Partnerbijdrage

Betekent de SSD het einde van optische disks?

De zwakste schakel: Tot ziens!

Geschreven door Lars Cornelis op
We spelen geen muziek-cd’s meer af, online videodiensten hebben de dvd en Blu-ray grotendeels verdrongen en de tijd dat we pc-software op cd-rom kochten, ligt ver achter ons. Consolegames liggen daarentegen nog altijd in groten getale fysiek in de winkel. Maar voor hoe lang nog? De game-industrie is al jaren bezig met de overgang naar digitale distributie. Met de komt van de nieuwe generatie consoles, met daarin snelle SSD’s, kan het bijna niet anders dan dat het einde van de fysieke optische schijf nabij is.

Dit artikel is een partnerbijdrage van Samsung. Lees hier wat dit betekent.

In dat geval komt er een einde aan een tijdperk van ruim dertig jaar. Eind jaren 80 verscheen voor de TurboGrafx-16 een hardwaremodule om cd-roms mee af te spelen. Daarvoor stonden games doorgaans op cartridges. Later gingen ook onder andere Sega en Sony gebruikmaken van cd’s, mede vanwege hun grotere opslagcapaciteit uiteraard. Ter vergelijking: op een cd voor de PlayStation of Sega Saturn past zo’n 700 MB, terwijl op cartridges van de Nintendo 64 maximaal 64 MB past.

Lang bleven optische schijven een logische drager voor games. Soms verschenen games op twee, drie of zelfs vier disks, maar dankzij de overstap naar dvd en later Blu-ray bleef het aantal schijfjes per game acceptabel. Ook nu zien we dat de limieten opgezocht worden. Red Dead Redemption 2 en The Last of Us Part 2 staan bijvoorbeeld op twee Blu-rayschijfjes. Toch is dat niet de reden dat optische schijven obsoleet raken.

SSD

Snel, sneller, snelst

Optische disks kunnen de hedendaagse games simpelweg niet meer bijbenen. De leessnelheid van een Blu-ray-disk is ongeveer 27 MB per seconde. Harde schijven in de huidige generatie behalen al snelheden van 75 tot 100 MB per seconde. Dat is al flink sneller, maar helemaal niks vergeleken bij de snelheden die SSD’s behalen. Nu al komen SSD’s steevast als winnaar uit de bus in onze Laadtijd Index. In de nieuwe generatie consoles gaan we daar alleen maar meer van merken. De SSD in de Xbox Series X heeft een leessnelheid van 2,4 GB/s en de PlayStation 5 heeft zelfs een leessnelheid van 5,5 GB/s. En het kan zelfs nóg sneller: de gloednieuwe Samsung 980 Pro SSD heeft een leessnelheid van 7 GB/s!

Ontwikkelaars gaan ook echt rekenen op die snelheid. Ze willen de SSD gebruiken als integraal verlengstuk van het RAM. Daardoor worden laadtijden niet alleen verleden tijd, maar zijn er ook totaal nieuwe dingen mogelijk in games. Kijk maar naar Ratchet & Clank: Rift Apart. De omgevingen wisselen daarin razendsnel: in een oogwenk worden volledig nieuwe omgevingen geladen. Dat kan alleen maar met de hoge snelheden van een SSD. Traditionele HDD’s zijn daar al niet geschikt voor, en voor optische schijven is er dus al helemaal geen plaats meer.

Data op een optische disk is bovendien niet aan te passen. Dat terwijl games meer dan ooit leven. Ze worden voortdurend gepatcht, geüpdatet, uitgebreid en aangepast. Zeker bij games die veel online worden gespeeld, zoals Call of Duty: Modern Warfare, Halo: The Master Chief Collection of Destiny 2, lijkt de content op het originele schijfje in de verste verte niet meer op wat je vandaag de dag speelt

Zwakste schakel

Games worden daarom allang niet meer vanaf de disk geladen. De fysieke schijfjes worden op de huidige generatie consoles al enkel gebruikt voor de installatie, maar het is zelfs maar de vraag in hoeverre dat nog zinvol is. Downloadsnelheden liggen inmiddels wereldwijd ook al ver boven die 27 MB/s die een Blu-ray Disk haalt. De optische schijf is dus in ieder opzicht de zwakste schakel geworden.

