteling en ruime lay-out komen het typgemak direct tegemoet, terwijl zaken als per-key rgb-verlichting en een programmeerbaar scrollwiel als gepaste extra’s afsteken.

Of je nu een regelmatige schrijver of zweterige Rainbow Six Siege-speler bent, met een geïntegreerde letterplank als deze hoef je dus nooit een extra toetsenbord mee te zeulen. 

-

Een plat, opto-mechanisch toetsenbord is uiteraard niet direct te vergelijken met high-profile toetsenborden met mechanische schakelaars. Zo hebben we het hier over een vele malen kortere key travel van slechts 1,9 millimeter, maar daarin schuilt ditmaal dus wel een prettige en precieze ‘klik’ voor elke aanslag. De ‘clicky’ schakelaars blijken nog relatief ingetogen qua geluid, maar bieden wel meer precisie en duurzaamheid dan traditionele scissor switches (de vleesgeworden standaard voor laptops), rubberen klikkertjes en zelfs de volwaardige mechanische modellen van matige kwaliteit.

Of je nu een regelmatige schrijver of zweterige Rainbow Six Siege-speler bent, met een geïntegreerde letterplank als deze hoef je dus nooit een extra toetsenbord mee te zeulen. Met het oog op een minimalistische insteek zou je zeggen dat dit dé logische vooruitgang is voor gamelaptops zoals die onder de Zephyrus-noemer.

 

De hardste waren

Qua eigenzinnige luxe heeft de Zephyrus S17 de wind al in de rug, maar hoe zit het met de daadwerkelijke harde waren? Hoe lekker game je op een luxelaptop als deze? Voor de adviesprijs van 3599 euro zal het niemand meer verbazen, maar het korte antwoord is: erg lekker.

Om krachtige hardware zit de Zephyrus S17 niet verlegen, met twee respectievelijke topmodellen als de primaire drijfveren. De Intel Core i9-11900H is als centrale processor een schaalbare krachtpatser met uitstekend rendement, terwijl de Nvidia GeForce RTX 3080 (16GB) veruit de zwaarste laptop-gpu van het moment is.

Beide chipsets genieten van vrije mogelijkheden om efficiënt gekoeld te worden, met voor de gpu bovendien nog speling in kloksnelheden en geheugenfrequenties. Middels de bekende Armoury Crate van Asus maak je gemakkelijk laptopprofielen aan voor bijvoorbeeld zakelijk gebruik, zware game-sessies of een milde overklok.

Watch on YouTube

ASUS ROG Zephyrus S17 (GX703H) — Specificaties

· Display: 17.3” QHD (2560 x 1440 pixels) @ 165Hz, 100% DCI-P3, 3ms

· Processor: Intel Core i9-11900H (2,5 GHz Base, 4,9 GHz Boost)

· Videokaart: NVIDIA GeForce RTX 3080 (16GB GDDR6, 140W tdp)

· Geheugen: 2 x 16 GB DDR4 @ 3200MHz (uitbreidbaar tot 48GB)

· Opslag: 2 x 1 TB PCIe 4.0 ssd (uitbreidbaar tot 3 TB)

· Keyboard: Opto-mechanisch (1,9 mm travel), ‘Desktop-achtige’ lay-out, per-key rgb

· Extra input: Programmeerbaar scrollwiel, vingerprintscanner

· Speakers: 4 x 2 watt woofer (Smart Amp), 2 x 1 watt tweeter (Smart Amp)

· Poorten: 2 x USB-A 3.2 (Gen 2), 2 x USB-C 3.2 (Gen 2, 1x Thunderbolt 4), HDMI 2.0b, 3.5mm (combo) audio-jack, RJ45, SD-sleuf

· Draadloos: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2

· Voeding: 280 Watt, support voor Type-C PD 3.0 tot 100 Watt

· Accu: 90 WHrs 4-cell Li-ion

· Gewicht: 2,6 kilogram

Door de ‘splitsing’ van de aluminium behuizing, wordt ook het koelrendement des te sterker. Zowel de gpu als cpu hebben hun eigen ventilator en delen een heatpipe of zes. Koele lucht wordt van onderaf naar binnen gezogen en via de flanken, achterzijde en dus ook bovenzijde weer weggeblazen. Op volle toeren kunnen die luchtwegen wat gaan suizen, maar de geluidsproductie blijft vrij van schelle tonen en overdreven zwaar gezoem.

