ASUS ROG Zephyrus S GX502GW: Verfrissende innovatie in een laptop

ASUS ROG Zephyrus S GX502GW: Verfrissende innovatie in een laptop

Laptops zijn de afgelopen jaren saaie dingen geworden zonder enige uitgesproken innovatie. ASUS laat echter zien dat het ook anders kan. De ROG Zephyrus S GX502G-serie is voorzien van high-end hardware, maar de behuizing is een technologisch hoogstandje die het verschil moet maken. De laptop is volgens ASUS daarom niet alleen snel, maar ook stil en stijlvol.

Dit artikel is een partnerbijdrage van ASUS. Lees hier wat dit betekent.

ASUS ROG Zephyrus S GX502GW-AZ096T

  • Scherm: 15,6-inch 1080p 240Hz IPS met G-Sync

  • Processor: Intel Core i7-9750H 6-core

  • Geheugen: 16GB DDR4 2666MHz (Single Channel)

  • Videokaart: Nvidia GeForce RTX 2070

  • Opslag: 1TB Samsung NVMe SSD

  • Gewicht: 2.0kg

  • Aansluitingen: 1x USB 3.1 Gen2 Type-C, 3x USB Type-A, 1x HDMI 2.0b, Gigabit ethernet en twee audio jacks

  • Prijs: 2499 euro

De ASUS ROG Zephyrus S GX502GW is het kleinere broertje van de GX701GXR die we onlangs al hebben besproken. Kleiner slaat in dit geval vooral op het formaat, want dit 15,6-inch-model beschikt weer over een setje uitstekende specificaties. Zelfs de nieuwste games ga je met de hoogste instellingen goed kunnen spelen.

ASUS Zephyrus S GX502GW

Design

Op het eerste gezicht ziet de Zephyrus S er uit als een normale stijlvolle laptop. Alleen het ASUS-logo op het metalen deksel verklapt dat het gaat om een gaming-laptop. Door het ontbreken van felle kleuren of andere opvallende graphics is het geen probleem om de laptop in een zakelijke omgeving te gebruiken, maar vergeet dan niet om de rgb-verlichting in het toetsenbord en aan de onderkant even uit te schakelen. Ja, dat lees je goed: deze laptop heeft led-lampjes aan de onderkant. Dat is echter niet het enige dat apart is aan de onderkant van de GX502GW. De laptop wordt namelijk iets naar voren gekanteld bij het openen, waardoor niet alleen het toetsenbord onder een prettige hoek staat, maar er ook een ‘tochtkier’ aan de onderkant zichtbaar wordt. Hierdoor krijgen de ventilatoren meer ruimte om lucht te verplaatsen met betere koeling als resultaat.

Omdat de laptop licht naar voren kantelt bij het openen, voelt ook het toetsenbord net iets ergonomischer aan. Anders dan bij het grotere broertje is de indeling van het toetsenbord en het trackpad wel wat we gewend zijn: toetsenbord boven en trackpad onder. Tijdens het typen rusten de handpalmen op een prettig zacht aanvoelend plastic. Hoewel plastic minder luxe klinkt als metaal, heeft het op deze plek een groot voordeel: het isoleert je handen van de hete onderdelen. ASUS lijkt ook goed hun best te hebben gedaan om het plastic stevig te maken, want het kraakt nergens en geeft weinig mee.

Als je goed naar de afbeeldingen hebt gekeken had je het al gezien, maar deze laptop heeft géén webcam. In plaats van een matige webcam te integreren die vervolgens door vrijwel niemand wordt gebruikt, heb je de optie om een bijpassende losse webcam aan te schaffen. Die webcam heeft een veel hogere kwaliteit en kan daarom zelfs gebruikt worden voor het streamen.

Aansluitingen zijn er voldoende met één keer USB-C, drie keer USB-A, HDMI 2.0b, Gigabit ethernet en twee audio jacks. De USB-C-poort heeft ondersteuning voor DisplayPort 1.4 en kan tevens gebruikt worden om de laptop op te laden met maximaal 60W.

ASUS Zephyrus S GX502GW

Beeldscherm

Sinds kort zijn er enkele 240Hz IPS-panelen op de markt en daar heeft ASUS gretig gebruik van gemaakt. De combinatie van een hoge verversingsfrequentie en de betere kleurweergave van de IPS-technologie betekent dat je nooit meer hoeft te kiezen tussen snelheid en beeldkwaliteit. Ook de reactietijd van de pixels van 3ms is uitstekend en zorgt voor minder ghosting bij snelle bewegingen.