Het schijfje dat je in je PlayStation of Xbox stopt is daarom niet meer dan een veredelde activatiesleutel, en voor veel gamers zijn de fysieke games met doosje natuurlijk een mooi verzamelobject voor in de kast. Wees gerust: de PlayStation 5 en Xbox Series X beschikken nog steeds over een Blu-ray-speler. Maar van de PlayStation 5 verschijnt in ook een Digital Edition en de geruchten dat Microsoft ook met zo’n apparaat komt, zijn hardnekkig.

De opmars van de harde schijf in consoles heeft de fysieke disk dus eigenlijk al zinloos gemaakt. Met de nieuwe generatie consoles valt echter alles op zijn plaats: steeds meer games als een service, hogere downloadsnelheden en vooral de onvoorstelbaar veel snellere SSD’s zouden de optische disk zomaar eens het laatste zetje de afgrond in kunnen geven.

Dit artikel delen:

Lees meer

Naughty Dog hernoemt Outbreak Day naar The Last of Us Day Gerucht: Metal Gear Solid ontvangt volledige remake voor PS5
10

Reacties op: Betekent de SSD het einde van optische disks?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Mutsaers78

  • 23 september 2020 15:21
  "Downloadsnelheden liggen inmiddels wereldwijd ook al ver boven die 27 MB/s die een Blu-ray Disk haalt."

  Ja joh, men heeft wereldwijd een meer dan 500 Mbit connectie?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Derper

  • 23 september 2020 16:00
  @Mutsaers78 Nou ja, wereldwijd niet, maar hier wel. Ik heb nu 500Mbit. Dat is overigens iets boven de 60MB/s. 27MB/s is 200Mbit dat wordt al sneller gehaald lijkt mij.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JohnniePeters

  • 23 september 2020 17:12
  Wie heeft het nakijken? het fysieke winkelbedrijf en alle banen die zij scheppen. Vaak is een leuk praatje over een game met een medewerker van bijvoorbeeld Game Mania ook niet verkeerd. En een schijfje in een doosje met een boekje blijft heerlijk. Als ik iets op een schijfje kan kopen i.p.v. digitaal dan doe ik dit altijd en zal dit ook altijd blijven doen. Te beginnen aanstaande vrijdag: Mafia Definitive Edition.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • LoGiCaL_PsYcHo

  • 24 september 2020 07:12
  Heerlijk lijkt me dat, niet meer hoeven betalen voor zo een sukkel in de Mediamarkt waarvan ik het advies toch niet nodig heb. De Game Mania is ook zo een overprijsde winkel. Het verbaast me dat die nog bestaat.

  Waar ik mij wel zorgen over maak is het feit dat je straks je games nog maar bij 1 partij kan kopen en de marktwerking verdwijnt. Geen leuke acties meer en standaard hogere woekerprijzen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  loki82

  • 24 september 2020 10:26
  @LoGiCaL_PsYcHo Ja mee eens, ik koop al jaren bijna alles digitaal omdat ik het wisselen van schijfjes te irritant vind, en die doosjes nemen ook alleen maar nutteloos ruimte in. Enige probleem is inderdaad dat je naar een fixed marketplace moet. maar ik koop ook een stuk minder games dus dat neem ik op de koop toe

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Oxymorphone

  • 23 september 2020 18:14
  Voor de consoles heeft het lang genoeg geduurd met al die trage media en rotatie schijven, dus eigenlijk hebben ontwikkelaars er nog niet gebruik van kunnen maken omdat er over het algemeen voor het laagste platform word ontwikkeld. PC specifieke zaken daar gelaten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • tiggelma

  • 24 september 2020 11:55
  Mijn grootste zorgpunt is dat met alleen digital content een console straks waardeloos wordt als men de store sluit voor ouder spul. Dat is bv al gebeurt voor Wii. Daarom is mijn voorkeur nu om fysiek te kopen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Corelone

  • 24 september 2020 12:29
  Zelf ben ik een groot verzamelaar en wil alles fysiek hebben, dus games, films en series, vrouwen.
  Ik koop alleen maar fysieke games die ook zonder internetconnectie te spelen zijn. Want mochten de servers offline gaan, heb ik niks meer aan de game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • -it-

  • 25 september 2020 16:18
  @Corelone En hoe vaak heb je dit al meegemaakt? Dat een Single player game niet meer te spelen is?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Corelone

  • 26 september 2020 10:29
  @-it- Vier keer, Spore bijvoorbeeld.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.