Overzicht
Dutch Game Awards

Vijf opvallende Dutch Game Awards 2022-inzendingen

De meest opmerkelijke spellen van Nederlandse bodem

Geschreven door Rogina Hassan op
Op donderdag 6 oktober wordt de Dutch Game Awards 2022 gehouden, waarbij games van Nederlandse bodem kans maken op winst in negen verschillende categorieën. Met 48 inzendingen is er veel keus, maar vooral de vijf games in dit artikel trokken onze aandacht.

De nominaties van de negen hoofdcategorieën zijn inmiddels al bekendgemaakt. Daarnaast vallen er ook prijzen in zogenoemde ‘Special Awards’ te winnen, maar daar zijn geen publiekelijke nominaties voor en die worden pas ter plekke onthuld. Een game hoeft echter geen award te winnen om de potentie ervan te kunnen zien. Van management- en puzzelgames tot shooters en platformers: uit alle 48 inzendingen vallen de volgende vijf games ons het meest op.

Milo and the Magpies 

De handgeschilderde achtergronden en animaties van Milo and the Magpies lijken zo uit een oud prentenboek te komen, wat deze hidden object point and click-game voorziet van extra veel charme. Na het succes van kattengame Stray lijkt er zonder twijfel een publiek te zijn voor games die nieuwsgierige katten volgen. Goed nieuws dus voor het harige hoofdpersonage van deze game, Milo.

In dit spel is het jouw taak om kat Milo terug naar huis te begeleiden, nadat hij verdwaald is geraakt door het achtervolgen van een paar vervelende eksters. Deze avontuurlijke reis brengt je door de negen unieke tuinen van Milo’s buren, waar nieuwe puzzels en verborgen schatten op je staan te wachten. Volgens de maker van het spel wordt elke tuin begeleid met een eigen sfeervolle soundtrack. Een voorproefje daarvan is te horen in onderstaande trailer. 

Duckside of the Moon 

De kleurrijke esthetiek van No Man’s Sky wordt gecombineerd met Subnautica-achtige gameplay en een snufje humor uit Untitled Goose Game in deze absurde survivalgame. In Duckside of the Moon speel je als Doug, een dappere en getalenteerde astronaut – en eend – die op verkenningstocht is in de ruimte. Helaas gaat de missie niet helemaal zoals gepland en belandt Doug via een zwart gat in een ander universum. Om zijn schip weer aan de praat te krijgen moet Doug aan de juiste middelen zien te komen en in contact raken met de andere bewoners van dit vreemde universum.

De survivalgameplay lijkt vertrouwd: verzamel verschillende grondstoffen, upgrade bepaalde voorwerpen en objecten waar nodig en hou een oogje in het zeil voor (gevaarlijke) verrassingen. Het lijkt er op dat je ook andere levensvormen kunt ontdekken en zelfs met ze kunt communiceren, wat voor deze eendenastronaut vast een geweldige wetenschappelijke ontdekking is!

Here Comes Niko! 

Here Comes Niko! wordt geïntroduceerd als een ‘knusse 3D-platformer voor vermoeide mensen’, wat gezien onze drukke levens als geroepen komt. De game zit vol met verschillende minigames, zes unieke eilanden om te verkennen en een flinke cast aan npc’s om kennis mee te maken. Liefhebbers van relaxte games als Animal Crossing kunnen vast uren aan plezier uit deze Nintendo-achtige game halen.

Hoofdpersonage Niko krijgt een nieuwe baan bij Tadpole Inc. als een ‘professionele vriend’. Haar kikkerbaas Pepper legt uit dat er genoeg inwoners op de eilanden zijn die haar professionele en vooral vriendelijke hulp kunnen gebruiken. Opdrachten variëren van vissen en graffiti spuiten tot insecten vangen en simpelweg een luisterend oor zijn. Niko kan ook de tijd nemen om de eilanden op eigen houtje te ontdekken en bijvoorbeeld naar een zwembad gaan of aan beachvolleybal doen. Het is misschien niet de meest uitdagende game, maar de trailer geeft ons vooral een erg knus gevoel van Here Comes Niko!

Porcelain Tales 

Een klein personage dat doormiddel van stealth gameplay moet zien te overleven in een gevaarlijke omgeving doet erg denken aan Little Nightmares, maar Porcelain Tales slaagt er in om daar zijn eigen draai aan te geven. Deze free-to-play 3D-platformer zit vol uitdagende puzzels, verstopplekken in de schaduwen en een boodschappenlijstje van de heks die jou tot leven heeft gewekt.

Je speelt als een kleine porseleinen gnome die de persoonlijke boodschappenjongen uithangt van een heks in haar magische bed & breakfast. Door te platformen en puzzels op te lossen moet jij bijzondere verzamelobjecten naar de heks toebrengen. Zo te zien is niet iedereen gediend van de ’aanwezigheid van de kleine gnome in de B&B, waardoor hij zich vaak uit het zicht moet houden om te overleven. Door zijn porseleinen exterieur moet de gnome wel extra goed oppassen voor bijvoorbeeld fall damage, wat de gameplay een stukje uitdagender maakt. 

At Eve’s Wake 

At Eve’s Wake is een psychologische horrorgame waarin spelers allerlei keuzes moeten maken, geïnspireerd door Lovecraftiaanse verhalen. Wat deze game gelijk laat opvallen zijn de uitgesproken personagedesigns van de goedgevulde cast en de melancholische soundtrack die de weemoedige sfeer versterkt. Spelers prijzen de game om de gelaagdheid van het verhaal en de personages, de vele dialoogopties die het verhaal beïnvloeden en de ‘fascinerende atmosfeer’.

In At Eve’s Wake speel je als een hoofpersonage dat vervreemd is geraakt van de rest van je familie. Wanneer je oma plotseling sterft, krijg je een mysterieuze brief waarin je wordt uitgenodigd voor haar begrafenis. Daar ontmoet je eindelijk je andere familieleden, maar het lijkt er op dat deze ontmoeting niet de standaard begrafenis opkomst is die je zou verwachten. At Eve’s Wake lijkt te draaien om familiegeheimen, cultachtige motieven en kosmische horror referenties. De gameplay ondersteunt ook een stijl gebaseerd op jouw persoonlijkheid en keuzes, zoals agressief of charismatisch, en voorziet de speler van vier verschillende eindes om mee geconfronteerd te worden. 

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuwe Transformers-game aangekondigd PlayStation 5 kopen: Alle winkels en informatie op een rij
0

Reacties op: Vijf opvallende Dutch Game Awards 2022-inzendingen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.