Partnerbijdrage
LG Ultragear

De LG 27GN950 biedt een bijzonder totaalpakket van beeldprestaties

Een beeldige kompaan voor de komende generatie games

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Mocht je reeds geïnvesteerd hebben in fraaie next-gen hardware, dan is het tijd om te kijken naar een mooie display om die grafische praal ook optimaal te kunnen afbeelden. De hamvraag is waarvoor je settelt: hogere resoluties, meer frames per seconde, diepere kleuren of de snelste responstijden? Tenzij er een monitor is die nergens inlevert en van ál die luxe is voorzien natuurlijk. Maak kennis met de LG 27GN950, welke middels Nano-technologie een bijzonder totaalpakket van beeldprestaties biedt.

Dit artikel is een partnerbijdrage van LG. Lees hier wat dit betekent.

De 27GN950-monitor is LG’s nieuwste hoogvlieger in het UltraGear-aanbod. Onder dit vaandel streeft de beeldschermveteraan naar de beste plaatjes voor veeleisende gamers. De meeste UltraGear-monitoren bieden met LG’s Nano IPS-panelen een selectieve greep uit luxe features, maar dit 27” grote zo-goed-als-bezel-loos display is daarin de alleskunner. Daaronder valt een 4k-resolutie, 144 Hertz-beeldfrequentie, 1 milliseconde responstijd en DisplayHDR 600-kleurdiepte. Niet de minste waslijst aan beeldende luxe.

Voor LG betekent dat vooral ‘s werelds eerste 4k IPS-scherm op 1ms responstijd, voor jou kan het dé monitor voor de komende generatie games betekenen. Waarom zou je settelen voor alleen de hogere resolutie óf diepere kleurreproductie, als je in één klap gebakken kunt zitten met een totaalpakket?

LG Ultragear

Technische specificaties

● Beeldgrootte: 27 inch, 16:9 verhouding
● Resolutie: 3840 x 2160 pixels (4K UHD)
● Beeldverversing: 144 Hz (tot 160Hz) op 1 ms (GtG)
● Type paneel: Nano IPS
● Helderheid (typ.): 400 cd/m²
● Kleurdiepte: 10-bit (1.07 miljard kleuren), DisplayHDR 600
● Kleurgamma (typ.): 98% DCI-P3
● I/O: 2x HDMI, DisplayPort (1.4), 2x USB 3.0, 1x 3.5 mm audio-out
● Ondersteuning: o.a. Nvidia G-Sync, AMD FreeSync Premium, VESA Display Stream Compression

Technische specificaties

LG onderbouwt al die mooie beloftes aan de hand van hun nieuwe Nano IPS-technologie. Displays met in-plane switching (IPS) staan al langer garant voor diepere kleurreproductie dan traditionele TN-panelen, maar die ouderwetse twisted nematic-techniek bleef doorgaans de snellere van de twee. Tot voor kort dan.

Middels de verrijking van Nano IPS zijn de UltraGear-monitoren in staat om niet alleen die diepere kleuren af te beelden, maar ook om dat sneller en stabieler te doen dan andere, luxe IPS-panelen. Zo heb je én dat mooie plaatje (met 4k en HDR), én een soepele speelervaring (op 144Hz en 1ms responstijd).

Aan de hand van LG’s eigen Nano-technologie hoeft dus niet langer de ene feature ingeruild te worden voor de ander; deze panelen ondersteunen meer luxe in één. Pracht en praal hoeven niet langer te lijden onder langzame datastromen of tragere verversing van pixels.

Met behulp van een interne DSC-ondersteuning, een verbeterd compressiesysteem voor alle videodata, is het zelfs mogelijk om de beeldmotor nóg sneller aan te vuren. Over de juiste DisplayPort-kabel ondersteunt de LG 27GN950 dan bijvoorbeeld 4k-resoluties en HDR-kleurdiepte op een 160 Hertz ‘Overclock’, nog altijd met die minieme latency van 1 milliseconde bovendien.

LG Ultragear

De beste prestaties, maar voor wie dan?

Consolegamers vinden daarin een betrouwbare beeldkompaan voor hun PlayStation 5 of Xbox Series X, maar voor competitieve pc-gamers zijn specificaties van dit niveau als een soort heilige graal voor hun vereisten.

Doordat een monitor als deze nergens inlevert op snelheid of scherpte, ben je verzekerd van ijzersterke prestaties in bijvoorbeeld Overwatch, Rainbow Six: Siege, Fortnite of Counter-Strike: Global Offensive. Een Nano IPS-paneel biedt de snelste en soepele beeldweergave die je in dat soort snelle games benodigd hebt. In het geval van LG’s 27GN950 komen daar hogere resoluties en een breder kleurenbereik bovenop.

Waar zelfs de nieuwe generatie consoles aftopt op 4k/120Hz-beeld, zijn het de competitieve pc-gamers die het meeste uit een razendsnel scherm als deze halen. Niet alleen zijn ‘hun spellen’ doorgaans beter geoptimaliseerd voor hogere framerates, deze atleten hebben ook de meeste baat bij soepelere beelden.

LG Ultragear

Op 144Hz (of zelfs 160Hz) en 1 milliseconde responstijd worden snelle shooters of moba’s des te vloeiender. Juist in het soort games waar het verschil tussen winst en verlies in slechts luttele milliseconden — of een paar frames — bepaald kan worden, wil je niet dat cruciale flickshot missen omdat je beeldscherm in z’n doel tekortschiet. Met Nano IPS-technologie zijn dat soort missers verleden tijd. Zolang je eigen reflexen het beeldscherm bij kunnen houden natuurlijk.