Uiteraard kunnen beide chips alsnog aardig stijgen in temperatuur, maar middels de slimme airflow en vloeibaar metaal als koelpasta pieken ze zelden boven de 80 graden. Zeker de broeierige i9-11900H was onder dezelfde omstandigheden in een mindere behuizing makkelijk tien graden warmer geweest. Een zware raytracing-benchmark legt de overgeklokte RTX 3080 koeltjes af op nog geen 64 graden, wat opvallend laag is onder die omstandigheden.: 3599 euro

 

Flinke, felle én flexibele prestaties

Samen verslinden de cpu en gpu vrijwel elke moderne game op 1440p, met framerates die amper tot niet onder de 60 fps zullen dippen. Handig, want het 17.3” grote 1440p-paneel van de Zephyrus S17 trekt zelf een beeldverversing van 165 hertz, ruim voldoende voor esports-prestaties. Hoeveel je daarvan überhaupt wilt gebruiken, is uiteraard aan jou, maar je games komen in ieder geval geen frames of beeldfrequentie tekort.

Dat Asus tegenwoordig vaak met Pantone samenwerkt om realistische kleurkalibratie te verzekeren, turven we erbij als extra luxe-element. Het ingebouwde schermpaneel is niet alleen voldoende scherp en 3 milliseconde snel, maar blijkt ook rijk in overtuigende tinten. De daadwerkelijke oled-revisie is dit model ontgaan, maar het display oogt zuiver en voldoende helder, met volledige dekking van het DCI-P3-kleurengamma. Via vaste GameVisual-profielen valt er nog het een en ander te verstellen, maar de standaardwaarden ogen eigenlijk al levensecht genoeg.

Samen verslinden de cpu en gpu vrijwel elke moderne game op 1440p, met framerates die amper tot niet onder de 60 fps zullen dippen. 

-

De hardware-technische luxe zit hem echter niet alleen in brute rekenkracht en fraaie schermen. Maar liefst 32 GB aan DDR4-3200-geheugen en een PCIe 4.0-ssd van 2 TB zijn ook weer nét dat stapje bovenop wat nu vaak als de standaard voor high-end laptops wordt gezien. Extra opslag kan nooit kwaad — en er valt altijd nog een tweede ssd bij te prikken — maar zeker het ruime werkgeheugen komt fervente multitaskers, grafische professionals of bijvoorbeeld content creators tegemoet.

Zelfs de ingebouwde speakers van de Zephyrus S17 zijn, in tegenstelling tot veel laptops, niet verkeerd. Dankzij de ruimere behuizing galmen vooral de zwaardere tonen net wat voller, waardoor het geluidspalet aanzienlijk minder schel is. Een Dolby Atmos-licentie wordt daarnaast meegeleverd met de laptop — vaak toch een prettiger alternatief dan het leeuwendeel huiseigen audio-oplossingen — al komt dat uiteraard vooral je ervaringen met een koptelefoon tegemoet. 

 

Voor wie is de ROG Zephyrus S17 bedoeld?

De ROG Zephyrus S17 stelt zich uitzonderlijk breed op. Enerzijds is het een all-in-one gamemachine, anderzijds biedt het nog zo veel meer mogelijkheden. Zij het mobiele livestreams of zware videobewerking op locatie, ook dat is gemakkelijk haalbaar op een luxepaard als deze. Eenzelfde sentiment gaat op voor tal van de high-end gamelaptops van nu, maar de Zephyrus S17 heeft wel degelijk een eigen draai gevonden om zich te onderscheiden.

Zaken als het fraaie ‘splijtende’ chassis en bijkomend mechanisch typgemak geven de Zephyrus S17 net dat extra zetje. Noem het een bizar experiment of zelfs een gimmick, maar het leidt wel tot een stukje eigenzinnige charme. Voor de minimalistische stijloverwegingen geldt precies hetzelfde. Ondanks de prestatiedrang en luxe insteek blijft het geheel alsnog bijzonder slank en draagbaar, terwijl ondertussen het koelsysteem alsnog op topniveau presteert.

De ROG Zephyrus S17 is daarmee bij uitstek geschikt voor een veeleisende, ‘zakelijke’ gamer — letterlijk en figuurlijk. Met een model als deze kan je immers nog prima op de kantoorvloer gevonden worden, maar dat strakke apparaat draait vervolgens zowel je zware werklading als je volgende killing spree. Wat het ook wordt; deze laptop tikt en klikt voortdurend lekker weg, zonder ooit te heet onder de vingers te worden.

Watch on YouTube

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou