Overzicht
Scorn

Zes nieuwe horrorgames om te spelen rond Halloween

In je eentje of met vrienden griezelen

Geschreven door Rogina Hassan op
Oktober draait voor veel mensen niet alleen om de mooie herfstkleuren buiten, maar ook om griezelen en spanning. Met de zes nieuwe horrorgames in dit artikel kunnen gamers zich voorbereiden op de engste feestdag van het jaar: Halloween.

Oktober barst van de nieuwe horrorgames en dat is ook niet zo vreemd. Veel ontwikkelaars geven logischerwijs expres hun horrorgame uit rond het meest toepasselijke moment van het jaar, namelijk Halloween. Ongeacht of je deze griezelige feestdag alleen wilt trotseren met een enge game of het wilt doorbrengen met vrienden en geliefden: er is deze maand voor ieder wat wils. Onderstaande horrorgames verschijnen precies op tijd om samen of alleen uit te proberen. 

Scorn – nu verkrijgbaar

Scorn is waarschijnlijk de meest geanticipeerde horrorgame van deze maand. Het is een sfeervol avonturenspel dat druipt van de biopunk-horror. Deze onsmakelijke en fascinerende stijl is geïnspireerd door het werk van de Zwitserse kunstenaar H.R. Giger, die meewerkte aan de klassieke sci-fi-horrorfilm Alien. Mensen die Scorn al gespeeld hebben prijzen de game onder andere voor het geluidsontwerp, dat de plakkerige, slijmerige wereld erg realistisch laat overkomen.

Scorn heeft meer uitdagende puzzels om op te lossen dan spannende survivalelementen, waardoor het niet de actievolle jumpscare-game is waar sommige horrorliefhebbers op hoopten. Als je daarentegen een speler bent die geniet van het verkennen van walgelijke omgevingen en openstaat voor het interpreteren van de thematieken die deze interessante game te bieden heeft, dan staat er een unieke horrorervaring van ongeveer vijf uur op je te wachten.

Scorn is te spelen op pc, Xbox Series X en S en Game Pass.

Ghostbusters: Spirits Unleashed – nu verkrijgbaar

Als je deze Halloween zin hebt in een potje spokenjagen met vrienden, dan is Ghostbusters: Spirits Unleashed het proberen zeker waard. Het is een asymmetrische multiplayergame die volgens ontwikkelaar IllFonic (Friday the 13th: The Game) “voor alle niveaus is”. Je kun de game ook in je eentje spelen, mocht je dat aandurven.

Vier spelers kruipen in Spirits Unleashed vanuit een first person-perspectief in de huid van de bekende Ghosbusters, terwijl één speler de angstaanjagende spoken en klopgeesten bestuurt. De makers omschrijven de game als een “leuke, immersieve ervaring waarmee fans van het Ghostbusters-universum hun fantasieën de vrije loop kunnen laten”. Progressie in het spel boeken levert cosmetische items op die ook invloed hebben op de gameplay, waardoor de unieke spookjaaglocaties elke keer een beetje anders ervaren kunnen worden.

Ghostbusters: Spirits Unleashed komt uit op pc, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One en Xbox Series X en S.

Charon’s Staircase – 28 oktober

Horror en mysterie gaan vaak hand in hand, zo ook in Charon’s Staircase. In first person-perspectief neem je de rol aan van een agent met de codenaam ‘Desmond’. Hem is door The Ministry, een ex-totalitair regime, gevraagd om documenten met gruwelijke informatie uit hun verleden op te sporen en te vernietigen, zodat deze organisatie eindelijk met een schone lei een plek kan krijgen in de Europese Unie. Deze vertrouwelijke documenten zijn te vinden op het landgoed Oack Grove, waar helaas voor agent Desmond ook het verschrikkelijke en mysterieuze Project Alpha op hem staat te wachten.

Ontwikkelaar Indigo Studio’s omschrijft Charon’s Staircase als een “duister en immersief avontuur met een dramatisch verhaal en een spookachtige sfeer”. De sfeer en setting zijn onder andere geïnspireerd door het Centraal-Europa uit de jaren 70, waardoor de staatsgeheimen een interessant verhaalelement zijn in deze griezelige setting. Charon is in de Griekse mythologie de veerman die overleden zielen naar de Onderwereld brengt, wat er naar hint dat Oack Grove zeker geen pretje zal zijn. Uiteraard horen bij mysteries ook puzzels om op te lossen, dus bereid je voor om kundig te ontsnappen uit de klauwen van dit akelige landgoed.

Charon’s Staircase verschijnt op pc, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X en S en Nintendo Switch.

Horror Tycoon – nu verkrijgbaar

Fan van spookhuizen en mensen de stuipen op het lijf jagen? Dan is de managementgame Horror Tycoon een kijkje waard. Het doel van een spookhuis ontwerpen ligt eigenlijk best voor de hand: mensen zo bang mogelijk maken. Hier horen uiteraard ook wat tactische denkstappen bij, zoals het effectief bijhouden van de gastenstromen en het effectief plaatsen van ‘scare traps’ zodat ze het gewenste effect hebben op de bezoekers. Vanuit een vogelperspectief hou je jouw progressie en de tolerantie van de gasten in de gaten.

Hoe minder bezoekers het einde van jouw spookhuis halen – óf door angst, óf omdat ze het loodje hebben gelegd - des te meer ‘fear reputation’ je krijgt. Hiermee kun je nieuwe vallen, decoraties en schrikstukken kopen, waardoor jouw spookhuis weer beter in de smaak valt bij het grote publiek. Dat sinistere vallen dodelijke gevolgen kunnen hebben moet uiteraard niet uitlekken, dus investeer ook zeker in beveiliging en advocaten om klikspanen in de weg te zitten. Volgens de makers kan het spel draaien op 4K Ultra HD en 60 fps. Een gratis demo is hier speebaar.

Horror Tycoon komt uit op pc.

The Chant – 3 november

Oké, The Chant verschijnt pas drie dagen na Halloween, maar deze game moet je zeker spelen als je het griezelige sfeertje van Halloween iets langer wilt rekken. The Chant lijkt een mix van Silent Hill en Lovecraftiaanse horror te gaan bieden en is volgens de makers geïnspireerd door psychedelische horror van de jaren 70. Het is een third-person actie-adventuregame waarin crafting, combat en exploratie net zo belangrijk zijn als je eigen gezond verstand op peil houden.

Je kruipt in de huid van Jess, die tijdens een spiritueel weekendje weg op een afgelegen eiland probeert om haar verleden achter zich te laten. De relaxte sfeer slaat echter snel om wanneer de cultachtige eilandbewoners The Gloom openen, een psychedelische dimensie die zich voedt met angst. De realiteit mengt zich met kosmische horror en het is aan Jess om dit ritueel terug te draaien. Kies je gevechten zorgvuldig uit, want de game maakt gebruik van een vecht of vlucht-systeem dat afhangt van hoe angstaanjagend Jess de situatie vindt. Haar kansen om te overleven vergroten als ze haar eigen spiritualiteit krachtiger maakt. Ga gesprekken aan met andere overlevenden om meer te weten te komen over de geschiedenis van de sekte, voordat ook zij bezwijken aan de waanzin van The Gloom.

The Chant komt uit op pc, PlayStation 5 en Xbox Series X en S.

Sker Ritual – nu verkrijgbaar

Deze maand kwam ook Sker Ritual uit, een co-op first person-shooter en spin-off van het geprezen Welshe horrorspel Maid of Sker. Dit is een sfeervolle horrorgame die zich afspeelt in een verlaten hotel waar de mysterieuze en agressieve Quiet Ones het terrein onveilig maakten. Spelers kunnen in die game niet terugvechten, maar dat is in Sker Ritual Wel het geval.

Het eiland Sker is ditmaal bezaaid met verschillende vijandtypes, zowel Quiets Ones als nieuwe, bovennatuurlijke vijanden genaamd Elites. Dit zijn onder andere Mariners in klassieke duikerspakken, gillende Banshees en sluwe Fantomen. Het spel is gemaakt voor één tot vier spelers via online co-op en past de hoeveelheid vijanden aan op basis van hoeveel spelers er zijn. Verder is er volgens ontwikkelaar Wales Interactive ook een upgradesysteem voor je steampunkwapens en zijn er verhaalobjectieven om te behalen die bedacht zijn door schrijvers van Maid of Sker, Battlefield 1 en Total War: Rome 2.

Sker Ritual is verkrijgbaar op pc en verschijnt op een later moment ook op PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One en Xbox Series X en S. 

Dit artikel delen:

Lees meer

Phil Spencer: 'Goedkeuringsproces Activision Blizzard-overname is terecht en eerlijk' Dota 2-personage Muerta onthuld
1

Reacties op: Zes nieuwe horrorgames om te spelen rond Halloween

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • avatar

    Ulysses

    • 31 oktober 2022 09:40
    Scorn is een misselijke flop geworden helaas

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.