Partnerbijdrage

De beste ASUS wifi-routers voor het streamen van films, series en games

Zien er niet uit zoals je zou denken

Geschreven door Partner bijdrage op
Dankzij technieken als Wifi 6 en Triple-band is het streamen van films, series en games via het internet toegankelijker dan ooit. Tel daar handige functies als AiProtection AiMesh bij op, en je hebt een uitstekende wifi-router. Dit zijn twee van de beste wifi-routers die ASUS aanbiedt.

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door ASUS. Lees hier wat dat betekent.

Streamen wordt de laatste jaren een steeds belangrijker onderdeel het dagelijks leven, dankzij de constante groei van streamingdiensten als Netflix, Disney Plus en Amazon Prime. Daarnaast beginnen steeds meer gameontwikkelaars zich te bemoeien met het streamen van games, via abonnementsdiensten als Xbox Cloud Gaming, Google Stadia of PlayStation Now. Streamen vereist echter uitstekend internet om vlekkeloos te functioneren. Het belang van een goede wifi-router is nu daarom groter dan ooit.

Maar wat zijn de eigenschappen van een goede router, en wat zijn voorbeelden van routers om aan te schaffen? In dit artikel hebben we het over twee mesh-routermodellen van ASUS, namelijk de ZenWiFi AX XT8 en ZenWiFi XD6.

ZenWiFi AX XT8

Het ZenWiFi AX-systeem bestaat uit twee ASUS AX6600 Wifi-6-routers, met de nieuwste technologieën om een stabiele wifi-verbinding te bieden voor het hele huis. Wanneer je twee van deze routers in je huis hebt staan, bedekt de wifi-verbinding tot wel 410 vierkante meter, meer dan zes kamers. Een enkele router bedekt 230 vierkante meter, of meer dan vier kamers. Mocht dat niet genoeg zijn, dan is er de optie om het bereik uit te breiden met satellieten. Die kun je op verschillende plekken in het huis plaatsten om het bereik daar te versterken.

De ZenWiFi AX XT8 maakt verder gebruik van een quad-core-processor van 1,5 GHz met 512 MB aan RAM en 256 MB aan flashgeheugen. Op de router is een USB 3.1 Gen 1x1-poort te vinden, vier LAN-aansluitingen en natuurlijk een fysieke aan- en uitknop.

ZenWiFi XD6

Het ZenWiFi XD6-systeem wordt gezien als het kleinere broertje van de ZenWiFi XT8, letterlijk en figuurlijk. De router heeft net als de grote broer 512 MB aan RAM en 256 MB aan flashgeheugen, maar met de 1,5 GHz Tri-Core processor wel één core minder. Het dekkingsgebied van de ZenWiFi XD6 is iets kleiner, bij twee routers namelijk 400 vierkante meter en meer dan vier kamers, en bij één router 225 vierkante meter, oftewel meer dan drie kamers.

De ZenWiFi XD6 is ongeveer half zo zwaar als de ZenWiFi AX XT8 en met de iets mindere specificaties dus ook in een minder hoge prijsklasse gesegmenteerd. Op de ZenWiFi XD6 zitten vier Gigabit-LAN-aansluitingen, inclusief de WAN-poort, terwijl dit op de ZenWiFi AX XT8 drie Gigabit-LAN-aansluitingen zijn en één 2,5Gbit-aansluiting.

Wifi 6 en Triple-band

Zowel de ZenWiFi Ax XT8 als de ZenWiFi XD6 maakt gebruik van Wifi 6. Wifi 6 is de nieuwste techniek op het gebied van wifi, en het is uiteraard sneller dan voorgaande versies. Met een totale bandbreedte tot 6600Mbps is het namelijk tot 2,2 keer sneller dan tri-band AC3000-routers, oftewel Wifi 5. Snelheid is echter niet de doorslaggevende factor bij streamen, want een stabiele verbinding met het internet is bepalender voor het daadwerkelijk sneller kunnen gebruiken van wifi. Wifi 6 zet dan ook voornamelijk stappen in het slimmer verdelen van een sterk wifisignaal over de verschillende apparaten in je netwerk.