 

Een IPS-paneel hoeft echter niet direct te betekenen dat een monitor geschikt is voor kleurgevoelig werk zoals foto- en videobewerking. Toch doet deze gaming-laptop het ook in dat aspect uitstekend. Het paneel haalt 99,5 procent van het sRGB-spectrum en 77,7 procent van het DCI-P3-spectrum. Zeer netjes! De maximale kleurafwijking komt daarbij op een deltaE van 3,7 (gemiddeld 1,3). Daarnaast meten we het witpunt op een uitstekende 6491 Kelvin en is de gamma-waarde een nagenoeg perfecte 2,25.

De maximale helderheid ligt op 279cd/cm2 met een contrast van 1031:1. Dat zijn vrij typische waardes voor een IPS-paneel, maar atypisch is het nagenoeg ontbreken van edge-bleeding. Een fenomeen waar veel IPS-panelen last van hebben en wat een lager contrast veroorzaakt langs de randen van het scherm.

Prestaties en koeling

Anno 2020 zijn de prestaties van een laptop niet meer enkel gebaseerd op de hardware, maar ook op de effectiviteit van de koeling en de kwaliteit van de stroomvoorziening. Met een inventieve openklappende onderkant en vier heatpipes schept de Zephyrus wat dat betreft in ieder geval hoge verwachtingen. In de praktijk blijkt ASUS die verwachtingen goed waar te kunnen maken, want in geen van de benchmarks kwam de temperatuur van de GPU boven de 80 graden. Dat zie je ook terug in de prestaties, want in alle tests zet de laptop uitstekende scores neer. Als we in de ASUS-software de laptop vervolgens op ‘TURBO’ zetten, worden de prestaties nog iets hoger.

 

Stil is de laptop echter niet. Uiteraard vallen de ventilatoren stil op het moment dat de laptop niks aan het doen is, maar zodra je gaat gamen maken de ventilatoren behoorlijk veel lawaai. In de Turbo-modus gaan de ventilatoren zelfs nog harder draaien en worden ze nooit helemaal stil.

 

Het is fijn om te zien dat ASUS weer heeft gekozen voor een zeer snelle NVMe-SSD van Samsung. Met leessnelheden van meer dan 3,3GBps vormt het opslagmedium voorlopig in ieder geval geen bottleneck. 1TB aan opslagruimte is om te beginnen voldoende, maar wellicht dat je hier in de toekomst nog wat aan toe wil voegen. Gelukkig is het relatief eenvoudig om een extra M.2-SSD toe te voegen.

Conclusie

De ASUS Zephyrus S GX502GW is van alle markten thuis. De laptop heeft niet alleen een uitstekende en stijlvolle behuizing, hij beschikt ook nog eens over een unieke combinatie van hardware. Het is niet vaak dat je een laptop tegen komt dat én uitstekend geschikt is voor gaming, én heel goed gebruikt kan worden voor professioneel grafisch werk. Het compacte formaat en het relatief lichte gewicht zorgen er ook nog eens voor dat je hem eenvoudig meeneemt.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Ik hou wel van al die kleurtjes op het keyboard. Heb zelf een vergelijkbare MSI die van de meeste van mijn vrienden/kennissen positieve reacties krijgt qua uiterlijk. Kleine opmerking mbt de graphics kaart. In alle "S" modellen van de Asus Zephyrus zitten volgens mij MaxQ kaarten (rtx 2070MaxQ ipv Rtx 2070 laptop versie). In tegenstelling tot wat je bij die naamgeving zou verwachten is juist de MaxQ versie een aangepaste versie van de laptop versie waarbij de kloksnelheden en performance een aardig eind omlaag zijn geschroefd om de laptop om energie besparings doeleinden en gezien zo'n ultradunne laptop minder goed koelt. Als je deze laptops overweegt doe je er goed aan om eens naar benchmarks te kijken. Overigens lijkt uit de meeste reviews die ik gelezen heb dat de Asus Zephyrus voor ultradunne laptops met high end grafische kaarten de beste /minst slechte koeling heeft en dus de beste performance. p.s. ik wordt (helaas) niet door Asus betaald voor deze laatste opmerking;)

0

Aanbevolen voor jou