De toespitsing op competitieve pc-gamers wordt verder doorgetrokken met onder meer een ingebouwd USB 3.0-hub, maar natuurlijk ook native synchronisatie voor verschillende videokaarten. Vrijwel alle UltraGear-modellen zijn voorzien van Nvidia G-Sync én AMD FreeSync Premium, zodat je vlotte Nano IPS-paneel ook naadloos blijft synchroniseren met de beeldfrequenties die je videokaart uitspuwt. Hierdoor elimineer je de kans dat je scherm ooit nog maar één beeldje mist.

LG Ultragear

Een voller kleurenpalet voor iedereen

Zelfs wanneer je digitale leven of dood niet afhangt van een paar frames, ben je met Nano IPS verzekert van een prachtplaatje. Naast hogere resoluties en snellere beeldverversing schetst de Nano-technologie immers ook een bijzonder kleurrijk plaatje.

Het paneel in kwestie ondersteunt al 10-bit invoer onder het DisplayHDR 600-vaandel, welke in staat is 1.07 miljard kleuren helder weer te geven. Dat zijn aardig wat meer kleurnuances tegenover het doorsnee maximum van 16.7 miljoen tinten op 8-bit invoer. Daarnaast is dat grotere bereik gekalibreerd om 98% van de DCI-P3 kleurgamma te dekken. Lees: een breder scala aan tinten op een realistischere vertoning, zelfs ten opzichte van 100% dekking op de ‘ouderwetse’ sRGB-schaal.

Een ruimer kleurenpalet helpt je winrate in shooters nauwelijks omhoog. Daarentegen maakt het de LG 27GN950 wel uitermate geschikt om ook kleurrijker te genieten van (minder competitieve) prachtgames — of bijvoorbeeld het bewerken en bekijken van fraaie foto’s en video’s. Niet alles hoeft om soepele 360 no-scopes te draaien; Nano IPS wil je ook tegemoetkomen in de Lightroom-sessie van je vakantiefoto’s of je nieuwe Netflix-binge.

Mocht je die avonden aan het bureaublad nog sfeervoller op willen dossen, dan kun je je altijd beroepen op een laatste stukje luxe: de Sphere Lighting-lichtring achterop. Laat de muur om het paneel de kleuren van je display weerkaatsen of stel een RGB-lichtshow in om je set-up van wat bonte charme te voorzien. De LG 27GN950 is een luxe totaalpakket voor (onder meer) pc-gamers, daar hoort vandaag de dag een beetje vernuftig RGB bij.

LG Ultragear

Conclusie

LG biedt met hun nieuwe Nano IPS-technologie luxe in legio voor gamers. Heb je dan een mooi pakket aan next-gen hardware klaarstaan, gun die graphics dan ook onderdak op een waardig display. De LG 27GN950 biedt daartoe ‘s werelds eerste 4k IPS-beeldscherm met responstijden van 1 milliseconde, maar vult dat aan met een vrachtlading tegemoetkomingen voor de gamer.

Met dit kaliber UltraGear maakt het niet meer uit of je op zoek bent naar een hogere K/D-ratio op 160Hz of een scherp en kleurrijk paneel voor je virtuele avonturen. Een display als deze biedt een beeldig maatje voor de komende generatie aan games én hardware.

Dit artikel delen:

Lees meer

Cyberpunk 2077 kent grootste pc-lancering ooit Procedureel gegenereerde roadtrip-game Roads 96 aangekondigd
2

Reacties op: De LG 27GN950 biedt een bijzonder totaalpakket van beeldprestaties

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 004

  • 11 december 2020 14:22
  De prijzen zijn echt te hoog voor 4k, 144hz scherm. Alleen mensen met teveel geld en zeer enthousiastelingen kopen deze.

  Jammer want de nieuwe hardware van nu is er goed voor geschikt. Eigenlijk heeft het zelfs geen zin om een gpu duurder dan 300-400 euro te kopen als je niet hoger dan 1080p gamed. Ook een 27 inch scherm met 4k is voor de meeste mensen niet fijn omdat alles te klein word en het verschil in scherpte moeilijk zichtbaar word.

  Een normaal functionerende 32 inch, 4k monitor voor single player grafisch mooie games met de optie voor 144 hz voor snellere games zou welkom zijn voor een normale prijs. Volgens mij hoeven deze monitoren behalve de ontwikkelingskosten die erin zijn gegaan helemaal niet meer zoveel te kosten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 11 december 2020 22:22
  @004 Ben het grotendeels met je eens, maar dat 'de meeste mensen' 4K op 27" inch te klein zouden vinden — daar kan ik me persoonlijk dan weer niet in vinden. Wat is er mis met een lekker hoge pixeldichtheid? Ik game en werk al twee jaar op een 27" grote 4K/60-monitor en ik ervaar het juist als ontiegelijk prettig.

  Sowieso mag het aanbod 4K-schermen met hogere framerates groeien, maar dat zijn nu eenmaal zaken die langzaam op gang komen. Doorgaans rollen fabrikanten allereerst de hoogvliegers uit (zoals LG hierboven doet), waarna ze later wat van de specificaties omlaag draaien voor leukere prijsafwegingen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.