Daarnaast heeft de ZenWiFi AX XT8 drie frequentiebanden, waardoor het geclassificeerd wordt als een Tri-band mesh-systeem. Aangezien de meeste Wifi 5-apparaten slechts twee frequentiebanden hebben, heeft de ZenWiFi AX XT8 dankzij dit Tri-band mesh-systeem een hogere doorvoersnelheid verdeeld over deze drie frequentiebanden. Dat komt de snelheid van het netwerk uiteraard alleen maar ten goede. 

Voordelen van een mesh-systeem

Een mesh-systeem biedt verschillende voordelen. AiMesh, zoals het genoemd wordt, verbindt meerdere geschikte ASUS-routers om een wifi netwerk te creëren met precies het bereik dat je nodig hebt. Alle apparaten in een AiMesh-netwerk maken gebruik van de eigenschappen van de hoofdrouter, waardoor je zelfs oudere routers kunt gebruiken om het bereik te versterken. Het is zo mogelijk om de nieuwe ZenWiFi-routers in het huis te plaatsen, om je oudere router bijvoorbeeld extra in te zetten zodat ook het wifisignaal in de tuin of op zolder er niet op achteruitgaat.

Snel van start  

Hoewel technische specificaties van wifirouters voor sommigen intimiderend zijn, hoeft het instellen van de routers zelf dat zeker niet te zijn. ASUS heeft dit proces namelijk zeer eenvoudig gemaakt – aan de hand van drie stappen is het netwerk namelijk in drie minuten volledig ingesteld. Zo hoef je de router enkel aan te zetten, een wifi-netwerknaam en een beheerdersaccount aan te maken en vervolgens direct aan de slag te kunnen. Het is een eenmalige installatie, met automatische synchronisatie voor alle hubs in elk pakket. Ook kan elk apparaat in het netwerk fungeren als een hoofdrouter en als een satelliet.

De ASUS-routerapp  

Om optimaal gebruik te maken van de functies van de ZenWiFi AX XT8 of ZenWiFi XD6, kun je ervoor kiezen om de ASUS-routerapp te downloaden. De app, die beschikbaar is voor Android en iOS, geeft je de mogelijkheid om alle aspecten van je wifigebruik naar eigen wens in te stellen. Zo kun je verschillende profielen aanmaken voor familieleden, om internetgebruik van gezinsleden te controleren. Wil je dat je kinderen niet overal toegang tot hebben? Dan is dit makkelijk te regelen door een apart profiel aan te maken waar alleen zij gebruik van kunnen maken. Dat ouderlijk toezicht, dat vanuit een dashboard in de app te bedienen is, biedt uitvoerige opties. Naast contentfilters kunnen zo ook blokkeertijden ingepland worden, waarbij kinderen niet in staat zijn het internet te gebruiken.

Daarnaast is het mogelijk om te bepalen welk netwerkverkeer voorrang krijgt. Door bijvoorbeeld een lagere prioriteit te leggen op normaal internetgebruik kan er sneller gestreamd worden. Tot slot geeft de app je enkele leuke aanpassingsopties, zoals de mogelijkheid om de kleur van de LED-lampjes op de router aan te passen.

AiProtection  

Bij het gebruik van internet hoort veiligheid uiteraard altijd voorop te staan. AiProtection Pro levert bescherming gedurende de volledige levensduur van het product, zonder dat daar extra abonnementskosten aan verbonden zijn. Het Intrusion Prevention System (IPS) blokkeert alle veelvoorkomende internet-gebaseerde aanvallen, al ver voordat je er als consument last van kan krijgen. Daarnaast blokkeert AiProtection toegang tot schadelijke websites, dankzij de officiële database van Trend Micro.

De ZenWiFi AX XT8 als de ZenWiFi XD6 zijn goede voorbeelden van betrouwbare mesh-systemen om de snelheid, degelijkheid en veiligheid van je wifinetwerk te garanderen. Ook op het gebied van prijs zijn ze competitief, door een goede prijs-kwaliteitverhouding aan te bieden.

Dit artikel delen:

Lees meer

De favoriete games van Ron en Erik - Ron en Erik Podcast 365 De Top 100 van 2022 gaat morgen van start
0

Reacties op: De beste ASUS wifi-routers voor het streamen van films, series en games

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.